Boráros Erzsébet (Dunaszerdahely, 46) táplálkozási tanácsadót akkor ismertük meg, mikor segítségével a helyi iskolák az egészséges táplálkozás irányába indultak el.

– Tudom, hogy erről mindenkinek Jamie Oliver jut az eszébe! – mondja mosolyogva. – Jamie nagy sajtóvisszhangot kapott, mikor iskolai körútja során menzareformot hirdetett, és a sült krumplin és hamburgeren élő gyerekekkel próbálta megszerettetni az egészséges ételeket. 

borarosin.jpg
Boráros Erzsébet dietetikus az iskolás gyerekek étkezését reformálta meg...

 

– Mi a legnehezebb egy ilyen reformban? Kit nehezebb meggyőzni: a gyereket vagy az iskolát?

– Az átállás nem egyszerű. A gyerekek nehezen fogadják el az új és szokatlan ízeket. A rábeszélés is segíthet, ám vannak más módszerek is. Érvényes, hogy minél korábban vonjuk be a gyerekeket a konyhai munkálatokba, annál könnyebben fogadják el az új ízeket. A konyhai alapanyagok beszerzésében is részt vállalhatnak, faluhelyen a zöldségágyások körül is segíthetnek. A főzés legyen családi esemény: az a jó, mikor az egész család ott sürög-forog a konyhában. Már kiskorában adjunk főzőkanalat a gyerek kezébe, hadd kavargasson mellettünk. Ám akkor sem késő próbálkozni, ha már kicsit idősebb. 

– Sok szülő panaszkodik, hogy gyereke a főzeléket bizony nem hajlandó megenni...

– A gyerekek a jó és rossz szokásaik nagy részét otthonról hozzák. Ha mélyebbre ásunk, kiderül, hogy maga a szülő sem eszi meg a répafőzeléket. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy zöld leveken éljünk. A változatosság gyönyörködtet: a jelszó nem csupán az iskolai menzán érvényes. 

– Ön főzőcskézni tanította a diákokat...

– Igen. Foglalkozást szerveztünk a diákoknak, mikor is a füzetet és a tollat vágódeszkára és fakanálra cserélték. Egész nap tízóraikat készítettek, tésztasalátát, céklakrémet, majd lerajzolták, hogyan dolgoztak, elmagyarázták a többieknek a recepteket, és reklámot is készítettek a tízóraiknak. Ezek fontos momentumok, mert elősegítik, hogy a gyerekek azonosuljanak az ételekkel. Hisz az vagy, amit megeszel! Persze, a siker nem csupán a gyerekeken múlik, fontos az iskolai szakácsok átképzése és a konyhák felszereltségének modernizálása is. Cseh szomszédainknál már sikeresen működik a projekt... 

 

A változatosság gyönyörködtet: a jelszó nem csupán az iskolai menzán érvényes.

 

– A főzőcske tehát egy projekt része volt?

– Két évvel ezelőtt indult a Változatos étrenddel és kémiai anyagok nélkül az elhízás ellen című kampány, melyet a Szlovák Orvosi Kamara és a Szlovák Táplálkozási Tanácsadó Egyesület indított karöltve, és később a Metro is csatlakozott. Az alapiskolák alsó tagozatában előadások és foglalkozások keretében megismertetik a gyerekekkel az új ételeket. Ilyenkor az egész iskola megmozdul, és a felső tagozatosok, de a pedagógusok is kíváncsiak, mit alkotnak a kisebbek, mindenkinek jut kóstoló. A szülőktől pedig jön a visszajelzés, hogy: Nini, a gyerek, aki eddig azt sem tudta, merre van a konyha, maga készíti a tízóraiját, ügyel a vízfogyasztásra, és akár a szülőket is meglepi vacsorával. Ám felvilágosítás szempontjából minden korosztály fontos: idén az idősek számára tartok előadásokat és foglalkozásokat az egészséges táplálkozásról. Hiszem, hogy a jó példa segít, s egyre több táplálkozási tanácsadó kapcsolódik be majd a programokba.

– Egy tanácsadó az egész család étkezési szokásait is meg tudja reformálni?

– A család sokszor túleteti a gyereket. Mindenből a legjobbat akarják adni neki, s ez a legjobb a sok étel. Rengeteg gyerek cukorfüggő lesz, mert édességgel jutalmazzák őket. A gyerekek általában válogatósak, nem akarják megenni a zöldséget és a gyümölcsöt. Én mindig azt mondom: a gyermeket azzal motiválhatjuk a legjobban, ha mi, szülők is egészségesen étkezünk, és együtt mozgunk velük.

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

– A dietetikus segítségével fogyni lehet. Ez bizonyára megragadja az olvasókat... 

– Igen, fogyni akarunk, sokszor az akarat is megvan hozzá, csak hiányzik a zsinórmérték. Mit együnk, mikor együnk? A tanácsadó ebben tud segíteni.

– Hogyan lesz valakiből táplálkozási tanácsadó? Egy dietetikus mindig a helyes úton jár?

– Én is életmódváltással kezdtem, és elég hosszú utat jártam be. Ezért is tudok hiteles lenni. Már gyerekkoromban túlsúllyal küzdöttem. Később is imádtam az édességet, nem mozogtam eleget, és így tovább. 

– Min múlik a váltás? Bátorság kérdése? 

– Igazság szerint nekem a fiam segített, aki ötödéves medikus. Tíz évvel ezelőtt volt egy erős beszélgetésünk, mikor is azt mondta, hogy nem fogyókúrázni kell örökösen, hanem életmódot váltani. Később is sokat segített a tanácsaival, vállvetve kezdtük megreformálni az étkezésemet. Többé nem tápértéket számoltam, hanem friss alapanyagokból otthon elkészített, egészséges ételeket ettem. Miután megszabadultam a fölös kilóktól, elkezdtem a barátoknak is segíteni. Egyre jobban magába húzott az új világ. Végül visszaültem az iskolapadba, és lediplomáztam a Szent Erzsébet Főiskolán. Rengeteg szenvedélyt belerakok a munkámba, folyamatosan képzem magam, szemináriumokon, konferenciákon és nemzetközi orvosi fórumokon veszek részt. Szeretném jól csinálni. S nem csupán az étkezés érdekel, klienseimet igyekszem mozgásra is ösztönözni. Fordulnak hozzám alultápláltsággal és elhízással – 6 évestől 76 évesig vannak klienseim. Sajnos, az interneten sok hamis információ kering, amivel tévutakra sodorják az embereket. Nem egy ember azzal jön, hogy az allergiája miatt már hetek óta csak puffasztott kenyéren és vízen él.

 

Nem fogyókúrázni kell örökösen, hanem életmódot váltani.

 

– Hány kilót nyomott a legkövérebb kliense?

– 160 kilót. Tudni kell, hogy a civilizációs betegségeknél – ilyen a cukorbaj és a magas vérnyomás – a fogyás által látványosan javulnak a betegségmutatók.

– Rengeteg a diéta és a reformétrend. Ön milyen irányt javasol?

– Nincsen csodadiéta! Mindenki más, ezért nem létezik csodaétrend. Nem szabad a klienst teljesen kizökkenteni, csak a lassúbb váltások hozhatnak tartós eredményt. Aki imádja a húst, azt nem lehet átállítani egy vegán étrendre, és minek is? A klienssel közösen kell megtalálni a járható ösvényt. Sokszor magunk is érezzük, hogy mire van szükségünk, vagy mit érdemes kiiktatni. A húsfogyasztás napi téma a rendelőmben. Túl sok húst eszünk, pedig a magvak, hüvelyesek is teljes értékű fehérjeforrásnak számítanak. Egy ízletes lencsefasírt is kiteszi a napi fehérjebevitelt. Mindent mértékkel fogyasszunk, a húst is. 

– Kliensei számolják a kalóriákat?

– Nem várom el tőlük. A számlálgatás stresszel jár, és nem lehet tartósan stresszben élni, minden egyes falatot megfontolni és meggondolni. Az étrend összeállításakor az életmódból indulok ki. Megbeszéljük, milyen volt a kliens eddigi étkezése, milyen munkát végez, illetve sportol-e, a túlsúlyon kívül van-e más egészségügyi problémája, milyen az anyagcseréje. Fontos az arányok – a szénhidrát, a zsír és a fehérje helyes arányának – betartása. Elárulom, én is szeretek enni. Sőt, gourmand vagyok! Örök utazó, aki örömmel fedez fel új ízeket. Én is eszek csokit, de a magas kakaótartalmú csoki mellett teszem le a voksom... Az életmódváltás nem azt jelenti, hogy mostantól az édes ízt megvonjuk magunktól. Harmonikus étkezési szokásokat kell kialakítani, és akkor gond egy szál se!

boraros01.jpg

DIETETIKA 
A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. A gyerekek étkezésében is sokat segíthet. Egy gyerek ízlelőbimbói még fejletlenek, ezért nehezen fogadja el a rafináltabb ízeket. Ezért akar csak rántott sajtot és pizzát enni...

  • Hogy folyik a dietetikai tanácsadás?
    Megbeszéljük, mit fogyaszthat a kliens, hogyan készítse el az ételeit, illetve mi van tiltólistán“ – mondja Boráros Erzsébet dietetikus. „Kéthetente van kontroll, ám aki elbizonytalanodik, az a lelki támogatást ezalatt is megkapja. Az első találkozón bioelektromos impedanciaanalízist készítek. A gépecske egy hétköznapi otthoni mérlegre hasonlít, mezítláb kell ráállni, és gyengeáramot küld a testünkbe. Az izmok vezetik a gyengeáramot, a zsír ellenállást fejt ki, így megkapjuk az izom-zsír arányt. Érdekes, hogy a testben a víz nyom a legtöbbet. A nőknél a víz a test tömegének a 50%-át teszi ki, a férfiaknál 60%-ot. Az izmok átlagosan 75%-ban tartalmaznak vizet.“
     
  • Ajánlott a torna és a mozgás!
    „Nálam bevált a saját testsúlyos, illetve a súlyzós edzés, de érdemes kombinálni a mozgásformákat. A tanácsadáson kardio- és egyéb tornagyakorlatokat mutatok, melyek otthon könnyen elvégezhetők. Egy túlsúlyos gyereknél már a gyors séta is eredményhez vezet. Fontos tudni, hogy a zsírégetés csak 20 perc után indul be.“

Ando Krisztina

Kapcsolódó írásunk: A dietetikus szerint

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata