A közösségi médiát jó pár éve ellepték a szelfik, sőt 2013-ban az év szava lett, és bizony bekerült a híres oxfordi angol szótárba. Hirtelen az egész világ szelfizni kezdett. A sztárok a díjátadókon, a sportemberek, a turisták, a munkába igyekvő emberek, a kismamák, a tinédzserek… Mindenki.

A szelfi jelentése: önfotó. Az angol „myself” szóból származik, melynek jelentése: magam, önmagam. A szelfi az a fénykép, melyet mi magunk készítünk saját magunkról. Kettő az egyben!

szelfizes-kezdo.jpg

A szelfiőrülettel párhuzamosan pedig elterjedtek a gonosz kommentek, a szelfibotos turisták és a meglepő hátterekkel büszkélkedő képek. Na meg a csücsörítés! Mi összegyűjtöttük a szelfizés tízparancsolatát, mely alapján te magad is elkészítheted a tökéletes szelfidet! Íme:

Ügyelj a hátérre!
A fürdőszobában szelfizés elég kiábrándító, főleg, amikor a hajvasaló, a mosógép vagy, ne adj’ isten, a toalett kacsint ránk! Nyilván ott van az egyik legjobb tükör a házban, ennek ellenére próbáljunk meg ideálisabb helyet választani!

A távolság és a szög!
Ha jó szelfit kívánsz létrehozni, inkább felülről lődd a fotót! Legyen meg a kellő távolság a telefon és az arcod között, hogy a világ ne a bőrtípusodat és a pórusaidat vizsgálja!

A kép legyen szép fényes! Olyan helyet válassz, ahol megvan a kellő fény, így a szelfi is minőségibb. A homályos, rossz minőségű szelfit senki sem szereti nézegetni.

Időzítő!
Ha túl nagy a telefonod, és ügyetlenkedsz, használd az időzítőt, mellyel kényelmesen előkészülhetsz a szelfire!

Csücsörítés, fintorgás, vad szemek és a részletek!
Szórakoztasd magad és másokat is, ha már egyszer szelfizni vágysz! Bár a csücsörítés és néhány újszerű szájtartás elég nevetségessé tudja tenni az embert. Arra vigyázzunk, hogy a körömlakk ne legyen lekopva a körmünkről, és a szemfesték se legyen elkenődve! Ügyeljünk a részletekre!

Előnyös az előnytelen?
A szelfizésnél mindenki a „szebbik” oldalát akarja megmutatni. Ám nem biztos, hogy ami számunkra előnyös, az másoknak is tetszik! Legyünk a képen önmagunk! Vagy legalább is hasonlítsunk egy kicsit önmagunkra!

web-bannerek-instagram.jpg

Tükörszelfi on!
A szelfizés új fajtája. Amikor a telefonnal együtt fotózzuk magunkat. Előnye, hogy egész alakos fotókat is készíthetünk magunkról. Sajnos, legtöbb esetben azért készül tükörszelfi, hogy meg tudják mutatni, milyen telefon van a kezükben!

Edzőtermi szelfi!
Miért? Miért? Miért? A szűk nadrág és a sportmárkajelek ellepik a képet. Mi boldogan mutatjuk, milyen szuper jól nézünk ki edzés előtt és után is. Nem tudom, nem tudom. Tényleg ilyen boldogan és tökéletesen nézünk ki egy órás spinning után? Kétlem! Ha ilyen vagányak vagyunk, csináljanak képet rólunk edzés közben is!

Kajaszelfi! Avagy: mutasd, mit eszel! Eleinte még az „étellel a kezünkben” című fotók készültek, most pedig ellepik a médiát a kajaszelfik! Csak az étel mindenhol, milyen jót és finomat ettünk. Tiszta foodporn! (ételpornó) – merthogy már neve is van! Te már kipróbáltad?

Kajaszelfi után pedig a következzen a dizájnszelfi!
A fejünk nincs rajta, csak a ruhánk és az ékszereink. Szerintem ez már egy érdekesebb válfaja a szelfinek. Sőt, ez szintén odáig kulminálódott, hogy egészen művészi fotók kerülnek napvilágra! Parfüm, nyaklánc, kiegészítők, egy szál virág és különféle csecsebecsék kerülnek az asztalra, és katt! – el is készült a nyár igazán csajos dizájnfotója!

Mehet? Vigyázz, kész, itt repül a szelfimadár!

Derzsi Bernadett
Kapcsolódó írásunk