A karácsony egyik legszebb jelképe az adventi koszorú, amely szeretetet és meghittséget visz az otthonokba.

Az adventi koszorú karácsonyi hangulatot teremt a lakásban A 19. században terjedt el német hatásra, és a virágkötők ösztönözték az elterjedését. Németországban először az ajtóra akasztották. Régen a gyertyák színének is nagy jelentősége volt rajta: a színnel jelezték, hogy advent melyik hetében járunk. Az advent első szent színe a LILA volt, a bűnbánat és böjt színe. A harmadik vasárnapon a lila rózsaszínre változik, ami azt jelenti, hogy a figyelem a bűnbánattól az öröm felé fordul. A rózsaszín gyertya az örömöt jelképezi: Jézus megszületett!

advent.jpg
A képen egy rusztikus koszorú. – Alapja egy vesszőből font kosár, aljára a papagájvirág szárított levelét raktam. A koszorúra 4, kötött pulóver mintázatú gyertya, viaszba mártott tobozok, viaszdíszek, vadalmák és éneklő angyalkák kerültek – mondja készítője, az egyik legkreatívabb virágkötőnk, Holocsi Pali.

A karácsonyt megelőző 4 hetes böjti időszakot nevezzük adventnek Az Úrra való várakozást jelenti. A mai embert többnyire már csak az adventi koszorú emlékezteti erre.

pacswork.jpg
Képünkön a karácsonyfa egyik legrégebbi ábrázolását láthatjuk egy német képen. Igazából a protestáns Luther Márton tette a karácsonyt a gyermekek ünnepévé. Azt akarta, hogy a gyerekek ne a katolikus szentnek, Miklósnak mondjanak köszönetet az ajándékokért, hálájuk inkább Jézus felé irányuljon. Sok gyerek ugyanis rettegett Miklóstól, aki krampusz kíséretében járta a házakat, és megverte a rosszcsont gyerekeket. Ekkor született meg Jézuska mint karácsonyi ajándékhozó. 

–néva–