Tudjuk, hogy az eldobható babapelenka mennyire környezetszennyező – bár irtó praktikus találmány. Egyre több környezettudatos anyuka cseréli fel (legalább a mindennapokban) a mosipelussal. Mi ez a mosipelus, aminek a hírek szerint nem sok köze van cinkfazékban kifőzött régi pelusokhoz, amelyekkel anyukáink annyit vesződtek? Írásunkban próbáltunk többet megtudni róla.

Egy fiatal komáromi anyuka, Streicher Anita kacskaringós utat járt be, mire eljutott a mosipelusig. Webáruházában ugyanis mosipelust és mosibetétet kínál, értő tanácsadás kíséretében. Anita kertészmérnöknek tanult, majd Ausztria felé vette az irányt. Gyermekeit is ott szülte meg, majd hazatért szülőföldjére. Egy kétgyermekes asszony, aki nem fél az újdonságoktól – és mer róluk beszélni. 

mosipelus-indito2.jpg

Megint pelenkát mosni?

– Majd három éve, a várandósságommal egy időben hallottam először a mosipelusról – kezdi a beszélgetést Anita. – Rögtön azt gondoltam: te jó ég, a mai világban pelenkát mosni? Viszont zavart a sok eldobott pelenka, a mértéktelen környezetkárosítás. Tudtam róla, hogy a Huggis elismerte: egy darab egyhasználatos pelenka gyártásához 53 liter vizet használ. Ráadásul ezek a pelenkák újrahasznosított műanyagot és vegyszert tartalmaznak. De a mosható pelenka első hallásra mindenkit elriaszt.

anita_0.jpg
Anita a webáruházukat férjével közösen viszi. Termékeikkel az újdonságokra nyitott nőket célozzák meg: mosipelust és mosható betéteket kínálnak, értő tanácsadás kíséretében. Termékeiket a www.atina-shop.sk oldalon tekinthetjük meg!

– Nem csoda, hisz azonnal eszünkbe jutnak a mosóteknő fölött görnyedő anyák...

– Nekem is ez ugrott be először, a régi pamutpelenkák, amelyeket külön gumival kellett megkötni. A terhességem alatt azért vettem pár használt mosható pelenkát, mégsem kezdtem el használni. Eric fiam két hónapos volt, amikor történt egy kis gikszer. Valahogy kifogytunk a pelusokból, csak illatosított Pamperst találtam a szekrényben. Már a szagától is rosszul voltam, mert nem bírom az erős illatokat. Ekkor próbáltam ki először a mosható pelust. Az volt a cezúra, azóta nem használok egyhasználatos pelenkát.

Miben más a mosható pelenka, illetve miben különbözik egyhasználatos társaitól?

– A gumírozása kiváló, főleg a derékrészen és a combjánál, és biztonságosabb a használata minden más pelenkánál. A mosható pelenka két részből áll. Színes külseje köztes, pull réteggel bevont vászon, ami nem engedi át a nedvességet. A belső része pedig kivehető, rétegelt pamut tetrapelenka. Ez kifejezetten kíméletes a baba popsijához, nem lesznek tőle kiütései. Ma már egyik gyerekemnél sem használok popsikrémet, mert nincs rá szükségünk. Sokféle mosipelus van a piacon, a többségük univerzális méretű. Ez annyit jelent, hogy a patentkapcsokkal be tudjuk állítani a csípő szélességét és a nagyságát. Ezek a pelenkák általában négy kilótól egészen tizenhárom kilóig használhatóak, vagyis hároméves korig. Az újszülöttekre viszont érdemes újszülöttcsomagot rendelni: ezek a pelusok már kisebbek, hogy ne álljanak el a baba testétől. Küllemben pedig nagyon színesek, tarkaságuknak csak a fantázia szab határt.

A mosipelusok többsége univerzális, azaz a baba méretéhez megfelelően patentkapcsokkal tudjuk állítani a csípő szélességét és a nagyságát. A gumírozással és a biztonságos kapcsokkal szívvel-lélekkel csomagolhatjuk a babát!

Hogyan tisztítod a mosipelust? Tudjuk, hogy ezeket nem kell fáradságos munkával kifőzni...

– Egyben mosom az egészet. Előtte persze a betéteket beáztatom – általában a gyerekek esti fürdővizében, s ilyenkor marhaepeszappannal átdörzsölöm. A tépőzárasakat mosózsákban mosom. A mosógépben 40 fokon mosok, persze már az egész pelenkát. Ezen többen is fennakadtak: hogy lesz így higiénikus? Az lesz, ugyanis mosáskor nem a víz hőfoka számít, hanem hogy ki legyen fertőtlenítve a pelus. Én folttisztító sóval, nátrium-perkarbonáttal fertőtlenítek: ez ugyanúgy hat, mint a hipó, de klórmentes, és még olcsó is. Az aktív oxigén átpezseg a szálakon, és az ózon erejével tisztítja a ruhákat. Ezzel a természetbarát tisztítószerrel lesz szagmentes és tiszta a pelusom. Nyáron pedig mindig a napon teregetek, ami szintén fehérít és fertőtlenít.

Mennyit bír ki egy mosipelus?

Dorina lányom féléves, anno vettem neki pár lányos darabot, de ez csak az én szememnek kellett, mégis kislány. Egyébként nála is a fiam – már szintén használtan vásárolt – pelenkái szolgálnak tovább. Egy jó minőségű pelenka három gyerkőcöt kiszolgál. Ügyelni kell azonban a szárításra. A színes, vízzáró külső réteget nem szabad szárítóban szárítani, mert koptatja az anyagot. Viszont így is sokat kibírnak.

– Az ár érzékeny téma, mert a minőségi mosipelus nem olcsó...

– Igen. Első vásárlásnál drágának tűnhet, viszont az ár hamar megtérül. Egy új pelenka 10-15 euró körül van, de a használtak jóval olcsóbbak. Én anno húsz használt darabot vásároltam, aminek több előnye van: így egyszerre több márkát ki tudtam próbálni. Utána már tudtam, pontosan milyen típus áll az én kezemre. A második gyermeknél már nincs is pelenkaköltségünk. Ráadásul ha a picik leszoknak a pelenkáról, a zömét még mindig el tudom adni, így az ára megtérül.

pelenka.jpg
Folttisztító sóval, nátrium-perkarbonáttal fertőtlenítek: ez ugyanúgy működik, mint a hipó, de klórmentes, és még olcsó is.

– A férjeddel webáruházat is működtetsz. Miként indult az áruház ötlete?

– A környezetem tudta, hogy áttértünk a mosható pelenkára. Először az ismerősök, majd más anyukák is megkerestek, akik kíváncsiak voltak, mi ez az új „mánia”. Így indultak útjukra felvilágosító előadásaink, majd a webáruház. Többen a helyszínen jöttek rá, hogy nem merik meghúzni a pelust – csak így nem tudják rendesen a babára igazítani... Oda kell figyelni a gumírozásra. Dori lányomnál még mindig ellenőrzöm a gumikat a combnál és a deréknál, hogy ne legyen túl laza, de szoros sem. A mosipelus biztonságos, mert a combnál dupla gumírozás van. A fiam hosszú, vékony lábú gyerek volt, így voltak pelenkák, amik elálltak rajta, ezeket eladtam. Aki a mosipelust választja, az szívvel-lélekkel csomagolja a babáját. Ez az én mottóm!

Említetted a női mosható betéteket. Ezekről mit kell tudni?

– A mosható betétből van nappali, éjjeli és vékonyabb tisztasági. Vannak színesek, de egyszínűek is. A betét hátulja softshell anyag: a softshell vízhatlan, lélegző anyag. A betét belsejében nedvességszívó és nedvességzáró réteg van, a külseje pedig színes dekoranyag. A szárnyait patenttal erősítjük az alsóneműhöz.

– Már csak egy kérdésem van: utazás során mi legyen a használt betéttel?

