A szőke haj elragadó, a szőke haj megbabonáz. Nem véletlen, hogyha mi, nők egy kis változásra vágyunk, és gyakran a szőke hajfesték után nyúlunk. Ám jó, ha előbb megismerjük a hozzánk illő árnyalatokat – nehogy mellényúljunk…

Jegyezzük meg egyszer s mindenkorra: a szőke haj minden nőnek jól áll! Ha az összkép mégis sántít, ott valószínűleg az árnyalatválasztásban van a hiba. Fontos továbbá a bőr színét és az életkort is szem előtt tartani. Éppen ezért célszerű szakavatott kezekre bízni hajkoronánk megkomponálását.

szoke-hajszinek-kezdo.jpg
(© Zoë Ghertner, Vogue)

Az én szőkeségem

Világéletemben kacérkodtam a szőke hajszín ötletével, a környezetem azonban rendszerint lebeszélt a tervemről. „Ennyire sötét alapszín mellett kizárt, hogy jól állna a szőke” – mondogatták, én pedig sokáig hittem is a feltevéseiknek. Aztán egyszer, egy magánéleti válság közepén felszívtam magam, s az egyik leghamvasabb árnyalatra bökve huppantam bele a fodrászszékbe.

A szőkítéshez igazi színspecialistát kerestem, aki végül finomított valamelyest az elképzelésemen. Végül természetes szőke hajszínben egyeztünk ki, amihez a balayage technikát használta. A hajtövemet természetes színűnek hagyta, a hajhossz azonban fokozatosan simult át a gyönyörű hamvasszőke árnyalatba. A teljes procedúra néhány alkalmat igényelt, utána azonban úgy éreztem, mintha egy teljesen másik nő nézne vissza rám a tükörből. S a végeredményt nemcsak én imádtam, de szinte nem volt, akitől ne zsebeltem volna be egy-két dicséretet az új hajszínemre!  

Milyen volt szőkesége? Hogy elvarázsolja a szőke hajszín, azt a nagy magyar költő, Juhász Gyula sem rejtette véka alá. Örök múzsája, Sárvári Anna sárguló nyárhoz hasonlított fürtjeinek a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versében, a „Milyen volt” című elégiában állított emléket. 

Persze hamar megtapasztaltam azt is, hogyha huzamosabb időn át szeretném fenntartani az összhatást, bizony komoly utóápolásra van szükség. Színvédő sampon, olaj, ilyen-olyan balzsam és pakolás: festett szőkeként ezek jelentetik számomra a mindennapi hajápolási rutint. Ám soha, egyetlen percre sem bántam meg a szőkítést! Sőt, minden nőnek, aki kacérkodik az ötlettel, azt ajánlanám: legyen bátor, s engedjen a szőke csábításának! Csak előbb fodrászával alaposan vitassa meg, melyik a hozzá leginkább passzoló árnyalat.

Hogy segítsük a döntést, cikkünkben elkalauzoljuk olvasóinkat a szőke hajszínek labirintusába!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A szőke 40 árnyalata

A szőke hajszínnek hozzávetőleg negyven árnyalata ismert: a természetes homokszőkétől a vajszőkén át egészen az aranyszőkéig, karamellszőkéig vagy a szokatlanabb eper-  vagy jeges platinaszőkéig. A legtöbb nőnek a hideg szőke árnyalatok állnak jól, de előfordul, hogy a meleg rézszín a nyerő. Továbbá van, akihez a kettő közötti tónus illik – ilyen például Selena Gomez, aki nemrég változtatott hajszínt. A színész-énekesnő fodrásza,  Riawna Lee elárulta, hogy egyáltalán nem volt könnyű kikeverni ezt a hideg és meleg árnyalatok között ingadozó színt – a végeredmény ugyanakkor magáért beszél.

Felmerülhet bennünk a kérdés: egyáltalán lehetséges kiigazodni a szőke rengeteg árnyalata között? El lehet érni, hogy ne nyúljunk mellé? Esetleg van olyan univerzális árnyalat, amelyik mindenkinek jól áll? A szakértők egybehangzó véleménye az, hogy univerzális, mindenkihez passzoló szőke árnyalat, sajnos, nem létezik. A megfelelő szín megtalálása leginkább a maratoni futáshoz hasonlít – ezért is fontos, hogy a fodrász mérlegeljen minden kulcsfontosságú körülményt. Figyelembe kell vennie az arcszín árnyalatát, a nő életstílusát, ruháinak színét. Sőt azt is, hogy a kliens hajlandó-e rendszeresen festetni hajtöveit, vagy inkább fél éven át a fodrászat felé sem néz... Ám ha kitartóak vagyunk, a végeredmény nemcsak elbűvölő lehet, de egy csapásra akár éveket is fiatalodhatunk!

szoke-hajszinek-belso.jpg
(© Theo Wenner, Vogue)

Sötétből világos: lehetséges?

