Ezt vallja Almásy Csilla (45, Budapest) gyógytornász és gerinctréner.

Csilla weboldalát elsősorban a gerincproblémákkal küszködők keresik fel. Az oldalon hasznos videókat találhatunk. Csilla szívesen ad egyénre szabott tanácsokat is. Kifejlesztette saját, egyéni módszerét, és mindig ott segít, ahol a legjobban fáj.

almasy-csilla.jpg

Csilla szakterülete a gerinc- és mozgásszervi betegségek, sportsérülések kezelése – ám nem volt mindig gyógytornász. Mielőtt egyre-másra érték volna a sikerek jelenlegi munkájában, sok évet eltöltött egy jogi kiadónál mint szerkesztő. 2008-ban azonban maga mögött hagyta az íróasztalt, és a „mozgást” választotta fő hivatásának. Ebben többek között az is közrejátszott, hogy kamaszkorától gerincproblémával küzd. A gerinctréning által tapasztalni kezdte magán a pozitív változásokat, panaszai megszűntek, és lassan szívügyévé vált, hogy másokon is segíthessen.

– Már egyetlenegy óra után – amennyiben nincs diagnosztizált betegség – megszűnik a fájdalom – mondja csillogó szemmel. Csilla preventív jelleggel kezdett foglalkozni a gerinctréninggel, mindezt a tudatosan felépített, csoportos órák keretén belül.

Lány korában dzsessztáncot tanult, ennek köszönhetően saját fejlesztésű óráin megjelennek a tánc elemei is, más jellegű mozgásformákkal ötvözve. A tréninget Spine Up! névre keresztelte el. A 3D-Yoga esetében szintén a gerinc áll fókuszban, bár a mozgás itt nyugodtabb, áramlásszerűbb.

Nincsenek extrém hajlékonyságot igénylő feladatok, a klasszikus jógagyakorlatokat a gerinctornából, piláteszből átvett elemekkel gazdagította. Csoportos órái inkább preventív jellegűek, a diagnosztizált betegségekkel küszködőkkel pedig individuálisan foglalkozik, mindig egyéni edzéstervet állít fel. Állítása szerint 10-ből 8 esetben elkerülhető a műtéti beavatkozás, amennyiben még idejében keressük fel a megfelelő szakembert.

– A legfontosabb, hogy mozogjunk, hiszen az emberi test mozgásra lett kitalálva! – mondja. – Mindegy, hogy mit, csak minőségi mozgást végezzünk, és ha kell, ne féljünk megkeresni a szakképzett edzőket.
(Bővebb információkat a www.gerinckoncepcio.hu, illetve Facebookon, az Almásy Csilla Gerinckoncepció nevezetű oldalon találhatunk.)

Kapcsolódó írásunk: Extrémek vagyunk?

Ott Réka
Cookies