Felnőttkorban az emberi szervezet 60%-a víz. A nyári hónapokban a folyadékpótlás sokkal nagyobb szerepet játszik, s ha nem figyelünk kellőképp a szervezetünkre, az különféle következménnyel járhat. Mire kell ügyelnünk a rekkenő hőségben? Mutatjuk!

* A téli hónapokhoz képest nyáron fokozottan megnő a folyadékszükségletünk.

* A nem megfelelő folyadékmennyiségtől a szédüléstől egészen az ájulásig juthatunk. Ha testünk vízkészletét 1-2 százalék veszteség éri, az máris működési zavarokhoz vezethet. Emellett számos tünet jelentkezhet a folyadékhiány miatt, mint például a fáradékonyság és a gyengeség. 

* A nagy melegben gyorsabban izzadunk, így testünk könnyebben kiszárad. Ezt a veszteséget nyomban pótolni kell. Ne csak akkor igyunk, amikor már nagyon szomjasak vagyunk! 

* Fokozott figyelmet igényelnek a kismamák, a gyerekek és az idősek. A kismamák kövessék az orvosi előírásokat. A gyerekekre ügyeljünk, hiszen a kis szervezetük könnyebben kiszárad, pláne ha belemerülnek a játékba, és elfelejtenek inni. Az időseknél pedig egyszerűen csökken a szomjúságérzet. Vigyázzunk rájuk!

* Egy felnőtt ember folyadékigénye 1,5-2 liter között mozog. A nyári hónapokban ez akár a duplájára is nőhet – a fizikai megterheltségtől függően –, tehát 4-5 liter is lehet.

* Ne odázzuk el az ivást csak azért, hogy elkerüljük az esetleges vizelési ingert. Nem éri meg kockáztatni!

* Mindenekelőtt vizet igyunk, illetve ásványvizet. Kerüljük a cukrozott és az alkoholos, illetve a koffeintartalmú italok túlzott fogyasztását. A tejes és frissen facsart gyümölcslevek azonban fogyaszthatóak. Továbbá a zöld tea lehűtve, kis citrommal (zéró cukor!) igazán frissítő lehet.

Nemcsak inni, enni is kell!
Nyáron a két véglet közé sodorhatjuk magunkat az étkezést illetően. Vagy nem kívánjuk úgy az ételt, mint a téli hónapokban, és alig eszünk, vagy túlságosan belemerülünk az állandó nyári grillezésekbe. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne boruljon fel az étrendünk nyáron sem. Inkább többször együnk kevesebbet, ügyeljünk a változatosságra és a rengeteg vitaminra, amit ilyenkor a zöldségekből és gyümölcsökből nyerhetünk. Gyümölcssaláták, sovány húsok, zsenge főzelékfélék és esti saláták, könnyű halakkal kiváló étekül szolgálhatnak mindenki számára. Ne odázzuk el az étkezést a hőségben sem, mindig legyen nálunk a víz mellett egy kis harapnivaló, ugyanis a kevés ételbevitel is könnyen ájuláshoz vezethet. Pláne, ha leesik a cukorszintünk!

Le a migrénnel!
Nyáron sem kíméli az embereket a jó öreg fejfájás, mely olyan intenzitású, hogy pihenni sem hagyja igazán az embert. Nem csoda, hiszen amint egy kicsivel melegebb lesz, a fejfájás kockázata 8%-kal megnő. A nagy hőségben így előzhetjük meg a fájdalmakat, és szabadulhatunk meg tőlük:

* Megelőzés gyanánt ajánlott az elegendő pihenés és a kiadós alvás. Ha nincs megfelelő életritmusunk, gyakran jelentkezhet a kínzó fejfájás.

* További megelőzési forma, ha minden második nap sportolunk. Legyen az egy jó kis kardioedzés vagy jóga, tulajdonképpen mindkettő segít abban, hogy nyáron is elkerüljön minket a migrén. A jógában kifejezetten ajánlottak ilyenkor az ún. hűsítő, nyugtató és pihentető pózok, melyek tökéletesen lenyugtatják az elmét, és pihentetik a testet.

* Ha ránk tör a kellemetlen fejfájás, nedvesítsünk be egy zsebkendőt, és tegyük a fejünkre vagy a szemünkre. Igyekezzünk lepihenni eközben.

* A migrén leggyakoribb oka a stressz és a fáradékonyság. A fáradékonyság és az ingerlékenység (stressz) pedig könnyen jelentkezhet a folyadékhiány miatt...

* Továbbá a vitaminok és az ásványok hiánya is okozhat fejfájást. Ezért is figyeljünk az étrendünkre, plusz kerüljük a nehéz ételeket!

Derzsi Bernadett