A mell a nőiség szimbóluma, azért is van vele annyi sok bajunk: mikor a mellünk miatt aggódunk, akkor igazából a nőiességünk miatt aggódunk. Egy bántó megjegyzés a kamaszkorunkból örökre belénk ivódik, s még nagyi korunkban is visszajár. („Hihi, kitömte a melltartóját!”, „Te, csajszi, nem gondolkodtál még plasztikán?”).

A mell a korral megereszkedik, erről elsősorban a gravitáció tehet, az húzza lefelé a keblet. S ha női bánatunk van, akkor is mindjárt a keblünket támadja meg a rossz, s innen a testben szétburjánozva akár el is pusztíthat bennünket. Ez csak azt bizonyítja, hogy mi és a mellünk (ha nem is akarunk róla tudomást venni) egyek vagyunk. Cikksorozatunkban nők vallanak a mellükhöz való viszonyukról.

csicsai-heni.jpg

Csicsai Henrietta (Patas) egy 32 éves anyuka, aki 20 hónapos, szoptatott kislányával, Mia Karolinával érkezett. A képen olyat tesz, ami a modern társadalomban sok helyütt tabunak számít: megszoptatja a kislányát.

– Szerinted a női mell tabunak számít?

– A nyilvános helyen történő szoptatás számít tabunak, ez egy megosztó téma. Sokszor nő szólja meg érte a nőt. Ellenben a csupasz női testek kiterítve az óriásplakátokon: azok a többség számára rendben vannak. A nyilvános szoptatásnál nem mutat magából sok bőrt a nő, mert diszkréten is tudja csinálni. Mégis akad, aki megbotránkozik rajta. Nyílik már a rés, ámde sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy tabuk nélkül tudjunk róla beszélni.

– Van valami fontos élményed, ami a melledhez fűződik?

– Negatív élményem nem volt, szoptatáskor mindig félrevonulok. Tekintettel vagyok másokra, nem a figyelemfelkeltés vezérel. Ezt a fotót is azért vállaltam be, mert a szoptatást szeretném népszerűsíteni vele. Én a mellemmel mindig meg voltam elégedve, még tinikoromban is, amikor az ember a legtöbbet lázad a külseje ellen. Felnőtt fejjel pedig jólesik, mikor a gyermekorvos megdicsér, hogy milyen szépen fejlődik az anyatejtől a gyerekem. A mellemnek köszönhetem, hogy táplálni tudom a gyerekeimet, és ez a legpozitívabb érzés.

– Ezek szerint soha nem érezted, hogy esztétikai beavatkozásnak kellene alávetned magad?

– Nem, sosem. Tinikorban sem vágytam másra, nagyobb mellre. Semmi pénzért nem feküdnék kés alá. Teljesen meg vagyok elégedve magammal – és nem azért, mert nem lenne mit korrigálni rajtam, hanem mert elfogadtam magamat. Szerető család vesz kerül, akik úgy szeretnek, ahogy vagyok.

A nyilvános helyen történő szoptatás számít tabunak, ez egy megosztó téma. Sokszor nő szólja meg érte a nőt. Ellenben a csupasz női testek kiterítve az óriásplakátokon: azok a többség számára rendben vannak. A nyilvános szoptatásnál nem mutat magából sok bőrt a nő, mert diszkréten is tudja csinálni.

– Sok nő nehezen találja meg a megfelelő melltartót, fazont, méretet. Neked mi a tapasztalatod?

– A szülések előtt push-up melltartókat viseltem. Mióta szoptatok, vannak melltartómentes napjaim, vagy csak sportmelltartót hordok. Tény, hogy az utóbbi nem a legszexibb, de most nem azon van a hangsúly. Szoptatás után majd megint áttérek a nőies darabokra.

– Tudsz most szűrővizsgálatokra járni?

– Én gyakran járok. Gyakrabban, mint az átlag. Másfél évig szenvedtem, mert mindig becsomósodott a mellem, túltelítődött. Ám az is elég, ha a lányom, akinek a cici már csak afféle desszert, kihagy egy étkezést, s máris túltelítődik és elzáródik a tejcsatorna. Ilyenkor az elzáródás mögött pang a tej, és kialakul a csomó. Ez a mell leszorítása következtében, szűk melltartónál is kialakulhat. Decemberben volt az utolsó nagy mellgyulladásom, vendégségbe készültünk, s pár óra erejéig egy szoros push-up volt rajtam. Belázasodtam, fájdalmaim voltak, végül antibiotikumos kúrát írtak elő.

– A mellgyulladás nem inkább a szoptatás korai stádiumára jellemző?

– Az a tipikus, igen. Nálam azonban havonta visszatér. Szenvedtem vele, mégsem fordult meg a fejemben, hogy abbahagyjam a szoptatást. Decemberben egy óra alatt bedugult a tejcsatorna, már nem tudtam szétmasszírozni, pedig van benne rutinom. Ezért gyakran járok kontrollra. Mióta családom van, még jobban odafigyelek az ilyesmire.

szoptatas-illusztracio2.jpg

– A szoptatás alatt mennyire változott meg a melled?

– Szemmel láthatóan nagyobb lett, majd idővel leapadt. A mellem most teljesen más funkciót tölt be, nem tudok a szoptatástól elvonatkoztatni. Ez most egy ilyen időszak, majd lesz más is. Sok melltartót kiselejteztem, mert fontos, hogy ne szorítsanak, pontosan a mellgyulladás miatt. Számomra a kényelem az elsődleges szempont.

– Mit gondolsz arról, mikor szembejön veled egy nő, aki nem visel melltartót?

– Arra gondolok, hogy milyen jó neki. Szerintem, ha egy nő meg van magával elégedve, akkor nem rivalizál a másik nővel.

– Mi a véleményed a szilikonmellről?

– Van ismerősöm, akinek önértékelési problémái voltak a melle miatt. Abszolúte meg tudtam érteni. Ám szkeptikus vagyok, mikor egy szép mellű nő vágyik még nagyobb mellre. Az ő dolga, hogy mi mellett dönt, én nem így döntenék.

A mellem most teljesen más funkciót tölt be, nem tudok a szoptatástól elvonatkoztatni. Ez most egy ilyen időszak, majd lesz más is. Sok melltartót kiselejteztem, mert fontos, hogy ne szorítsanak, pontosan a mellgyulladás miatt. Számomra a kényelem az elsődleges szempont.

– Remekül nézel ki, mi a titok?

– Mindig is tudatosan figyeltem magamra, sokat edzettem. Én a szoptatástól, sajnos, nem fogyok. Ha odafigyelek az étrendemre, akkor látványosan lecsökken a súlyom. Ha meg kicsit elengedem magam, akkor gyorsan felfut egy-két kiló. Engem mindig fiatalabbnak néztek a koromnál, régen ezen bosszankodtam, ma büszkeséggel tölt el.

– A női mell nem egyforma, mennyire zavar ez téged?

– Semennyire. Sokat változtam az elmúlt években, szolidabb ember lettem. Nem a tökéletesség a lényeg, a benső egyensúly sokkal, de sokkal fontosabb.

Sallay Erika

 

Kapcsolódó írásunk: Melltartómentesség: vele vagy nélküle?

web-bannerek-hirlevel-01_0.jpg

Sallay Erika