Mi az a nagybetűs jóság? A jó érzés, a meghatódás, az elégedettség? Történeteink erről mesélnek.

Már kora reggeltől talpon volt. Együtt ébredt a téli havat pirosra és aranyszínűre festő hajnali napkoronggal. Előző este alig bírt elaludni, olyan izgatott volt, így most abban a pillanatban, ahogy felpattant szemhéja, már tervezgette is a nap eseményeit. 

a-josagrol-1-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/magyfotografia)

Boldog karácsonyt, gyerekek!

Először is felkelés, aztán reggeli, kávé, de nem olyan hosszan üldögélve, ahogy szokott, mert ma sok a teendő! Közben persze szólhat a rádió, a Kossuthon ilyenkor már mindig csilingelő karácsonyi zenéket adnak, ünnepivé teszi a várakozást is. Aztán rendbe hozza magát a fürdőszobában – ehh, de minek is ezeket az apró lépéseket átgondolni, hiszen épp ezekkel megy el az idő!

Nyolcvan évét meghazudtoló frissességgel pattant ki az ágyból, s ügyet sem vetett ropogó csontjaira, tiltakozó ízületeire. Gyorsan rendbe szedte magát, majd nekiállt a karácsony évek óta megszokott előkészületeinek. A porcukorral meghintett lekváros linzercsillagok halmokban álltak a tálcákon, a diós sütemény és a mákos bejgli is a spájzban pihent. Már napokkal ezelőtt bevetette hosszú évek cukrásztudását, hogy ma az igazi nagy attrakcióra, a karácsonyi vacsorára koncentrálhasson.

Évek óta nem fordult elő, hogy az egész család nála ünnepeljen: korábban valaki mindig hiányozott a bordó futós, fenyőágakkal díszített asztal mellől, tavaly pedig a pandémia húzta keresztbe a számításokat. Ma azonban eljött az ő napja!

Sorakoztak a csirkecombok, pucolódtak a halak, a tojások tízesével törtek, és a liszt úgy szálldogált a konyhában, mint a hópelyhek. A sütő megnyugtató hanggal duruzsolt, és igazi karácsonyi meleggel töltötte be a konyhát.

A nagymama háta nem fájt, ízületei nem ropogtak, és egyetlen hozzávalót sem felejtett ki a receptekből. Semmi más nem lebegett előtte, csak a családi vacsora, s ettől minden olyan fényes lett körülötte, mint amilyen már régen nem volt. Megállás nélkül végigdolgozta a napot.

a-josagrol-1-varga_virag_korkep.jpg
Varga Virág, a jóságról szóló kis történet szerzője

Estefelé aztán helyreállt a rend, a karácsonyfán ragyogtak a díszek, a színes égősor egyetlen égője sem mondta fel a szolgálatot. Minden készen állt az ünneplésre. A gyerekek és az unokák is megérkeztek, s ő örömmel figyelte, hogy bontják ki csillogó szemmel a fényes papírba bújtatott meglepetéseket. S szinte elakadt a lélegzete, mikor asztalhoz ültek: vajon mindenkinek a kedvencét elkészítette? Ízleni fog nekik? Biztosan nem felejtett ki belőlük semmit?

A sorra kiürülő tálak azonban minden szónál többet mondtak, s a süteménynél már alaposan pihegett a család a jóllakottságtól. A nagymama csak figyelt, csöndben, ragyogó szemmel. S aztán egyszer csak – talán az egész este folyamán másodszor – megszólalt:

– Boldog karácsonyt, gyerekek!

minden_reggel_ujno.sk_120.png

Várakozás

Roland minden évben izgatottan várta a karácsonyt. Terveket szövögetett, hogy mivel ajándékozza majd meg a családot. Idén a kisfiúnak játékautót, a kislánynak copfos babát szánt. Szerette volna őket egy fenyőfával is meglepni, hiszen az előző évben karácsonyfa híján fenyőágakat állítottak egy vázába. Roland már akkor elhatározta: a következő évben mindenképpen fenyőfát állít!

A játékokat már korábban kiválasztotta. Egy nagy fehér lapon számolta vissza a napokat karácsonyig, és hajnalban, amikor kinyitotta a szemét, az első dolga volt, hogy az előző napot egy erőteljes X-szel áthúzza a papíron. Soha nem örült annyira az idő múlásának, mint akkor, az adventben.

Akkortájt Gizikét is gyakran meglátogatta a postán, érdeklődött, megjött-e már a pénzmag, amit annyira várt. Volt, hogy kérdeznie se kellett; Gizike már messziről intette a nemet a fejével. Egyszer csak megvirradt a nap, mikor szélesen rámosolygott, és bólintott. Roland első útja a játéküzletbe vezetett. Gyermeki izgatottság lengte körül, furcsállva is néztek rá a rohanó emberek. Határozott mozdulatokkal emelte le a játékokat a polcról – képzeletében már százszor lejátszotta ezt a jelenetet. Alig várta, hogy odahaza színes csomagolópapírba rejthesse őket.

Gondos odafigyeléssel választotta ki az árustól a fenyőt. A befutó egy közepes méretű volt, tökéletesnek látta.

a-josagrol-1-sallay_erika_korkep.jpg
Sallay Erika a karácsonyi várakozásról szóló történet szerzője

S mikor végre elérkezett a várva várt nap, átcsoszogott a szomszédos ház udvarába, és óvatosan megkocogtatta a jégvirágos ablak üvegét. Klára, az özvegy szomszédasszony először megijedt, de amikor felismerte a melegbarna szempárt, megnyugodott. Könnyes szemmel tárta ki az ajtót; némán néztek egymásra, mint oly sok éve mindig ezen a napon. Klára szeretett volna valamit mondani, hálát rebegni, de mikor meglátta a fenyőfát, hatalmassá duzzadt a gombóc a torkában. Roland pedig csak állt, és mosolygott. Nem várt cserébe semmit; adhatott, és ez volt neki a legnagyobb ajándék.

Mikor este ágyba bújt, boldog elégedettség járta át. Elképzelte a gyerekek arcát, mikor másnap megpillantják a karácsonyfát az ajándékokkal. Széles kézfejével elmorzsolt pár könnycseppet az arcán, majd szelíd mosollyal az ajkán jóleső álomba zuhant. Álmában gyerekhangok kacagtak, villák csörögtek, fényfűzérek világítottak...

Sallay Erika, Varga Virág
Kapcsolódó írásunk 
Cookies