Mákja van a szerencsés embernek – mondjuk. A régebbi mákfajták tokja ugyanis gyakran felrepedt, így a mákszem még az aratás előtt kihullott a tokból. Mákod van, ha mákod van!

A mák jó a csontritkulásra, mert magas a kalciumtartalma (és a vastartalma). Egy természetgyógyász sztori szerint egyszer Schirilla Györgyöt meghívták egy csallóközi temető feltárására, ahol kétszáz évvel ezelőtti csontvázakat vizsgáltak. Kiderült, szinte egyiknél sem volt kimutatható a csontritkulás. Mi ennek az oka? A kérdést a természetgyógyászok a táplálkozással magyarázták. Hogy például eleink sok mákot ettek, minden ünnepen volt mákos étel az asztalon. Hűtő híján ugyanis jól tárolható alapanyagokat használtak.

a-patiaknak-makjuk-van-kezdo.jpg

Sok érdekességet tudhatunk meg a jelen cikkből a mákról. Például, hogy a patiaknak őszi vetésük is van, ami ritkaság. Meg hogy a mákot szélcsendben vetik, mert egy erősebb fuvallat – volt, nincs! – elfújja a magokat. És ám akárki nem működtethet mákültetvényt, ahhoz különleges engedély kell. Kolléganőnk még megtoldotta azzal, hogy a mákos bejglit még a határon sem szabad átvinni. 

Ősszel több a mák

A mák tájainkon tavaszi növény, azaz általában március elején vetik, majd július-augusztusban aratják le. Akadnak azért ritkaságnak számító őszi fajták is (mint vendéglátóinké). Ezek szeptember elején vetve, majd a következő nyáron betakarítva elég télállóak, hogy a zord időjárást átvészeljék.

Hiába magasabb az őszi mák hozama, a termesztőknek nagy a kockázatuk (ugyanis nem ritkaság, hogy a januári hideg tönkreveri a termést).

Nem mindegy ám a mákvirág színe!

Akadnak országok, ahol a gyógyszeriparnak csak törvényben meghatározott színű fajták termeszthetőek. Ez megkönnyíti az ellenőrző hatóság dolgát. Nálunk rózsaszín, illetve fehéres virágú mákokat vetnek, előfordulnak azonban csodás, egészen lila virágú fajták is. A mák e szemet gyönyörködtető sokfélesége évszázados nemesítői munka gyümölcse, melyből a hazai szakemberek jó alaposan kivették a részüket. (Ez itt a dicséret helye.)

A mák azon kevés haszonnövény közé tartozik, melynek az utóbbi száz évben alig-alig sikerült javítani a terméshozamán. Igaz ugyan, hogy a modern fajták „könnyebben” termeszthetőek, de az egy tonna körüli termésekre a századelő parasztembere legfeljebb csak biccentene... Gyakori mondás, hogy a jó termés nem a termőföldön, hanem az agronómuson múlik. A mák igényes: hiába a jó talaj és a jó időjárás, ha az agronómus nem tudja a dolgát. Habár az utóbbi években többszörösére nőtt a vetésterülete, még ma is ritkaságszámba megy egy-egy lágyan himbálózó mákmező. Ezért is örülünk a patinak!

a-patiaknak-makjuk-van-termes.jpg
A csendben vetett növény. Egyes vidékeken a mákot szigorú csendben vetették: ha szóltak a gazdasszonyhoz, bizony várni kellett a válaszra, míg az aprócska magok a földbe nem kerültek.

A törvény szerint:

Szlovákiában az étkezési mák termesztése nincs engedélyhez kötve, ha 100 négyzetméternél kisebb területen történik. A begyűjtés után a termelő köteles a mák szárát késlekedés nélkül beszántani a földbe. (Mákszalmának minősül a mákgubó és a szár, legfeljebb 15 cm hosszúságban, a mákszemeken kívül).

– Minden 100 négyzetméternél nagyobb vetés engedélyköteles, sőt, külön kiiskoláznak hozzá – mondja vendéglátónk, Pém Bálint. – Hatósági engedély vagy felelős személy jelenléte nélkül a mákföldet nem is lehet megközelíteni.

Unalomig ismert közhely, hogy „már az ókori görögök is…” De ha egyszer tényleg így van... A mák eredeti élőhelye valahol a Kelet-Mediterráneumban lehet, de mára, ha csak kiskerti növényként, az egész világon előfordul.

Régi praktika, hogy a mákot a kiskertekben és a szántóföldeken igyekeztek szélcsendben vetni, nehogy egy erősebb fuvallat elfújja a magokat. Sőt, egyes vidékeken a mákot szigorú csendben vetették: ha szóltak a gazdasszonyhoz, bizony várni kellett a válaszra, míg az aprócska magok a földbe nem kerültek.

Felhasználása

A mákolajat korábban használták lámpaolajként, polírozószerként – manapság kiemelkedő E-vitamin-tartalma miatt dicsérik. Gubó termése élénk színfoltja házunk tájának. 

minden_reggel_ujno.sk_193.png

Gyógyszerek mákból

A gubójában található tejszerű, sűrű folyadék tele van gyógyhatású anyagokkal, illetve levegőn megszilárduló formája az ópium (Kazinczyval szólva: a mákony). Ezeket alkaloidoknak hívjuk, ilyenek például a morfin, a kodein, a tebain és még vagy két tucat vegyület.

Származékaik rengeteg gyógyszerben megtalálhatóak: nyugtatók, fájdalom- és köhögéscsillapítók, asztmagyógyszerek sorakoznak a listán. A modern gyógyszeripar elképzelhetetlen mák nélkül!

Legtöbbjük függőséget okoz, ezért csak óvatosan velük – a morfium például az egyik legveszélyesebb drog, a heroin előanyaga. Ezért is vigyázza törvény a mák termesztését!

A magyar gyógyszerész és a morfin Kabay János magyar gyógyszerész a mák gyógyszeripari felhasználásának legnagyobb úttörője. Kabaynak és vegyész feleségének, Kelp Ilonának a ’30-as évek elején a világon elsőként száraz mákszalmából, azaz a gubóból és a szár felső 10-12 centiméteréből sikerült kinyerni a hatóanyagokat. A módszer kiállta az idő próbáját: napjaink morfingyártása is ezen alapszik! Az általuk alapított vegyészeti gyár Tiszavasváriban csak pár éve zárta be kapuit.

Kiigazítás

A kiskereskedelemben kapható máktól nem kell tartani, biológiailag nem tartalmaz semmilyen alkaloidot, így a karácsonyi bejgli nem mérgezi meg a családot, s a mákos rétes is legfeljebb kisüstivel kísérve akaszthatja ki az alkoholszondát. 

A pati lila mák

Az aratási munkák kellős közepén szakít ránk időt Pém Bálint pati gazdálkodó és neje. Pat jó néhány portáján már inkább az elmúlás, mintsem a gondos háziak keze nyoma látszik – a községi honlap tanúsága szerint a házak alig negyede lakott. Ám vonzó a falut belengő méla, lassú báj. A nyüzsgő fürdő kilométernyire fekszik, a klóros víz szaga helyett a Duna illatát érezni az utcákon. Pémék lassan tizenkét éve gazdálkodnak itt, eleinte csak gabonával foglalkoztak, de mára az 500 hektáros gazdaságuk egy részén gyógyszerészeti és étkezési mákot is termesztenek.

a-patiaknak-makjuk-van-termelok.jpg
Pám Bálint és felesége Jana

– Sokat törtük a fejünket, hogyan tudnánk felhasználni a mákot. Létrehoztuk hát a Pemak márkanevet, és kézműves termékeket kínálunk mákból – kezd bele a családi vállalkozás ismertetésébe Pém Jana. Mákolaj forgalmazásával kezdték, ezt követte még vagy fél tucat termék.

A kézműves jelzőt tényleg szó szerint kell érteni: a legtöbb termékükhöz kézzel szedik és válogatják a mákot, s erre nagyon büszkék. Tavaly elnyerték a „Duna mente eredeti termék” védjegyet is.

a-patiaknak-makjuk-van-utacska.jpg

– Kézműves mákos csokoládéinkat egy környékbeli manufaktúra készíti számunkra, az őrölt mákkal dúsított virágmézünkhöz a mézet szintén a régióban szerezzük be, itt pergetik a szomszédban – meséli mosolyogva házigazdánk.

– Egyetlen hátulütője, hogy a mák hozzáadása miatt picit romlékonyabb. Szappanunk pedig peelingre is kiváló. Következő nagy projektünk egy garantáltan gluténmentes mákliszt kifejlesztése, amihez nehéz lesz malmot találni, előre tudjuk...

Pomichal Krisztián
Kapcsolódó írásunk 
Cookies