Tükrös szelfi itt, bikinis kép ott: az Instagramot görgetve akaratlanul is belebotlunk ismerőseink, na meg a különböző celebek félmeztelen fotóiba. Bár az ilyen jellegű posztok mögött többnyire nincs rossz szándék, sokunkból mégis negatív érzéseket váltanak ki. De vajon jogosak ilyenkor feltörő indulataink, vagy csak az irigység szólal meg bennünk?

Bár mindannyian szabadon dönthetünk arról, hogy kiket követünk, és mit teszünk közzé az interneten, mégis gyakran ott találjuk magukat a szupermodellek tökéletesen megkomponált képei előtt siránkozva.

instamodell-2.jpg

Álomélet vs. valóság

Az egyre gyakrabban előforduló betegségek, illetve a túlsúlyos emberek növekvő száma miatt századunk nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra és étkezésre. Legyen szó edzéstervről vagy kalóriaszegény diétáról, az internetet böngészve egyikben sem szenvedünk hiányt. Mindeközben tény, hogy a tisztán étkező, heti ötször edzőterembe járó hölgyek és urak Instán mutatott „álomélete” nem mindig tükrözi a valóságot, mégis megannyi fiatal epekedik, hogy helyükben – és a testükben – lehessen. A kellő önbizalommal rendelkező lányok és fiúk valószínűleg megtanulták helyén kezelni ezeket a fotókat, vannak azonban, akiknél a folyamatos megfelelési kényszer akár mentális problémákat – szorongást, depressziót vagy étkezési zavarokat – is előidézhet.

A darázsderék nem minden: fontos tudatosítanunk, hogy minden test egyedi és különleges, mely a saját szabályai és szükségletei szerint működik.

Nem minden a darázsderék!

A testképzavarok forrása valószínűleg onnan eredeztethető, hogy a többség az egészséget a vékony testalkattal azonosítja. A darázsderék és homokóraalkat ugyanakkor nem minden: fontos tudatosítanunk, hogy minden test egyedi és különleges, mely a saját szabályai és szükségletei szerint működik. Egyesek születésüktől fogva karcsúak, míg mások végtelen mennyiségű edzés és egészséges étkezés után is teltebbek maradnak. És ez így van rendjén. Elfogadni ezt a tényt mégis nehezebben megy, mint azt szeretnénk. Bár a lelkünk mélyén tudjuk, hogy a külsőnk nem definiálja a belsőnket, az Instacelebeket látva mégis önkéntelenül megkérdőjelezzük saját értékeinket, nőiességünket.

Lássunk a filter mögé!

A probléma további okozója, hogy irreálisan nagy hangsúlyt fektetünk a külsőnkre. S itt jönnek képbe újfent azok a közösségi médiás profilok, amelyeken precízen megszerkesztett, legboldogabb pillanataikban elkapott személyeket láthatunk. Hibátlan arcbőrrel, méregdrága divatcikkekben, mesés frizurával pózolnak, miközben azt sugallják, hogy a boldogság csakis a szépségben és tökéletességben rejlik. Próbálják fenntartani azt a látszatot, hogy az életükben minden rendezetten és csodálatosan működik – miközben gondosan felépített fantáziavilágukkal nemcsak önmagukat, de követőik jókora részét is becsapják.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nemcsak a teltebb nőket, de vékony társaikat is érik negatív megjegyzések, bántások. Sokan éppúgy küzdenek néhány kiló felszedésével, mint mások annak leadásával!

Talán ez lehet az oka annak, hogy mostanság egyre inkább megnőtt az érdeklődés azok iránt a közszereplők iránt, akik nyíltan, mindenfajta szépítés nélkül vállalják gyengeségeiket – bátorítva ezzel nőtársaikat, hogy fogadják el magukat. Ezek a profilok kapaszkodót nyújtanak, hiszen bizonyítják: nem minden a látszat. S közben felhívják a figyelmünket arra, hogy tökéletlenségeinket – ahelyett, hogy rejtegetnénk – akár büszkén is viselhetjük.

Ki a hibás?

Visszatérve az eredeti kérdésre, miszerint hibáztathatjuk-e a toxikusnak vélt profilokat saját gyengeségeinkért, a válasz viszonylag összetett. Részben igen, mert sokszor az Instacelebek szándékosan tesznek közzé olyan promóciókat, amelyekkel negatív irányba befolyásolhatnak másokat. Gondolunk itt azokra a posztokra, amelyeken extrém diétákat vagy különböző fogyasztótablettákat reklámoznak. Nem elég ugyanis, hogy az ilyen fogyókúrák nagy része hosszú távon nem fenntartható és ineffektív, de szélsőséges esetben akár veszélyesek is lehetnek a fogyasztókra. Másrészt azonban a mi választásunk, hogy hallgatunk-e az efféle üzenetekre és reklámokra, akárcsak az, hogy milyen felhasználókat követünk, és hogy milyen tartalmaknak tesszük ki magunkat.

instamodell-indito.jpg

A vékony nők élete sem fenékig tejfel!

Erről a témáról ugyan kevés szó esik, de fontos megemlítenünk: nemcsak a teltebb nőket, hanem vékony társaikat is érik negatív megjegyzések, bántások. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy sokan éppúgy küzdenek néhány kiló felszedésével, mint mások annak leadásával! Így nemegyszer előfordul, hogy egy vékony nőnek épp akkora bátorságra van szüksége egy bikinis fotó posztolásához (amit mi magamutogatónak vagy felvágósnak ítélünk), mint egy testesebbnek.

A döntés a kezünkben van!

A titok nyitja nem konkrétan a közösségi médiában, sokkal inkább a társadalom szépségideálról, egészségről kialakított normáiban keresendő. Kétségtelen, hogy az interneten s a közösségi portálokon látottak nagyban formálják a közvélekedést, mégis: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a döntés a mi kezünkben van. Kizárólag mi döntünk arról, hogy hagyjuk-e magunkkal elhitetni, hogy a testünk kevésbé értékes, mint másoké. Bár az Instagramon látott modellek szolgálhatnak pozitív példaként és inspirációként, fontos, hogy a valóság talaján maradjunk, és tudatosítsuk, hogy mindannyian eltérőek vagyunk, testünk mások testéhez való méregetése pedig soha nem hozhat pozitív eredményt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a döntés a mi kezünkben van. Kizárólag mi döntünk arról, hogy hagyjuk-e magunkkal elhitetni, hogy a testünk kevésbé értékes, mint másoké.

Megtalálni a békét a saját külsőnkkel olyan küzdelem, melyet szinte kivétel nélkül mindannyian megvívunk életünk során – ki-ki a maga démonjaival. Ha olykor reménytelennek tűnik is önmagunk elfogadása, higgyük el: szépségünket nem az internet vagy az Instagram, hanem csakis mi magunk határozzuk meg.

Kapcsolódó írásunk: A szelfi

Tám Enikő
Cookies