Nem kell kétségbeesniük azoknak a hölgyeknek sem, akiknek sötét színű a hajuk, de szeretnének szőkék lenni. Az álomhajszínt ők is elérhetik, csak egy kicsit hosszabb tortúrára kell felkészülniük. „Feketéből szőkévé válni nem lehetetlen, de a folyamat nem egy napig fog tartani – mondja a sztárfodrász. – A szőkítés folyamatában a legelső szempont az, hogy ne okozzunk kárt a haj struktúrájában. Ezért a szívatást legalább három lépésben kell elvégezni, lehetőleg nagyobb időközönként. Van olyan ügyfél, akinek esetében ez gyorsabban megy, és van, akinél lassabban. Sok függ a haj pigmentáltságától, ami egyénenként változik.”

A festett szőke haj otthoni ápolása az egyik legigényesebb feladat. Nagyon fontos a haj hidratálása, mert a szőkítéstől a haj kiszárad. A száraz hajszálak töredeznek, hasadoznak. A hideg szőke és platina árnyalatokat lila samponnal és kondicionálóval kell ápolni, amelyek megakadályozzák a hideg árnyalat kimosását a hajszálakból, s elősegítik a nem kívánt sárga árnyalatok elkerülését.

A legdivatosabb szőkék

Ma a skandináv szőke az egyik legdivatosabb árnyalat. A 10-es színskála szerint (amelyen az 1-es a fekete, a 10-es a legvilágosabb szőke) a skandináv nők árnyalata a 8-as vagy a 9-es, tehát nekik az extra hideg szőke árnyalatot egyáltalán nem nehéz elérni.

Az északi hideg tónus után a második legkedveltebb árnyalat a természetes szőke, amely leggyakrabban az ausztráliai strandokon köszön vissza. Sydneyben a nők általában a balayage és a surf effect árnyalatokat kérik, amelyek első látásra olyanok, mintha a nap kiszívta volna a természetes szőke színt. Az angol nők pedig az aranyfényű szőke árnyalatot kedvelik.

Példák a sztárvilágból

Végezetül íme, egy kis inspiráció Hollywoodból! Önnél melyik híresség szőke hajkoronája a befutó?

1. Lily-Rose Depp, a természetes

Vanessa Paradis és Johnny Depp lánya szülei nyomdokába lépett: ünnepelt színésznő, mellette világszerte sikeres modell, jelenleg a Chanel luxusmárka arca. A képen egy rém divatos hajszínnel, a mushroom blonde árnyalattal látható, mely a megfordított csiperkegomba lemezeinek színéhez hasonlít. Mintha melegbarna lenne, ugyanakkor szőke is.

„Ez az árnyalat a fiatal, üde arcokhoz illik. A mushroom blonde a barna szemű lányoknak áll jól, de az ázsiai szépségeknek is. Nem alkot nagy kontrasztot a sötét színű hajjal” – jellemzi Lily-Rose Depp szőke árnyalatát a fodrász.

szoke-hajszinek-lily-rose-depp.jpg
Lily-Rose Depp (© Getty Images)

2. Jennifer Aniston és a „bronde”

A Jóbarátok egykori sztárja évek óta pontosan tudja, mi áll jól neki, és nem engedi, hogy magukkal ragadják a legújabb trendek. Fodrásza, Chris McMillan  a bronde hajszínt keverte ki neki, ami se nem szőke, se nem barna – vagyis szerencsés kompromisszum azoknak a nőknek, akik szőkítést kívánnak, de nem elég bátrak ahhoz, hogy szőkék legyenek.

„A természetes balayage szőkítés és kontúrozás, tehát a frizurával való fiatalítás, amikor kiemeljük az arc egyes részeit, nemcsak Jenniferhez illik. A frizura nagy előnye, hogy gyakori törődést nem igényel. Nagyon fontos viszont a megfelelő tónusok összeválogatása, amely az összes felhasznált színt egyesíti azzá az árnyalattá, amelyik illik a vendég arcszínéhez” – magyarázza a fodrász.

szoke-hajszinek-jennifer-aniston.jpg
Jennifer Aniston (© Getty Images)

3. Rosie Huntington-Whiteley rézszőke haja

Az angol modell, üzletasszony pazar stílusát nők ezrei másolják szerte a világon. Ez a meleg rézszínű árnyalat jobban áll neki, mint a szőke hideg változata.

„A meleg rézszín istennőt varázsol azokból a nőkből, akiknek őszibarackszerű, meleg árnyalatú a bőrük” – árulja el a fodrász. Minden nőnek ajánljuk ezt a színt, aki hasonló típus, mint Rosie.

szoke-hajszinek-rosie.jpg
Rosie Huntington-Whiteley (© Getty Images)

4. A vaníliaszőke Reese Witherspoon

Reese Witherspoon egykor barna hajjal tűnt fel a The Morning Show című sorozatban, ma azonban vaníliaszőke színésznőként szeretjük. Hajszíne a húsz évvel ezelőtt bemutatott Doktor Szöszi óta változatlan maradt.

„A vaníliaszőke árnyalat fantasztikusan áll a középkorú nőknek, mert ragyogóvá varázsolja az arcot. Viszont a rózsaszín vagy pirospozsgás arcbőrű hölgyek legyenek óvatosak vele, mert a vanília árnyalat felerősítheti arcbőrük kedvezőtlen színeit” – figyelmeztet a fodrász.

szoke-hajszinek-reese.jpg
Reese Witherspoon (© Getty Images)

Varga Klára
Cookies