A palánta fiatal növény, amelyet üvegházban kis cserépbe vetett magból nevelnek, s csak megerősödve ültetik ki az állandó helyére...

Otthon nevelnénk palántát? Van néhány körülmény, amire figyelni kell. (Fotó: Dömötör Ede)

palnatazas-titka-kezdo.jpg

A mag

Az interneten számos jó tanácsot találunk a palántázással kapcsolatban. Például figyeljünk a vetőmagra. Ha idővel megtaláljuk a legjobb minőségűt, ragaszkodjunk hozzá. Azt mondják, ügyelni kell a szavatosságra is. Mi vetettünk már friss répamagot, de négy éve lejártat is. Ez utóbbi sikerült jobban, bár lehet, hogy csak szerencsénk volt.

palnatazas-titka-1.jpg

A föld

Mindenki másra esküszik: van, aki a bolti palántaföldbe veti a bizalmát (és a magot), más a hazai földet részesíti előnyben, s olyan is akad, aki keveri a kettőt. Próba szerencse.

A palántanevelés igazi teremtéstörténet! Egy kis magból életerős növénykét nevelünk, melynek a termését később elfogyaszthatjuk. Aki nevelt már paradicsomot vagy paprikát, az érti, miről beszélek. Életet adunk egy növénynek, mint anya a gyermekének: talán ez a palántanevelés lényege.

A hely

Mindig kérdés, hogy miben neveljük a palántánkat. Vásárolhatunk csilli-villi keltetőt, mini üvegházakat, de vethetjük a magvakat tojástartókba, joghurtos poharakba, kisebb cserepekbe vagy bármibe, ami a célnak megfelel. A praktikum a fontos! Ha a poharas megoldást választjuk, célszerű ráírni a poharakra, hogy milyen magot vetettünk beléjük; ezzel megkíméljük magunkat a későbbi erős fejvakarástól.

palnatazas-titka-2.jpg

A fény

Mindenképpen olyan helyre kerüljön a keltető, ahol napfény van. Ha sötétebb helyre kerül, a palánták kevés fényt kapnak, és megnyúlnak... Keresik a fényforrást. Megdőlnek, és a betegségek is könnyebben megtámadják őket.

palnatazas-titka-4.jpg

A hő

Jó tanács: Rakjuk a keltetőt az ablakba, a fényre; nejlonzacskót is húzhatunk rá, hogy dunsztot csináljon. Amint kihajt a palánta, vegyük le a zacskót, levegőn ugyanis gyorsabban nő a növényke. Ha az ablakba tesszük a keltetőnket, esetleg a fűtőtest fölé, akkor ügyeljünk a vízpótlásra. Mindenképpen meleg hely kell neki, bár ez is növényfüggő.

Például a paprika csírázási hőmérséklete 28-30°C, a paradicsomé 25-28°C, a tökféléké 26-28°C, a káposztaféléké 16-20°C – ezt már az okos internet mondja. Próbáljuk inkább kitapasztalni! Ez esetben nem a más, hanem a saját hibájából tanul a bölcs.

palnatazas-titka-3.jpg

A víz

Amíg a mi kis növényünk ki nem bújik a földből, állandó nedvességre van szüksége. Amint megjelennek az első sziklevelek, már oda kell figyelni a nedvességpótlásra (de vigyázat, a sok víz hatására is megnyúlhat a növényünk).

Ám a kiszáradás sem tesz jót a palántáinknak. Keressük az arany középutat.

palnatazas-titka-retek.jpg

A pára

Természetesen a lakás páratartalma is fontos. Inkább az alacsony páratartalom okozza a gondot, a 75–85% közötti az ideális. (Csak nehogy a falak is penészedni kezdjenek!)

minden_reggel_ujno.sk_321.png

Az AGRO IVÁN kertészetben első mindig a tálca előkészítése, kézzel kerül bele a tőzeg.

palantazz-elokeszites_0.jpg

Házigazdánk, Iván Péter mezőgazdász egy tálcaféleséget vesz elő, amelynek az alján alig észrevehető lyukak vannak. Az oldalán pedig egy cső.

palantazz-talca_0.jpg

– Ide csatlakoztatjuk a porszívót! – mutat a csőre házigazdánk. – Majd a tálcába magot öntünk, bekapcsoljuk a porszívót, és a vákuum a lyukakhoz szív egy-egy magot. A fölösleget leöntjük, és ráfordítjuk a földdel megtöltött tálcára.

palantazz-tozegbe-lyukak_0.jpg

– A porszívót lekapcsoljuk, a vákuum megszűnik, a magvak a helyükre pottyannak. Ezután már csak egy vékony földréteg kerül rájuk, és kész!

palantazz-porszivo-lekapcsolas_0.jpg

Angyal Sándor
Cookies