Futótűzként terjednek a világhálón a fiatallá retusált popdíva legújabb fotói. Vajon a szórakoztatóipar áldozata lett a 63 éves Madonna, esetleg ez csak a megszokott polgárpukkasztás tőle, amivel azon nyomban a hírekbe kerül? Többek között erre keresem a választ. 

Madonna a 80-as években szinte egyik napról a másikra robbant be a szórakoztatóiparba, és a 90-es évekre már a pop koronázatlan királynőjeként tündökölt. Dollármilliós bevételek, világ körüli turnék, tabudöntögetés: ezek jellemzik az ikon pályaívét. 

madonna_igy_latom_en.png

Hét Grammy-díj, tizennégy stúdióalbum, számtalan listavezető sláger, na meg állandó polgárpukkasztás – ez mind Madonna. Nemcsak a szórakoztatóiparban, hanem a középkorú nők körében is heves vitákat váltanak ki agyonfilterezett fotói, amelyeken ropogós harmincassá retusáltatta magát.  

Miért nem tud tisztességesen megöregedni? – kérdezik a rosszmájúak. Miért akar fiatalabbnak tűnni, mint a saját lánya?

Számos hasonló kérdés felmerülhet bennünk Madonna friss fotói láttán, s jogosan. Ám az ítélkező kommentek mellett eltörpül azoknak a száma, akik valóban szeretnék megfejteni a „miért”-et. Madonna sosem volt az az énekesnő, aki csak úgy beállt volna a sorba; fiatalként is tabukat döntögetett.

Épp ezért csillog ma úgy a neve, ahogy keveseké, hisz falakat tört át albumaival és Sex című könyvével. Legújabb remix videója 1998-as megaslágerét, a popkultúra egyik legszebb balladáját, a Frozent dolgozza fel; és már a megjelenés első napjaiban túllépte az egymilliós nézettséget a legnagyobb videómegosztón. 

madonna-1.jpg
Madonna a Frozen videóklip 1998-as és 2022-es változatában (© Madonna)

Megszámolni se tudnánk, hogy az elmúlt harminc-negyven évben hány kozmetikai kezelésen, botoxinjekción, ráncfelvarráson és arcplasztikán esett át az énekesnő, hogy lépést tartson a fiatalságkultusszal. Madonna régóta ismert arról, hogy megszállottan harcol az öregedés ellen, de valljuk be, ki ne szeretne fiatalabbnak tűnni a koránál? Ki ne szeretné legyőzni az időt?

Egy olyan világban élünk, ahol azt látjuk, hogy a hibátlan, feszes kinézet a menő. Még mindig hódít a szexizmus, a lányok önként és dalolva domborítanak, hogy elhalványítsák idősebb kolléganőiket. A billboardokról még mindig félmeztelen lányok kacsintanak ránk, James Bondot alig nagykorú Bond-lányok veszi körül, a társkereső applikációkon pedig már alig találni olyan huszonéves lányt, akinek ne lett volna legalább egy hialuronsavas feltöltése.

Ellenpéldának felvonultathatunk a filmiparból olyan színésznőket, mint Helen Mirren vagy Meryl Streep: ők azok, akik elegánsan viselik az idő múlását. Persze itt is nagy a szórás, például Nicole Kidmant közel tíz évre kitaszította Hollywood, mert a sok botoxkezeléstől csaknem teljesen eltűnt a mimikája.

Ám a filmipar még mindig elfogadóbb az öregedéssel szemben, mint a szórakoztatóipar. Ez utóbbi nemrégiben olyan sztárokat emelt reflektorfénybe, mint Bella Hadid vagy Kylie Jenner, akik még azelőtt szinte teljesen átszabatták az arcukat, mielőtt betöltötték volna 21. életévüket.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ma már a botoxinjekciós kezelés a legnívósabb amerikai szépségversenyen sem kizáró ok. Arról inkább ne is beszéljünk, hogy Cher homlokán szinte a napfény is megcsillan, és jobb formában van a 70-en túl, mint a 70-es években…

madonna-2.jpg
Madonna és lánya, Lourdes Leon az énekesnő Instagram-fotóján. (© Madonna)

Bevallom, nem könnyű elfogultság nélkül írnom Madonnáról, hiszen ő a pop koronázatlan királynője, egy ikon. Madonna sosem volt az, aki békésen és csendben tűrte az idő múlását, hiszen sosem a kora befolyásolta a tetteit, és ezzel nincs is semmi baj, sőt! Ám az utóbbi időben túlretusált és filterezett fotói főleg a középkorú nők önbecsülését rombolják, akik korábban – meglehet – épp példaképükként tekintettek az énekesnőre.

Madonna mára olyan irreális szépségideált tűzött ki maga elé, ami a többség számára elérhetetlen és értelmezhetetlen. Nemcsak azért, mert egy átlagos nő nem engedhet meg magának annyi plasztikai beavatkozást, mint Madonna – hanem azért is, mert az életben nincsenek filterek. Akkor meg mi értelme van az egésznek?

madonna-3.jpg
Madonna és tükörsimává retusált bőre a 2021-es novemberi V magazin fotósorozatából
(© V Magazine)

Miért bántjuk Madonnát?

Másrészt felmerül az emberben a kérdés, hogy miért cikizzük Madonnát olyanért, amit amúgy mindenki más is csinál...

Jó, talán nem ennyire feltűnően és látványosan, mint ő, de mindannyian retusáljuk a fotóinkat. Meg merem kockáztatni, hogy Madonna még mindig jobban csinálja, mint azok a lányok, akik huszonéves koruk végére már bérletet váltottak a plasztikai sebészhez, és negyvenéves korukra nemhogy a szájukkal fognak kacsintani, de köszönőviszonyban sem lesznek fiatalkori önmagukkal.

Több etikai kérdés is felmerül ennek a jelenségnek a károsságáról, de egyre inkább úgy tűnik, hiába megannyi önismereti tréning és az önelfogadás istenítése, a fiatalság beteges és mérgező hajszolása még mindig a legtrendibb elfoglaltság. Lásd a nagy példaképet, Madonnát!

Talán nem is biztos, hogy ő komolyan gondolja – talán fricska tőle ez az egész nagy átváltozás, és csak görbe tükröt akar tartani elénk. Pont a dolgok fonákját akarja megmutatni ezekkel a nagy átváltozásaival, azt, hogy a lényeg nem kívül van, hanem máshol. A szívünk mélyén.

Hisz a külsőnket ma már teljesen meg tudjuk változtatni, de a lelkünket nem.

elofizetes_uj_no_296.png

Kász Attila
Cookies