Mára több hiedelem is megdőlni látszik. Az első az, hogy a szív igenis pihen – mégpedig akkor, amikor ellazul, hogy a vér beáramolhasson a kamrákba. Ez a fázis hosszabb, mint a második fázis, amikor az oxigéndús vér kiáramlik a tüdőbe és a test többi részébe. A másik hiedelem, hogy a nők védve vannak a szívinfarktussal szemben. A valóság az, hogy négyszer annyi nő hal meg szívbetegségben, mint mellrákban.

Mellkasi tünetek
Fájdalom a has felső részén, amely átsugárzik a hátba. Rosszullét, fáradtságérzet. Már megint az epém! – mondjuk. A negyvenéves Jankának az utóbbi időben gyakran voltak ilyen fájdalmai. Diétázott, de a rosszullétek nem múltak el. Az orvosi vizsgálat kizárta az epebajt, és más betegséget sem talált. Talán túl érzékeny a stresszre – jegyezte meg az orvos, de hamarosan kiderült, mi a baj. Janka infarktust kapott. – Reggel futottam a villamosra. A zsúfolt kocsiban egyszer csak rosszul lettem, úgy éreztem, mintha valaki marokra fogta volna a tüdőmet, nem kaptam levegőt. Valahogy összeszedtem magam, és betántorogtam a munkahelyemre. Többre nem emlékszem – mondta.
Egy erős infarktus döntötte le a lábáról. A többi már gyorsan ment. Jött a mentő, oxigénmaszkot tettek az arcára, kórházba vitték, azonnal megoperálták, angioplasztikát végeztek a szív körüli ereken, és amikor felépült, életmódot kellett változtatnia.
– Sose jutott eszembe, hogy valami baj lehet a szívemmel. Mindig azt hittem, hogy az infarktus a férfiak betegsége.
Sajnos, a legtöbb ember ezt hiszi. 

ELSŐ SZÁMÚ HIEDELEM:
Az infarktus jellegzetes tünete a szegycsont mögött érzett erős, éles fájdalom
AZ IGAZSÁG: A nők közel 50 százaléka az infarktus kialakulásakor nem érez ilyen fájdalmat
Mi az infarktus tipikus tünete? Nyomás- vagy égető érzés a mellkas közepén, amely kisugárzik a nyak, a karok, a hát vagy akár az állkapocs és a fogak irányába, szorongás, halálfélelem, légszomj, izzadás. Nőknél nem tipikus tünetek is előfordulhatnak: erős fáradtságérzet, nehézlégzés, émelygés, hányinger, emésztési panaszok, szédülés. Ezért a szívbetegség tünetei összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.
A nők ilyen fájdalmak esetén nem gondolnak szívinfarktusra. A tüneteket és a fájdalmat a gerincnek, az emésztési panaszoknak, a stressznek, a túl sok munkának tulajdonítják. A légszomjról azt gondoljuk, rossz a kondíciójuk. A nők sokkal ritkábban mennek orvoshoz a fenti tünetek miatt, annak ellenére, hogy általában többet törődnek az egészségükkel, mint a férfiak. Éppen ez a késlekedés okozza, hogy a nőknél bekövetkező infarktus veszélyesebb: a későn elkezdett kezelés rontja a beteg jövőbeli esélyeit és a gyógyulás lehetőségét.

 

Négyszer annyi nő hal meg szívbetegségben, mint mellrákban
 

KETTES SZÁMÚ HIEDELEM:
Fiatal vagyok
AZ IGAZSÁG: Egyre több fiatal nőt veszélyeztetnek a szívbetegségek
Az akut szívinfarktusban szenvedő nők átlagos életkora nyolc évvel magasabb, mint a férfiaké, azaz hetven év. Ez a különbség a női nemi hormonok védőhatásának tulajdonítható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szívinfarktus csak az idősebb nőket veszélyezteti. A veszély mindig személyfüggő, a betegség többféle konkrét tényezőhöz kötött. Közéjük tartozik az örökölt hajlam, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az elhízás és a korai menopauza, amelyet más betegség idéz elő. Külön veszélyeztetett csoportot alkotnak a dohányzó nők.
Szívinfarktust kaphatnak negyvenéves, de akár fiatalabb nők is. 

HÁRMAS SZÁMÚ HIEDELEM:
Egészséges vagyok, nem kell félnem
AZ IGAZSÁG: Nem feltétlenül kell tudnia, hogy beteg a szíve
Családot alapítunk, gyermekeket szülünk, dolgozunk, három fronton teljesítünk, állandó stresszben élünk, hajszoltak vagyunk, pontosabban: gyilkos életmódunkkal a halálba hajszoljuk magunkat. A hajszoltság felgyorsítja a szívműködést. Rendszertelenül eszünk, és keveset sportolunk. Meghízunk, emelkedik a koleszterinszintünk, azaz szaporodnak a szívbetegség kockázati tényezői.
De pillanatnyilag jól érezzük magunkat. Miért gondolnánk a legrosszabbra? Hát azért, mert a nők esetében a kettes típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás, sőt a depresszió fokozottan valószínűsíti a szívinfarktust, még inkább, mint a férfiak esetében. Ehhez olyan kockázati tényezők is járulhatnak, amilyenekkel a teremtés koronája nem találkozik. Ilyen például a hormonális fogamzásgátlók népes családja. A tablettát szedő túlsúlyos nőknek emelkedik a vérnyomásuk. Hasonlóképpen azoknak a nőknek, akiknek a terhesség alatt átmenetileg megemelkedett a vérnyomásuk. Az ő esetükben idősebb korban kell számítani infarktusra.
Egy – a Journal of Internal Medicine-ben megjelentetett – tanulmány kimutatta, hogy a súlyos ischaemiás szívbetegségben szenvedő nőknek sokáig nincsenek tüneteik. Mit tehetünk? Legfontosabb lépés a megelőzés. Tehát ne dohányozzunk, tartsuk be az egészséges életmód szabályait, sportoljunk, és idősebb korban rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat és a vérzsírok szintjét.

szivf.jpg

NÉGYES SZÁMÚ HIEDELEM:
Csak a férfiak kapnak infarktust
AZ IGAZSÁG: A nők lebecsülik a kockázati tényezőket
A szív betegségeivel foglalkozó tanulmányok kísérleti csoportokat figyelnek meg. A csoportok tagjainak csak az egynegyede nő, ezért az orvosok nemigen tudnak megfigyelésekre támaszkodni. Sok orvos figyelmen kívül hagyja a kizárólag nőket veszélyeztető tényezőket, mégpedig oly mértékben, hogy képesek félrediagnosztizálni egy akut infarktusos nőbeteget, sok esetben haza is küldik.
Nagy az infarktus valószínűsége akkor, ha egy nő elmúlt hatvanéves, cukorbeteg, dohányzik, nem kezelt vagy rosszul kezelt magas vérnyomása van, keveset mozog, s ha előfordult már infarktus a felmenői vagy testvérei között. Valamennyi felsorolt tényező esetében nagy a szívinfarktus veszélye. Az orvosnak a fentiek figyelembevételével kell megítélnie a beteg pillanatnyi állapotát, és el kell végeztetnie az EKG-vizsgálatot. Egy szívbetegségeket kutató angliai alapítvány felmérése szerint csupán a nők egynegyede tart tőle, hogy a szívinfarktus megrövidíti az életét, miközben a rákoktól 40 százalék fél. Talán azért, mert nincsenek kellőképpen informálva. Mert kérdezzük: hány nőt figyelmeztetett a nőgyógyásza, hogy a hormonális fogamzásgátlóknak mellékhatásai is vannak? A körzeti orvos tett említést a szív betegségeiről? Megmagyarázta, hogy mennyit árt a szívnek, ha zsírpárnák rakódnak le a has tájékán? S hogy ez sokkal, de sokkal rosszabb, mintha a csípő vastagodna? (A hason és a hasüregben levő zsír folyamatosan szivárog a véráramba zsírsavak formájában, amelyek lerakódnak az erek falán, a májban pedig káros LDL-koleszterinné alakulnak). Elmagyarázta valaki, hogy az esetleges zsírleszívás, a káros zsírok eltávolítása nem csökkenti az infarktus veszélyét, mert a testben nem változnak meg a biokémiai folyamatok?
Minderre valószínűleg senki sem hívta fel a betegek figyelmét, mert az ember általában csak magára támaszkodhat. Panaszait (légszomj, gyengeség, rossz közérzet, szédülés, rosszullét, bizonytalan nyomásérzés a hasban, a mellkasban vagy a hátban) ne hagyja elütni azzal, hogy bizonyára influenza kerülgeti. Legyen kitartó, kérjen alapos kivizsgálást, amely felderítheti a szív betegségeit. Végül is nem lehet elvárni az orvostól, hogy egyedül ő viselje a felelősséget a betegek egészségi állapotáért. Nem ez a feladata.

ÖTÖS SZÁMÚ HIEDELEM: 
A változókori hormonpótlás védi a szívet
AZ IGAZSÁG: Épp fordítva
Az orvosok még pár évvel ezelőtt is ajánlották a hormonpótlást a változókoron átesett nőknek – a szív védelme érdekében. Idővel azonban kétségek merültek fel, amelyeket nem oszlattak el a hormonpótlás veszélyeit taglaló tanulmányok sem. Ezek a tanulmányok világosan kimondták: ha nem feltétlenül szükséges a hormonterápia, akkor a „szív védelmében” ne alkalmazzuk. A pótlólagos hormonok szedése az első évben növeli a veszélyt, hogy az erekben vérrögök képződnek.

sziv.jpg

HATOS SZÁMÚ HIEDELEM:
Egy fárasztó nap után a fitnesz a legjobb lazítás
AZ IGAZSÁG: A hangos zene és az erős villanyfény megsokszorozza a stresszt
A stressz leginkább azokat a nőket fenyegeti, akik nagy lelki nyomás alatt végzik a munkájukat, vagy ahol nagy a konkurencia. A kutatók megállapították, hogy ha egy nő stresszes munkahelyen dolgozik, 40 százalékkal nagyobb a veszélye annak, hogy érrendszeri betegségeket kap, és 88 százalék az esélye, hogy infarktusa lesz. Akinek ilyen a munkahelye, nagyon jól teszi, ha rendszeresen sportol. Még jobban teszi, ha nem fitneszterembe jár, hanem erdőbe. A természet megnyugtatja az embert. A fitneszteremben hangos zene szól, amely nemcsak nagyobb teljesítményre sarkallja az embert, hanem állandó feszültségben is tartja. Ezért ajánljuk a természetet, ahol alacsony a zajszint, tiszta a levegő, és kevés a zavaró inger…

Varga Klára