– Nálam mindig van egy erre rendszeresített kistáska, ebben könnyen tárolható. A mosható betéteknek sokkal jobb nedvességszívó tulajdonságuk van, mint az egyhasználatosaknak. A tisztítása hasonlóképp történik, mint a mosható pelenkának. Hideg vízzel átöblítem, majd nátrium-perkarbonáttal kimosom – és újra szép tiszta lesz. Viselése nagyon kényelmes, szóval nálam abszolút bevált a mosható intimbetét. Pár éve még nem tudtam elképzelni, hogy mosható betétet használjak. És lám! Amikor rátértem a mosipelus használatára, akkor már magamnak is csak a legjobbat akartam, így jött képbe a mosható betét. Jól döntöttem! Ma már számos márka közül lehet választani: és a tervezők nagyon kreatívak. Sokan saját szabásmintával jönnek ki, amelyek különböznek egymástól, testre szabottak, és magukon viselik tervezőik kézjegyét.

Létezik ún. menstruációs szegénység – amikor sokan csak a jóval olcsóbb vattát engedhetik meg maguknak. Sajnos, a nőknek pluszban kell fizetniük azért, mert nőnek születtek: az alapvető higiéniai termékek adója ugyanis nagyon magas. Bár az Európai Unió lehetőséget ad a „tamponadó” csökkentésére, kevés helyen élnek vele. Így a nők minden hónapban kénytelenek pluszpénzeket költeni tamponra és betétre.

Pandás vagy pöttyös?

Azok a nők, akik ma kézműves, mosható betéteket terveznek és varrnak, azt szeretnék, ha a nők tabu helyett természetes jelenségként élnék meg a menstruációjukat. Ne az legyen a reakciójuk, hogy megint egy kellemetlen hét, hanem azon gondolkodjanak, hogy melyik betétjüket válasszák. Egyre több olyan webshopot találunk az interneten, amelyek menstruációs betéteket, bugyikat árulnak – s egyre több az alternatív menstruációs márka. A magyar Csete Mónika például – akinek betétjeit Anita is árulja – meglepően korán, már a kilencvenes években elkezdett foglalkozni betéttervezéssel. És nem a trendi nyugati márkák (azok akkoriban még nem is léteztek), hanem a nagymamája inspirálta. 

A nők ugyanis régen is használtak pamutbetéteket. Akkoriban még nem létezett eldobható betét vagy vatta, amit a későbbi időkben használtak a nők. A háború alatt, s jóval még utána is, a nők maguk varrták a mosható betéteket, de akkoriban inkább gyapjúból. A vértől kevésbé idegenkedtek, mint a mai nők, ezért a mosás nem jelentett nekik gondot. A forgalmazók szerint a mai nők épp a vér látványa miatt nem kezdik el használni a mosható betétet: még annyi ideig sem akarják látni a vérüket, míg kiöblítik a betétet. „Valahogy meg kellene értenünk, hogy ez természetes dolog – s nem becsukott szemmel behajítani a kukába a betétet” – mondja riportalanyunk. A testtudatos nő idővel megszokja a saját vérzését, s nem lesz ellenérzése vele szemben.

csete-monika-betet.jpg

A mostani mosható pamutbetétek érzésre olyanok, mintha valaki egy vastagabb pamutbugyit vett volna fel. Ma már szerencsére sok nő környezettudatos lépésnek tartja, ha mosható pelust vagy betétet használ. Az eldobható betétek műanyagot tartalmaznak, így nagyjából ötszáz év alatt bomlanak le. Egy nő élete során általában tízezer tampont, betétet használ el. A tamponokat és betéteket klórozással fehérítik, ami szintén nem tesz jót a környezetnek. A mosható betétek lebomlása ezzel szemben környezetbarát. Persze a mosható betétek a hagyományos tamponok, eldobható „violetták” és szárnyas betétek mellett elég drágák – de hamar megtérül az áruk. Merthogy minden jó minőségű mosható betét átlagosan öt évig használható. Így csak eleinte költséges beruházás a beszerzésük!

Kapcsolódó írásunk: Női percek

M. Ando Krisztina