Nagyos vicces állat a láma, érdekes a pofija, ezért is jött divatba az emberek között (ha lehet ilyet mondani). Lehet, mert az ember nem olyan, mint a természet, amely közönyös – az embernek mindig is voltak kedvencei.

Viola József szereti az állatokat, s nem a hasznuk miatt tartja őket, hanem azért, amiért az ember annak idején háziasítani kezdte az első állatot, amelyik közelíteni kezdett hozzá. (© Fotó: Cséfalvay Á. András)

milyen_allat_a_lama_14.jpg

Az ember hamar rájött, hogy szeret az állatok közelében lenni, mert melegséget és kedvességet sugároznak. Viola József udvarában Nagykeszin egymás mellett élnek a kecskék és a csacsik, de vannak birkái és emuja is, valamint több más érdekes jószága.

milyen_allat_a_lama_3.jpg

Vendéglátó gazdánk azt szereti, ha az állatok természetesen élnek, ezért békén hagyja őket, nemigen avatkozik bele az életükbe, s nem akarja rábírni őket, hogy idomításra feladatokat végezzenek el: azon van, hogy jól érezzék magukat nála, legalább olyan jól, mintha a természetben lennének. S az állatok otthon érzik magukat: az apák, az anyák és a kicsinyeik is.

milyen_allat_a_lama_9.jpg

A köpködős láma!

Hosszú szempillák, hangoskodás, sipákolás, kis köpködés – ennél persze többet tudnak ezek a pajkos jószágok. A láma a púp nélküli tevék rokona, s Dél-Amerikából érkezett hozzánk. Az Andokban érzi magát otthon, ahol teherhordás céljából hasznosították a hímeket. A nőstényeknek már más volt a dolguk, azokat a gyapjukért tartották.

A lámák jó természetűek, hősiesen védelmezik a juhnyájat, jóban vannak a kecskékkel is. Intelligensek, könnyen tanulnak, már pár ismétlésből is – és ugyanolyan hálásak tudnak lenni, mint a kutyák.

Érdekességük, hogy a nemtetszésüket úgy mutatják ki, hogy bűzös folyadékot öklendeznek fel, amit aztán „célirányosan” az ember arcába spriccelnek.

milyen_allat_a_lama_13.jpg

Alpaka, a divatos

Divatba jött az alpaka, s vendéglátónk, Viola József is szeretne rá szert tenni, főleg mert kedvenc lámáinak a „kistestvéréről” van szó. Vannak már trendi kávézók (ilyen a pozsonyi Bite&Byte), ahova időnként átkísérik ezeket a kedvenceket állatsimogatásra. Az előbbiekből talán kiderült, hogy szintén háziasított lámaféléről van szó. Az alpaka nemigen tudja magáról, hogy ő egy „luxusalapanyag”: bundája vastag, tömött, de nagyon finom szálakból áll, s az olyan márkák, mint a Prada, a legpuhább pulcsikat és kabátokat készítik belőle (melyeket aztán több ezer euróért árulnak).

milyen_allat_a_lama_2.jpg

„Ha jól bánunk az állatokkal, akkor hűségesek tudnak lenni, és viszonozzák a szeretetet. Nemrég az egyik látogatónk kicsit neveletlen volt. A póniló, Betyár azonnal megérezte, hogy ez a gyerek nem tud viselkedni, és a fejével megbökte. A kissrác meg is lepődött. Aztán jött Ödön, a bakkecske. Na, ő is azonnal kiszúrta, hogy baj van a nebulóval. Pedig Ödön a világ legbújósabb kecskéje. Ő az egyedüli bakkecském, és nagy kanállal falja a kecskehölgyeket. Prézli pedig mindig odabújik hozzám, a fejét ráteszi a fejemre..."

milyen_allat_a_lama_19.jpg

,,Ödön előtt is volt egy bakkecském, de a kosbirka felöklelte. A két bak mindig verekedett. Aztán hoztam egy új bakkecskét, Ödönt, nagyon barátságos jószág.”

milyen_allat_a_lama_17.jpg

A gazda és kedves „verdái”.

milyen_allat_a_lama_1.jpg

elofizetes_uj_no_0.png

–nagyvendégi–
Cookies