Biztosan hallottad már, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer. Nem beszélve arról, hogy a mosoly, a móka és a nevetés életerőt ad, és feltölt minket energiával. 

A Psychology Today neves amerikai szaklap szerint a humor hosszú távon képes az embert boldoggá tenni, természetesen abban az esetben, ha kicsit mi is rásegítünk. Willibald Ruch (svájci pszichológus, kutató, professzor) és csapata kidolgozott néhány gyakorlatot, mellyel elősegíthetjük a humoros felfogást és a pozitív hozzáállást az életünkben. A következő gyakorlatsort tesztelték:

1. Három vicces dolog.
Minden egyes nap végén írj fel egy papírra három vicces dolgot, ami megtörtént veled aznap. Mindegyik tapasztalás mellé próbáld meg körülírni azt az érzést, amit közben éreztél. 

2. Számolj!
Számold össze, mennyi minden viccessel, humorossal találkozol egy nap leforgása alatt. Legyen ez is a folyamat része. Igaz, az est végére csak elég hármat leírni, de tartsd számon, összesen hány olyan mókás dologgal találkoztál, ami mosolyt csalt az arcodra.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

3. „A humor az élet sója!”
Nélkülözhetetlen, ezért bele kell csempészni mindennapjainkba. Olvass el naponta néhány viccet, meséld el őket másoknak, vagy nézz meg néhány komédiát, szitkomot a tévében. Beszélj róluk a barátaiddal.

4. „A legviccesebb, ami valaha történt velem.”
Emlékezz vissza a legviccesebb dologra, ami valaha történt veled, és jegyezd le olyan pontossággal, amilyennel csak tudod. Minden egyes részletével együtt.

5. Stresszoldás humorral.
Gondold végig, milyen probléma okozott neked kellemetlenséget a nap folyamán, majd próbálj meg alternatív, humoros megoldásokat találni az adott problémára. Mivel tudtad volna vagy tudnád oldani a feszültséget?

A kutatók szerint a tevékenységek mindegyike növeli a boldogságérzetet, és csökkenti a depresszió kialakulását, különösen az első három gyakorlat. Te mit gondolsz? Valóban lehet az ilyet gyakorolni? Tényleg hatásos lenne?

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg