A palócok jellegzetes karácsonyi étke a gombás káposztaleves és a mákos guba. A klasszikus palóc mákos gubát nem kifliből készítik, hanem gégéből, és tálaláskor nem karamellel van leöntve, hanem öntözővel.

Kelemen Margit (Pinc): karácsony böjtjén kislány kora óta mindig gubát eszik. Palócok és nem palócok, munkára fel, süssük meg Margit néni segítségével karácsony estéjére ezt a több száz éves étket.

makos-guba-kezdo.jpg

Kinek mekkora családja van, ahhoz mérje a gubakészítést. Mivel az én családom elég nagy, így bőséges adagot készítek (1 kg lisztből). Sima lisztből kell csinálni a gubát, és ami nagyon fontos, hogy vízzel dagasszuk. Az a lényeg a gubában, hogy minél szárazabb legyen, így ajánlott a tésztát már napokkal karácsony előtt elkészíteni.

Annyi a hátránya, hogy frissen nagyon ízletes, és könnyen lehet, hogy mire asztalra kerülne, addigra „elkopik”.

01_schnelczer_zoltan.jpg

A lisztbe belekeverjük a sót, a meleg vízbe pedig egy kis cukrot teszünk, hogy az élesztő jobban felszaladjon benne. Utána egy egész tojást ütünk rá. Ha kész a massza, jöhet a „dolgozás”. Van, aki kanállal dagaszt, de én kézzel. Muszáj érezni a tésztát, a keménységét. Ahogy édes mama kérdezgette, mikor dagasztottunk, én is úgy kérdezem a gyerekektől: Izzad-e már a gerenda? (Értsd: az ember homloka)

Mikor már valóban gyöngyözött rajta a verejték, akkor vált biztossá, hogy a tészta jól meg lett dagasztva. Míg a tészta megkel, addig az unokák segítségével megdaráljuk a mákot, én meg közben elmesélem, hogy telik el nálunk a karácsony.

04_schnelczer_zoltan.jpg

Mi karácsony böjtjén jóformán nem is eszünk semmit. A férjem reggelire mindig csak nagyon keveset evett. Nem volt szabad enni, és hogy elterelje figyelmét a korgó gyomráról, kiment az erdőbe. Hol seprűgallyat szedett, hol villanyelet készített. Az esti harangszó előtt ellátta a jószágokat, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt, és utána nekikezdtünk a vacsorának.

Először imádkozunk, majd a vacsorát kenyérrel és fokhagymával kezdjük. De van az asztalon alma, dió, aszalt szilva és ostya is. Az almát annyi gerezdre vágjuk, ahány tagú a család. Mindenki kap belőle egy-egy cikket a kezébe, hogy akárhova sodorja is őt az élet a szülőföldjétől, mindig visszataláljon. 

Mielőtt a vacsorát megkezdtük volna, kitettünk egy tányért az asztalra, és amit akkor este fogyasztottunk, mindenből egy darabot félretettünk a tányérra. Vacsora után vagy másnap pedig odaadtuk az állatoknak a karácsony esti morzsákat, hogy az állatállomány a következő évben szaporodjon, és bőségesen adjon.

06_schnelczer_zoltan.jpg

Közben megkelt a tészta. Hagyjuk egy kicsit pihenni a nyújtódeszkán, majd nagyujjnyi vastagságúra – hát, kinek milyen az ujja – sodorjuk.

08_schnelczer_zoltan.jpg

Az előmelegített sütőben addig hagyjuk, míg meg nem pirul a teteje. Amíg a guba sül, elkészítjük az öntözőt. És kész a friss guba! 

13_schnelczer_zoltan.jpg

Megolvasztjuk a kristálycukrot, kicsit meg is piríthatjuk. Mikor a cukor összeolvadt, felöntjük vízzel, majd behabarjuk úgy, hogy a vízbe teszünk egy kis sima lisztet. Aztán megvárjuk, míg felforr. Így készül a mákos guba öntözője. A megsült gubát felkockázzuk, és forró vízben kifőzzük, szinte csak megáztatjuk.

09_schnelczer_zoltan_0.jpg

Utána kiszedjük egy tálba, jó gazdagon megmákozzuk, végül tálalás előtt meglocsoljuk az öntözővel. Aztán vihetjük az asztalra.

16_schnelczer_zoltan.jpg

A vacsora után túrós lepényt, mákos és diós bejglit fogyasztunk, beszélgetünk és kártyázunk, az éjféli misét várva. Az éjféli misére mindannyian elmegyünk, majd hazatérvén, megsütjük az angyalkolbászt, avagy az angyal hozta kolbászt. Ez a böjt utáni első zsíros étel.

Varga Henrietta
Cookies