Bálint-napra édes meglepetésekkel is készülhetünk.

balintnap-01.jpg

A várkonyi Amade Kastélyszállóban (www.hotelamade.sk) fehér csokiból cipellőket formáztak, s jól megtömték azokat csokiba mártogatott eperrel és szív alakú, rózsaszín macaronnal. Ma a macaron a Google-keresések között az elsők között szerepel. Tudjuk, hogy Velencében találták fel, ahol őrölt mandulából és tojásfehérjéből készítették (innen is a neve: az amaccare zúzottat jelent). Állítólag Medici Katalin vitte a francia udvarba, bár a franciák azt állítják, náluk készült az első egy francia kolostorban. Akárhonnan is jött, a franciák tették híressé – s mivel macerás az elkészítése, a legjobb üzletben megvenni vagy online megrendelni (www.lucette.sk, www.hotelamade.sk, 031 590 3800, e-shop: cremechic.sk). Persze, a macaronkészítést tanfolyamon is kitanulhatjuk (Facebook: TímeaMézeskalácsai, tickpo.sk/jedlo-a-napoje, sweet-manufacture.com - Lelkes Juli).

balintnap-teritek.jpg

Az s.k. készített habcsókokat apró szívecskékkel díszítettük (ezeket is készen árulják).  Romantikus terítékünkre a szívecskés cukorka teheti fel a koronát, hiszen az ördög mindig a részletekben rejlik.
Receptje:
H.: 1/4 bögre cukor, 1/2 teáskanál víz, ételszínező (bármilyen színt használhatunk), szilikonforma.  A vizet összekeverjük az ételszínezővel, és hozzáadjuk a cukrot. Amint a cukor elszíneződött, a keveréket szilikonformába öntjük. A szilikonformát pár órára a hűtőbe tesszük. A szívecskét óvatosan kivesszük a formából, és kész is van a cukorkánk!

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg