Kik vannak igazán kitéve a bántalmazásnak, és megelőzhető-e? A gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások túlnyomó többsége rejtve marad. Az elkövető legtöbbször valamelyik családtag. Az esetek kivizsgálását nehezíti, hogy sok családban és a legtöbb iskolában szinte egyáltalán nincs szexuális edukáció. A gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy az ő testük szentség, és arról sem, hogyan és kinek mondhatják el, ha baj van.

Mi a szexuális zaklatás? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint zaklatásnak minősül minden olyan magatartás, ami a felnőtt szexuális érdeklődésének, vágyának kielégítése céljából használja fel a gyereket olyan tevékenységekre, amelyek nem a gyerek életkorának, fejlődésének megfelelőek. Ebbe beletartozik minden, amit a gyerek nem ért teljesen, és amihez ezért nem adhatja a valódi hozzájárulását.

nem-csak-a-pedofilok-kezdok.jpg
(© Deborah Han)

Ilyen, ha a felnőtt megfogja a gyerek cicijét, de az is, ha pornót néz előtte, vagy szándékosan a szeme előtt él nemi életet. A szexuális bántalmazás tágabb fogalom, mint hogy egy felnőtt lefekszik egy gyerekkel. Az Európa Tanács 2009-es kutatása szerint a szexuális erőszakban minden ötödik európai gyerek érintett. Ez hatalmas szám, de ide tartozik minden zaklató tevékenység, ami nem feltétlenül jelenti, hogy a nemi szervek találkoznak. Sokszor felmerül, hogy hamis a vád, a gyereket betanították, képzeleg...

Tényleg olyan nehéz bebizonyítani az abúzus megtörténtét?

Először is attól függ, hogy mi történt, és hogy hány éves a gyerek. Nehéz az ilyen ügyekben a bizonyítás. Ennek fő oka, hogy nincsenek tanúk. Adott az elkövető, aki megfélemlíti, manipulálja az áldozatot, és az áldozat, aki rendszerint szégyelli, ami történt, és magát hibáztatja: ha másképp viselkedett volna, akkor nem történt volna meg. Ezt súlyosbítja, hogy az esetek 90 százalékában a gyerek számára ismert személy (családtag, barát, hozzátartozó, más ismerős) követi el a szexuális erőszakot, és a gyerek nulla pillanat alatt tudatosítja, hogy nem vádolhatja meg a nagypapát az anyja előtt, mert nem hisznek majd neki, vagy miatta fogják lecsukni a nagypapát, amit meg nem szeretne.

Miért közeledik szexuálisan egy felnőtt egy gyerekhez?

Két igen elterjedt mítosz van, amit el kell oszlatni. Az egyik, hogy mindenki pedofil, aki gyerekkel szemben szexuális visszaélést követ el. A pedofilok valójában ezen cselekmények egy-hét százalékáért felelnek. A gyerekkel szembeni bűnelkövetők többsége nem, vagy nem exkluzív pedofil, azaz nem csak a serdületlen gyerekek iránt tud szexuális vágyat érezni.

Az elkövetők nagy részének mindegy, kivel fekszik le; vagy kihasználja a lehetőséget, hogy egy gyereket könnyen megkaphat. Vagy a családi dinamika úgy alakul, hogy a feleséggel már nem, de a gyerekekkel igen.

A másik tévhit, hogy csak lányokkal fordul elő. Ezzel szemben az áldozatok harmada fiú, akiknél még nagyobb a látencia, mert még jobban szégyellik, és még kevésbé érzik úgy, hogy beszélhetnek erről. Az elkövetőkről érdemes megjegyezni, hogy egy részük maga is bántalmazott volt gyerekkorában. De persze nem lesz minden bántalmazottból bántalmazó.

Nagyobb veszélyben vannak a kihívóan öltözött kislányok?

Nem ezen múlik. Vannak elkövetők, akik pont a gyerekes külsőre „indulnak be”. De általában a védtelenség, törékenység számít – ha az elkövető azt gondolja, hogy „na, nála megtehetem, mert meg fogom úszni.” Ha valaki vadászik, akkor arra hajt, akit könnyű elkapni. Egyébként a kihívó öltözködéssel kapcsolatos sztereotípiákat nagyon fontos lenne eloszlatni, mert azt sugallják, hogy az áldozat tehet arról, ami vele történt. S ezzel csökkenti az elkövető felelősségét.

Kik vannak veszélyben?

Veszélyeztetettek az elhanyagoltak, az érzelmileg bántalmazottak, a rideg, szeretetlen környezetben felnövők is, vagy akiknek valamilyen kötődési problémájuk van. Ők azok, akik a legkönnyebben elhiszik valakinek, hogy „de én szeretlek, azért nyúlok a bugyidba”. Aki megélte a valódi szeretetélményt, az nem fog azonnal elmenni egy kedves idegennel. Kockázati tényező még, ha a gyerek súlyosan bántalmazott, mert megtanulja, hogy az ő teste nem szentség, nem é-ték, azzal bármi megtörténhet. Természetesen nem minden veszélyeztetett gyerekből lesz áldozat. A szexuális erőszaknak is van dinamikája, bele lehet csúszni, de el is lehet kerülni. Más hatása van az erőszaknak, ha egyszer történt meg, mint ha többször.

elofizetes_uj_no_0.png

Eszerint egy szerető családi háttér meg tud védeni?

Ez az egyik legfontosabb védelem, amit adhatunk. Az dől be könnyen a bántalmazó manipulációjának, akinek nincsenek valódi szeretetélményei, aki nem tud viszonyítani. Az érzelmi elhanyagoltság magas kockázatot jelent. Fontos még, hogy a szexualitás, a test érése ne legyen tabu a családban, és lehessen erről beszélni.

Mik a tünetek, honnan veheti észre egy szülő, pedagógus, szakember, ha bántalmazták a gyereket?

Nagyon egyértelmű tünet, ha a gyerek nem az életkorának megfelelő tudással bír a szexualitásról, ha életszerűen elbeszéli a történteket, felszíni sérülései vannak, vagy az egész működése átszexualizált. A szexuális trauma mellett viszont más problémának is jele lehet az evészavar, az alvászavar, a testképzavar, mikor a kamasz megpróbálja elrejteni a testét, hirtelen meghízik. Vagy éppen elmegy abba az irányba, hogy prostituálja magát.

Varga Klára
Cookies