Bráz Noémi a Bódva menti Szepsiből katapultálta magát a divat nagybetűs világába. Ma az egyik legeredetibb divattervezőnek számít.

Bráz Noémi ruhái nagyon is viselhetőek, s ettől olyan különlegesek – legújabb kötött kollekciója például kézzel készült. Hinnénk-e, hogy pulóvereit és ruháit a nagyija köti? Ma az egyik legeredetibb fiatal magyar tervezőnek tartják, kínai bemutatóján állva tapsoltak a nézők.

noen_design_3.jpg

Noémi Szepsi-ből indult, hogy megvalósítsa álmát, a divattervezést. Budapesten, a Metropolitan Egyetemen végzett, ahol jelenleg a média szakon tanít. Ma az egyik legkreatívabb divattervezőnek számít.

– Gondolom, százból kilencvenkilenc ember Kínáról kérdez. Hogyan lehet oda kijutni?

– Az első két kollekciómmal voltam a kassai Fashion Weeken. A közösségi oldalon megkeresett egy fejvadász, egy kassai lány, aki új arcok és divattervezők után kutatott a kínai piacra. Addigra egy sereg ruhámat már eladtam, rohantam is menten a varrónőmhöz, hogy melyikeket kell újra megvarrni... A fejvadász lány jó kis csapatot gyűjtött össze Szlovákiából és Magyarországról, közösen utaztunk ki. A többi már, ahogy mondják, történelem. Nyugaton nehéz márkát építeni, mert telített a piac. Itthon pedig még nehezebb a divattervezésből megélni, mert kevesen igénylik a dizájnerruhákat.

Igazság szerint minden út inspiráló, mert hallatlanul érdekes, hogy egy ennyire messzi országban milyen anyagokkal és technológiával dolgoznak a hazai piacra. Kínában tetszett, hogy nem láttam fast fashion üzleteket.

– Ez azt jelenti, hogy azt a sok silány ruhát csak nekünk gyártják?

– Igen, a silány és olcsó divat külföldre megy – ők viszont nem a divat „gyorsétterméből” vásárolnak. Kína persze hatalmas, ellenben a nagy cégek szó szerint mindent kivisznek külföldre. A China Fashion Week projekt pontosan azért indult, mert szeretnék, ha megtelepednének náluk az európai tervezők, és kifejezetten a kínai piacra terveznének. A kínaiak számára egyébként az a legfontosabb, hogy egy ruha hordható legyen. Tetszik, hogy ott nem csupán az az irány létezik, amit a Nyugat diktál – más szemléleteknek is van létjogosultságuk. A Covid-helyzet megszakította az együttműködést, de továbbra is számolnak velem.

noen_design_6.jpg
Bráz Noémi

– Milyen ruhákat szeretsz tervezni, mi a krédód?

– Nekem fontos a fenntarthatóság! Környezettudatos alapanyagokkal dolgozom, ahibás anyagba is életet lehelek. Például: mielőtt piacra dobnak egy anyagot, próbaképpen több száz métert legyártanak belőle, utána elégetik. Én ezekből az anyagokból szemezgetek-válogatok. Próbálom úgy alakítani a munkámat, hogy minél kevesebb hulladékot termeljek. Méretezéseim speciálisak, mert arra törekszem, hogy olyan sziluetteket találjak ki, amelyek többfajta testtípuson is jól mutatnak.

Figyelek arra, hogy egymásra épüljenek a kollekcióim. A kötöttárut nagyon szeretem, mert a kötött anyagnak nincs hulladéka. A legújabb kollekcióm is kötött – a természetre és a növényi formákra figyel.

– Most is bevetetted a nagyidat? Egyik interjúdban elmondtad, hogy ő köti a ruháidat.

– Nehéz jó varrónőt találni, de szerintem ezzel nem mondok újat. Nekem szerencsém volt, az egyetemen megtaláltam a varrónőmet. Nagyon jól ment a közös munka, és azóta is ő segít nekem. Na meg a nagymamám: a kötött munkáimat még mindig ő vitelezi ki. Felemelő érzés közösen alkotni! Először lerajzolom, hogy mit szeretnék, majd közösen megvesszük a fonalakat. Számomra a világ legnagyobb csodája, mikor egy skicc testet ölt. Az egyetem alatt még saját kezűleg varrtam a kollekcióimat. Ma lemodellezem a ruhát, de a végleges darabot már varrónő készíti. Ám jelen vagyok a legelső öltésnél, de az utolsónál is, mert minden kis részletnek passzolnia kell.

noen_design_5.jpg

– Szepsiben születtél, 15 éves korodig ott is éltél, onnan indultál a kifutóra... Hogyan lesz egy szepsi kislányból Kínával kacérkodó tervező?

– Kassán születtem, majd Szepsiben éltünk. Anyu, aki tanár volt, mindig azt mondta: „Te ceruzával a kezedben jöttél a világra!” Ma már Budapesten élek, mert itt találtunk olyan középiskolát, ahol művészeti szakképzés is volt, de szabályos érettségi vizsgát is tehettem: heti hat napot jártunk iskolába. Az egyetemen pedig szép lassan megfogalmazódott bennem, hogy tulajdonképpen mit szeretnék. Azt szeretném, ha a nők jól éreznék magukat a ruháimban, s közben erősödnének önbizalomban. Ruháimmal a sokoldalúságra törekszem. A NOEN darabok inkább monokróm jellegűek, de mindig van bennük egy kis csillogás. Formailag a szabásvonalak minimalizálására törekszem. A NOEN stílus egyenlő a határaink feszegetésével, hisz sokszor magunk sem tudjuk, mi rejlik bennünk – persze jó értelemben. Van egy kreatív ügynökségem is: divatbemutatókkal, fotózásokkal, esküvőszervezéssel foglalkozunk. Legfőbb célom a jövőre nézve, hogy stabil helyet szerezzek a NOEN márkának a divat világában, önfenntartóvá váljunk – és majd egyszer, mint családi örökséget, magam után tudjam hagyni a céget.

noen_design_1.jpg

Kötött, mint a régi

Bráz Noémi új kollekciójának ruháikevert szálas pamutból készültek. Van selyem alapú, 100% pamut, és van, amelyikben lurex fémszál is húzódik.

noen_design_7.jpg

Mindegyik egyedi, a horgolás és kötés különféle technikáit felhasználva létrejött alkotás. Felismerhető a tradicionális technikákhoz való visszanyúlás, életben tartva a kihalóban lévő megoldásokat. Ettől igazán jövőbe mutató ez a konstrukció.

noen_design_2.jpg

Érdemes régi és jól bevált technikákat használni, s közben újszerűen gondolkodni.

noen_design_4.jpg

minden_reggel_ujno.sk.png

Darnay Krisztina
Cookies