Van, aki hamar rájön, hogy a szemüveg öltöztet, és van, aki tűzzel-vassal küzd a viselése ellen. Folyamatos a harc: két méterről olvassunk könyvet, vagy inkább két centiről? Pedig lassan ideje beletörődnünk abba, hogy szemüvegre előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz! 

nevtelen_terv_1_0.png

Szokott-e fájni a szem?

A szemfájás nem jellemző, mert a szaruhártyát leszámítva a szemben kevés az idegvégződés. Fájdalmat a szem környékén és a szemhéjban szoktunk érezni. Az „árpa”, ez a kellemetlen szemgyulladás annál jobban megkínozza az embert. De vannak nagyon fájdalmas szembetegségek, például a heveny zöldhályog-gyulladás vagy a látóideg-gyulladás. A betegek azzal a tünettel jelentkeznek az orvosnál, hogy fájdalmas, ha oldalra vagy felfelé néznek. Fájdalommal jelentkezik a szem mélyebb rétegeiben keletkező gyulladás, például a ciliáris test gyulladása, amely akkor fáj, ha szemünkkel közelre fókuszálunk.

Rövidlátás A beteg távolra lát rosszul. Negatív dioptriájú lencsére van szükség, amely korrigálja a hibát.

A sérülésekre különösen reagál a szem. Súlyos sérülés, például, ha puskagolyó fúródik a szembe, alig okoz fájdalmat, holott látásvesztéssel jár. Viszont, ha apró szennyeződés kerül a szembe, a beteg nagyon erős fájdalmat érez. Fájdalmas lehet, ha túl sok UV-sugárzás éri a szemet, vagy ha a hegesztés metszően éles lángjába tekintünk. A sérült szaruhártya éles fájdalommal jár, és a szemhéj is megduzzad.        

A szem sérülései

Kisgyermekeknél gyakori a szemöldök és a szemhéj, főleg az alsó szemhéj sérülése baleset miatt. A nyári szünetben ugrásszerűen megnő a kutyaharapásból származó sérülések száma, mert a gyerekek közelről vizsgálgatják a kutyákat. A serdülőkori szemsérülések főleg a fiúkra jellemzők, mert lőfegyverekkel, vegyi anyagokkal kísérleteznek. A legveszélyesebbek a savak és a lúgok. Ilyen esetben azonnal le kell fektetni a gyereket, és folyó vízzel alaposan kiöblíteni a szemet. Más sérülés esetén nem kell belenyúlni a szembe, csak steril kötszerrel lefedni, és a sérültet bevinni a kórházba. A szem sérülései nagyon veszélyesek, mert visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak.

nevtelen_terv_4.png

Sport okozta sérülések Nagyon gyakoriak. Ebből a szempontból veszélyes sport az ökölvívás, a dzsúdó és a sízés is. Vigasztaló, hogy a szem maga ösztönösen képes a védekezésre a szemhéjak összezárásával, és jól regenerálódik, ha nem sérült meg a szemgolyó.

Távollátás A beteg közelre lát rosszul. Pozitív dioptriára van szükség, felnőtteknél lézeres műtét is szóba jöhet.

Káros-e a tévénézés?

A tévé, a mobiltelefon, a számítógép és a tablet nem jelent veszélyt a szemre, sem szembetegséget, sem látásromlást nem okoznak. A szem gyengesége általában genetikailag adott, és ez a hajlam gyorsabban előjön, ha sokat nézzük a évét. A falun és a városon élő gyerekek látásának vizsgálatakor kiderült, hogy a városi gyerekek, akik többet tartózkodnak mesterséges fénnyel megvilágított lakásokban, némileg nagyobb számban rövidlátóak, de a genetikai hajlam ennél sokkal nagyobb szerepet játszik. A sok tévézés és számítógépezés következménye leggyakrabban a fejfájás.

Öregkori távollátás A szemlencse elveszíti rugalmasságát, és a beteg közelre nem lát élesen. Pozitív dioptriával kezelhető.

A számítógép káros hatása leginkább a felnőtteknél mutatkozik meg, akik egész nap számítógépen dolgoznak, otthon pedig a laptopjukat nézik. A szem elfárad, bepirosodik, könnyezik, és nem ritka a kettős látás sem. Mindezt az okozza, hogy munka közben keveset pislogunk, és a szemgolyó kiszárad. A szemszárazságot gyakori szünetekkel lehet megelőzni, és nagyon hatásos szemcseppek is kaphatók.

nevtelen_terv_1_1.png

A sárgarépa mendemonda?

Nagyanyáink ezzel vettek rá bennünket arra, hogy megegyük a sárgarépát. Való igaz, hogy a sárgarépa sokféle vitamint tartalmaz, például béta-karotint, amelyből a szervezet A-vitamint állít elő. Ez a vitamin táplálja az idegszövetet és a recehártyát, és közvetve hozzájárul az éleslátáshoz. A szem dioptriahibáin azonban nem tud javítani, tehát nem igaz az a mondás, hogy ha sok sárgarépát eszünk, nem kell majd szemüveget hordanunk. A szem tornáztatása sem hozza meg ezt az eredményt. Egyedül a genetika befolyásolja, hogy hány éves korunkban kell majd szemüveget csináltatnunk.
A gyerekek szeme nagyon érdekes. Ha minden gyereket vizsgálnánk, akkor szinte mindegyiknél találni lehetne valamilyen dioptriai eltérést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hároméves kor után azonnal szemüveget kell hordaniuk. Kivétel a kancsalság, amikor a gyermek rosszul látja a környezetét. A szemhibák iskoláskorban szoktak markánsabban megmutatkozni.

Szürke hályog (katarakta) A szemlencse állományának elszürkülése. Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, így homályos látás alakul ki. A hatvanéves kor felettiek betegsége. A szürke hályog operálható, a homályos szemlencsét új, mesterséges szemlencsével helyettesítik.

Kell-e napszemüveg?

A szem képes védeni magát mind a környezeti ártalmak, mind a napsugárzás ellen. A szemöldök és a szemhéj UV-sugárzás nagy részét kiszűri. A kettő együtt kb. olyan hatékony, mint a napszemüveg. A mi éghajlatunk alatt az UV-sugárzás nem veszélyezteti a szemet. Más a helyzet tengerparton, ahol sokkal intenzívebb a sugárzás, vagy a magashegységekben, ahol a ritka levegő miatt több káros sugárzás hatol át a légkörön. Ezen a két helyen ajánlott a jó minőségű napszemüveg viselése. Azonban ne hordjunk napszemüveget egész nyáron, mert a szem érzékennyé válik a fényre. A szem számára nem természetes a szűrő. Inkább a fényre sötétülő szemüveg hordását javasoljuk. Ha mégis szeretjük a napszemüveget, az üveg ne legyen túl sötét, csupán 10-15 százalékos. A dioptriás szemüveget viselő emberek esetében a napszemüveg hordásakor csökken a látás élessége.

sunglasses_vagott.jpg

Mi a helyzet az étrendkiegészítők szedésével?

Manapság valóban sokféle fajtájú és minőségű kiegészítő kapható. Tabletta formájában fölöslegesnek tartják a szakemberek az étrendkiegészítők szedését, sőt némelyek kissé károsnak is. Makuladegeneráció (idős emberek betegsége, amely fokozatosan a látás elvesztéséhez vezet) esetén azonban fontos, főként a luteintartalmú étrendkiegészítők szedése, mert gyógyítani ugyan nem képesek a betegséget, de lefolyását lassíthatják.

Zöld hályog (glaukóma) Látáskárosodást vagy akár vakságot is okozó szembetegség. A zöld hályog esetében nem a szemlencse elhomályosodásáról van szó, hanem a szem hátsó részében található látóideg károsodásáról.Sokáig rejtve maradhat, mert a beteg nem veszi észre a kisebb látótér-kiesést, látótér-szűkületet. Amennyiben a látóideg összes rostja elpusztul, a szem megvakul.

A lecsüngő szemhéj megszüntetése

Sok nő, de férfi is javítani szeretnek arca állapotán, és a lecsüngő szemhéj megszüntetését szépségsebésztől kéri. A szemhéj műtéti megrövidítése azonban nem csupán esztétikai beavatkozás. Előfordul, hogy a sebész túl nagy darabot távolít el a szemhéj bőréből, az alatta levő zsírrétegből és a szemhéjat mozgató izomból. A bőrben összenövések keletkeznek, amelyek akadályozzák a szemhéj mozgását (pislogás), sőt a szemhéj bezárását is. A szemhéjban könnymirigyek is helyet foglalnak. A műtét előtt ajánlott szemvizsgálatot végezni, hogy az orvos lássa, hány dioptria az eltérés, mekkora a beteg látómezeje vagy nem szenved-e „száraz szem” betegségben. Ezeken az eltéréseken ronthat a műtét. Ha viszont sikerül, akkor a beteg nemcsak jobban lát, hanem világosabban is.

A kancsalság

A gyerekkorától kancsal személy nem is érzékeli, hogy rosszabbul látna a beteg szemével. Kettős látás inkább felnőtteknél fordul elő, akik baleset vagy más szembetegség következtében váltak kancsallá. A kancsalság gyakran tompa látással párosul, amikor a szem és az agy kapcsolatában zavar állt be. Kancsalság esetén a látott valóságról két kép keletkezik az agyban, amit az úgy hoz helyre, hogy az egyik képet figyelmen kívül hagyja. Az egyik szemet tehát nem használja a beteg. Ez a szem idővel ellustul, azaz nem látóvá válik. Ezért fontos, hogy a kancsalságot már gyerekkorban kezeljék. Ezenkívül a kancsalságnak esztétikai vonzata is van, mert a betegek gyakran panaszkodnak, hogy beszélgetőpartnereik zavarban vannak, hogy melyik szemükbe nézzenek. A kancsalság műthető, és a betegek arról számolnak be, hogy nemcsak a szemük állása változott meg, hanem jobban is látnak a beteg szemükkel.

Makuladegeneráció A szem ideghártyáját, közelebbről a sárgafoltot károsítja. Ez a terület az éleslátás helye, ahol a különféle sejtek pusztulása általános funkciócsökkenést okoz, ami a központi látásélesség csökkenésével gyengénlátást, vakságot okozhat. Főleg az időskorúak betegsége.

Nemcsak a fogorvoshoz kell preventív vizsgálatra járni

A természet igazságos, idővel mindenkinek gyengül a látása. A gyengülő látás gyorsan fáradó szemmel és fejfájással jelentkezik. Negyvenéves kor körül tanácsos fölkeresni a szemorvost, mert nemcsak a zöld hályog fenyegeti az embert, hanem megnövekszik a szürke hályog  (a szemlencse homályossá válása) megjelenésének veszélye is. A szemfenék vizsgálatával az orvos más betegségeknek is nyomára rábukkanhat.

Varga Klára

 

Kapcsolódó írásunk: Vashiány

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata