Aki olvasott Agatha Christie krimiket, az tudja, mit jelent a rendkívüli állapot: az ember nem mehet ki az utcára, behívhatják közmunkára, az állam átveheti a magánkézben levő élelmiszergyárakat, fejadagokat szabhat ki... S aki nem tartja be az utasításokat, azt bekaszlizhatják. Márti azonban nem olvasott Agatha Christie-t, ezért megtartotta a partiját!

Az ember kikerülő magatartású lény. Ha betiltanak valamit, no, akkor megoldjuk stikában. Titokban, feketén. Így zajlanak ma az „illegális partik” valahol Mátyusföldön.

2020 március közepe van. Tudjuk, hogy minden szórakozóhelyet a rendelet visszavonásáig lelakatoltak Szlovákiában. Illetve felhívták a figyelmünket, hogy az utcán legalább kétméteres távolságot tartsunk egymástól, s kerüljük a közösséget. Ne bulizzunk, ne barátkozzunk: inkább táncikáljuk kettesben a négy fal között, mint teszik azt a laza olaszok, vagy menőzzünk fent az Facebookon az „Én otthon maradok” táblákkal.

Ám sokan azt gondolják, velük a legrosszabb nem történhet meg, ők nem fertőződhetnek meg, s gondolják, inkább megoldják okosba a szülinapi partijukat. (Sőt, titkos esküvőkről is értesültünk.) Márti és családja például már hónapokkal ezelőtt nekilátott megszervezni Márti kerek negyvenesét. Végül megtalálták a tökéletes helyszínt, ételt, cuki édességet, s mivel országra-világra szóló bulira készültek, zenekart is béreltek a nagy napra. Szétküldték a meghívókat, majd izgatottan várták a partit: a hétvégén nagy kanállal eszünk! Ám ekkor közbeszólt a fehérjetüskés gonosz, a koronavírus. Előtte mindenesetre még odatelefonáltak a vendéglátóhelyre, hogy megkérdezzék: vajon ildomos-e ilyen időben partizni. Bár Márti lelke legmélyén ott motoszkált a kisördög: ő aztán nem mondja le a bulit! Semmi pénzért. Egyszer élünk, utánunk a vízözön, kárba menjen a sok étel, ital!? Na és a süteményeket is megrendelték már! A méregdrága, vadiúj szülinapos toalettről nem is beszélve! Szóval, lelki szemei előtt leperegtek az élet komoly kérdései, de igazán akkor csillant fel a szeme, mikor az étterem tulajdonosa megüzente: természetesen ünnepelhetnek!

Érdekes módon senki sem furcsállotta a bulit. Csupán egyetlen család utasította el a meghívást a krízishelyzetre való tekintettel, mondván: messzebbről érkeznének, inkább nem kockáztatnak. A többiek mind mosolyogva, jókedvűen érkeztek meg. Az étterem tulajdonosa is örült, hogy megy az üzlet, lesz itt ma fogyasztás: és joviálisan szóba elegyedett mindenkivel. Persze mi más lehetett volna a téma, mint a koronavírus. Duma közben egyszer csak hatalmas koppanást hallottak: ugyanis leesett a tantusz a tulajdonosnak! „Te jó ég! Mi most itt nem is tarthatnánk bulit, igaz?” De nem ám! Ettől aztán kissé feszélyezetté vált a hangulat (de csak az ő hangulata). Idegeskedni kezdett, mi lesz, ha betoppannak a rend őrei, akiknek érkezésére nem volt kellőképpen felkészülve… De ezúttal megúszta, hajnali háromig tartott a mulatság, akkor kezdtek csak pakolni a vendégek.

Szlávik Cyntia

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata