Szerkesztőségünkbe rengeteg levél érkezik, melyekben elsősorban a terhességgel kapcsolatos kérdések szerepelnek. rovatunkban Kulcsár Gabriella diplomás szülésznő válaszol olvasóink kérdéseire. 

A fent említett „nem kell” szabályt a gyermekágyas anyukáknak ajánlanám egyfajta szoptatási mini kézikönyvnek, hogy az amúgy is döcögős első pár napot, hetet könnyebben és főleg sírásmentesen éljék meg. Egy újszülött körül így is rengeteg a teendő, ám itt a jó hír: létezik egy lista arról, mi mindent nem kell feltétlen pluszban megtenni.

Nem kell a babát minden szoptatás előtt tisztába tenni
Mindezek helyett, ha a baba jelez, minél gyorsabban a mellre kell rakni és megszoptatni. Főleg érvényes ez az első napokban, mikor a baba a hosszas pelenkázás során hamar elveszíti a türelmét, így a szoptatás még nehézkesebbé válik. Ha valaki mégis minden szoptatásnál pelenkát szeretne cserélni, akkor ajánlanám a pelenkázást szoptatás előtt, üres gyomorral. Egy szabály van: miután megtöltöttük a baba gyomrocskáját, egyáltalán nem ajánlatos mozgatni, tornáztatni, amivel egy esetleges hányást, hasfájást is kiválthatunk.

Nem kell a babát szoptatás előtt és utána mérlegen lemérni
Ajánlatos a szoptatás alatt minden figyelmünket csak a babára és az etetésre összpontosítani, így látjuk a baba szájmozgásából a szívás effektivitását, és természetesen érezzük a szívás erejét. Arra is gondolni kell, hogy a baba nem minden szoptatásnál szopik ugyanannyit. Azzal csak feleslegesen stresszeljük a kismamát, ha arra kényszerítjük, hogy listát vezessen minden szoptatásról. A rendszeres tanácsadás során az orvos úgyis látja, hogy folyamatos-e a súlygyarapodás.

Nem kell minden esetben a szoptatás után a babát büfiztetni
Vannak újszülöttek, akiknek nincs szüksége a büfizésre, egyszerűen elalszanak a mellen szoptatás közben.

Nem kell az éber babát berakni a kiságyba – és „megtanítani” egyedül elaludni
Ez inkább kivétel, mint szabály. Nagyon sok babának felnőtt segítsége szükséges ahhoz, hogy megnyugodjon, majd elaludjon.

Nem kell azon „dolgozni”, hogy a baba ne a mellen, szopizás közben aludjon el
Ha a baba jóllakott, nincs gond: aludhat. Persze, ha a baba elszundít a mellen anélkül, hogy jóllakna, növelni kell a szoptatás effektivitását.

Nem kell mindent kivonni az étrendből a szoptatás alatt
A megszokott módon, változatosan kell enni, amit a kismama már eddig is megszokott. Bizonyos ételek megvonására komoly indokok kellenek.

web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg

Nem kell pontosan, decire figyelni a folyadékbevitelt
Sokkal jobb tanács a szomjúságot figyelni. A megfelelő folyadékbevitel a kulcsszó: ami pont annyi, amennyi a szomjúságérzetet oltja. A szoptatás idején sem kell nyakló nélkül hidratálni, de annak sincs értelme, hogy magunkat kínozva (szomjúhozva) visszafogjuk a folyadékbevitelt, attól a tévhitből vezérelve, hogy ezzel mérsékeljük a mellek megtelítődését.

Nem kell minden szoptatás után kifejni a melleket
Minden esetben az első legfontosabb szabály, hogy a baba igényei szerint szoptatunk, nem időhöz kötve, szigorúan 3 óránként. A második, hogy miután megindult a tejtermelés, a kereslet és kínálat egyensúlyban lesz. Vagyis pár nap alatt beáll az egyensúly, és pontosan annyi anyatej termelődik majd a mellekben, mint amennyire a babának szüksége van.

Nem kell a babát pólyában tartani
Az újszülöttel való manipulálást meg lehet tanulni pólya nélkül is. Sokkal egyszerűbb lesz, ha mindezt már rögtön a szülés után, még a kórházban elsajátítjuk. Ráadásul, ha bebiztosítjuk a bőr-bőr kontaktust, a szoptatás is leegyszerűsödik, és a baba is erősebben szív majd.

Végezetül szerintem a legfontosabb „nem kell” szabály és a legnagyobb tévhit: Egy szoptatott csecsemőt nem kell itatni, teáztatni!
Az anyatej úgynevezett előtejből és utótejből áll. Az előtej a baba szomját oltja, míg az utótej a jóllakottságáért felel. Hangsúlyozom tehát: nincs sem „vizes tej”, de „gyenge tej” sem! Meglehet, hogy a baba többször szopizni akar a nap folyamán – főleg nagy melegek idején –, és csak szippant párat, mert ugyanúgy, mint mi, felnőttek, a szomját oltja. Tehát egy szoptatott csecsemőnél nincs szükség pluszban kompenzálni a folyadékbevitelt.

Remélem és hiszem, hogy tanácsaink segítségével minden kismama zökkenőmentes és csodálatos, „szoptatós” babázást élhet át.

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg