Mindent eladnak ma már méregtelenítés néven: kapszulákat, külföldi növények kivonatát, méregtelenítő teakeverékeket és fogyókúrás tapaszokat. Beöntésekre csábítják az embert, hogy minél jobban kihúzzák belőlünk a pénzt. Mert pontosan tudják, erre mindig lesz a földi halandónak pénze és ideje. Hogy az egészségét és a szépségét, fiatalságát védje és őrizze. Na de milyen áron?

Személy szerint én már télen eldöntöttem, hogy kész, vége, ennyi: felhagyok a régi életmódommal! Aztán, amikor még a hideg és fagyos nappalok belecsíptek a kis zselatinos és rezgő hájamba, úgy döntöttem, jó az ott, ahol van. Csak melegítsen nyugodtan! S ahogy egyre inkább éreztem a tavasz közeledtét, ismét elhatároztam, hogy most már tényleg belevágok. Ekkor kezdtem el bújni a könyveket, megkerestem az összes internetes és virtuális szaklapot, és azokból csemegéztem, továbbá fitt ismerőseim véleményét is kikértem, hogy most aztán tényleg ne rontsak el semmit. S a sok kutakodás után jöttem rá a titok nyitjára: méregtelenítés, mint olyan, egyáltalán nem létezik. Pontosabban: az egészből egy nagy bizniszt csináltak, s így próbálják eladni boldog-boldogtalannak a sok mérget. Hát nem érdekes? 

Kapszulás kezelések

Az ember minél előbb meg akar szabadulni a felesleges kilóktól, így önkéntelenül is beírja a keresőbe: „gyors fogyás”! Ekkor fut bele az érdekesebbnél érdekesebb gyógyszerekbe és löttyökbe, amelyeket mint valami csodaszert istenítenek! „Leolvasztják az emberről a kilókat! Nekem annyira bevált, hogy 10 nap alatt 10 kilótól szabadultam meg...” Jönnek a kommentek és a vélemények, hogy valakinek bevált, s valakinél egyáltalán nem. Végül az ember már-már annyira kételkedik az egészben, hogy felhagy ezek olvasásával, és új módszerek után kezd kutatni. S milyen jól teszi! 

Böjt

A jól ismert negyvennapos böjt sem arról szól, hogy éheztessük magunkat. Inkább arról, hogyan mondjunk le olyan dolgokról, melyek károsan hatnak szervezetünkre. Mondjuk, negyven nap alatt kevesebb húst és szénhidrátot együnk, és vonjuk meg magunktól az édességeket. S lám! Sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Vagy hagyjuk ki a cukrot az étrendünkből. Ne arról szóljon a böjt, hogy koplalunk, vízen és száraz kenyéren élünk! Hanem arról, hogy lemondunk a zsíros ételekről és a töméntelen mennyiségű édességről.

Persze, létezik másfajta böjt is. Ezek az úgynevezett lékúrák, léböjtök. Az ember ez idő alatt csak folyékony halmazállapotú táplálékot és vizet ad a szervezetének, aminek végül elég radikális következményei lehetnek. Egyrészt nagyon gyorsan szabadulhatunk meg így a feleslegtől, viszont ha nem a megfelelő módon szoktatjuk vissza szervezetünket a rendes tápanyagra, mintegy jojószerűen visszaugranak a kilók. Vagy azok duplája! Arról nem is beszélve, hogy ezeknél a léböjtöknél nemcsak a testet, de a lelkiállapotunkat is figyelni kéne. Ezért is ajánlják a kúrát orvosi felügyelet mellett, hiszen egyáltalán nem játék ez a fajta méregtelenítő folyamat.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

A hagyományos fogyókúra

A sok méregtelenítő kúra mellett én a hagyományos fogyókúrára esküszöm, mivel az láthatóan segít az embereken. Ez azt jelenti, hogy egészségesen kell étkezni, és sokat kell tornázni. Ez a tuti módszer! Elsősorban jó minőségű alapanyagot kell a főzéshez venni. Vagy, mondjuk, egy 90 napos diéta is segíthet, amely nem éhezteti az embert, egyszerűen csak szabályozza, hogy mit mivel együnk. De akár egy paleodiéta, tojásdiéta és heti néhány edzés is segít ráncba szedni az ember testét. Igaz, hogy ez a leglassúbb módszer, de a leghatékonyabb is. Ráadásul veszettül sokat kell érte tenni!

Biznisz

Ha újra kezdeném a cikket, azt írnám, hogy a méregtelenítés mégis létezik. Csak nem minden esetben garantált. Hiszen egyik ember szervezete sem hasonlít a másikéra. Míg A-nak beválik a 90 napos diéta, addig B a léböjtre esküszik. S van, aki még a kapszuláktól is ledob magáról néhány kilót, mert annyira hisz benne! 

A lényeg, hogy sose veszítsük el a józan paraszti eszünket! A testünkben a kiválasztó szervek tökéletesen el tudják látni a feladatukat, s ha egészségesek vagyunk, nincs szükségünk semmiféle bogyókra és kétes, növényi eredetű kivonatokra… 

Ha nem volt hatásos valamelyik diéta vagy fogyimódszer, ismerjük el, és válaszunk egy másikat. Mindegy, mit próbálunk ki, a végén úgyis ugyanoda lyukadunk ki majd mindannyian: egészségesen kell étkezni, és persze módjával. Plusz sokat mozogni! 

Almássy Dorka

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg