Sárközy Irén (50) a Híd parlamenti képviselője volt a három évvel ezelőtti választásokon. Azt kérdeztük tőle, miért olyan kevés a nő a politikában.

– A szlovák parlament 150 képviselőjéből mindössze 31 a nő – mondja. – Miközben, ugye, kint az életben fele-fele az arány. A nők tehát vagy nem is jelöltetik magukat, vagy férfiakat választanak.

sarkozy-iren.jpg

– A több mint 51 százaléknyi női érdeket és szempontot mindössze 20 százaléknyi nő képviseli a törvényhozásban – folytatja. – Én az üzleti életből kerültem a parlamentbe, évtizedekig az egészségbiztosításban dolgoztam. Először nagyon meglepett az a verbális agresszió, amit a politikában tapasztaltam. Az előző beosztásomban is jelen volt az erőteljes vita és érvelés, de ott a felek tiszteletben tartották egymást. És nem viselkedtek ennyire ellenségesen egymással!

Sajnos, a saját bőrén tapasztalja, hogy sok nő, mikor hatalomhoz jut, elkezd férfi módra viselkedni. Elfelejti, hogy miben különböznek a nők a férfiaktól (például csak egy nő tud gyereket kihordani és szülni, és általában ő marad otthon a gyerekkel). Ezért a munkaerőpiacon évekig hátrányos helyzetbe kerül, és sokszor otthon a családban is. A nő tehát kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb, mint a férfi. A felelős döntéseknél ezt figyelembe kell – kéne venni. S ki tudná legjobban, hogy mi a jó a nőnek, ha nem egy nő? Csak a nő tudja a női érdekeket jól képviselni. Az egyes női szerepek (feleség, anya, munkaerő) között sokszor konfliktus van. Erről is többet kéne beszélni!

Nincs annál rosszabb, mikor a nő utánozza a férfi módszereit – mondja. – Ha mi, nők végre össze tudnánk kapcsolni az egyes szerepeinket, és behoznánk a nyilvánosságba azt a szokásunkat, hogy törődünk másokkal, az gyökeresen átalakítaná a politikát. Valóban más lenne a politika!

Az Európai Unió államaiban a főállásban dolgozó férfiak átlagosan heti 9 órát szánnak olyan fizetetlen tevékenységre, mint elhozni a gyereket az óvodából vagy kiporszívózni a lakást. Miközben a főállásban dolgozó nők 26 órában teszik ugyanezt, ami naponta majdnem 4 óra.

– Bármennyire is igyekszünk törvényi szabályozással elérni, hogy megszűnjön a különbség a két nem fizetése között, az egyenlőtlenség létezik! A nők hiányát a politikában a kvótarendszer bevezetésével lehetne elérni. A mi kultúránkban azonban nem csupán a férfiak, de a nők is elutasítják ezt. A Global Gender Gap számításai alapján a két nem közti egyenlőtlenség a politikai képviselet területén 82 éven belül megszűnhet. Vagyis az idén született lányok még elvben megérhetik ezt a szenzációt!

instagram_web_banner_1.jpg

–ando–
Kapcsolódó írásunk