Anyukám tizenhárom éves volt, amikor átesett a szexuális felvilágosításon. Történt ugyanis, hogy a szintén tizenhárom éves Molnár Kati teherbe esett, ami hatalmas vihart kavart városkánkban. Mihelyt nagyapám meghallotta a botrányos hírt, kirohant a lépcsőházba, és felbőszült oroszlánként felkiabált az emeletre: „Móni, gyere le!" Édesanyám remegve leszaladt a lépcsőn, mire nagyapám rárivallt: „Hallottad, hogy mi történt a Molnár Katival?” „Igen.” Nagypapám erre: „Na, ha veled ilyen előfordul, ott törlek el, ahol a legvastagabb vagy!” S ezzel véget is ért az okítás.

A mai fiatalok szinte tálcán kapják a szexet. Így lehet az, hogy hamarabb látnak pornót, minthogy megtapasztalnák, milyen is egy hegyeket megmozgató szerelem. Az első együttlétet minden kultúrában kiemelték. A gésák szüzességük elvesztése után megváltoztatták a frizurájukat, a gallérjuk színét – és többé nem viselhettek bő ujjú kimonót. Eme jelzések láttán a japánok gratuláltak a nővé érett lánynak. Erényöv pedig nem létezett! Pusztán szimbolikus kifejezés volt, melyet a XIX. században félreértelmeztek, és mítoszt kreáltak belőle. Egy ilyen öv viselése a fertőzések miatt halálos veszélyt jelentett volna a fiatal lányokra. A „tisztaságukat” anno más módszerekkel védték a középkori szüzek…

fiatalok-es-a-szex-belso-2.jpg
(Kép forrása: instagram.com/artistwonders)

Anyának, mint kiderült, fogalma sem volt, mi történhetett a Molnár Katival, csak azt tudta, hogy köze lehet a dolognak a fiúkhoz. Ezért onnantól kezdve tíz lépés távolságot tartott minden egyes fiútól… Mivel neki még könyvekből kellett összeszedni az információmorzsákat, elhatározta: ha egyszer gyerekei lesznek, őket majd másképp neveli! Ezért mindig nyíltan, tabuk nélkül beszélt nekünk a szexualitásról. Amikor fintorogva, kezemet a fülemre tapasztva kiabáltam: „Fúj, ezt nem szeretném hallani!”, ő odavetette: „Később, mintha találnád!”

Ne a pornó meséljen!

Zala Márton szexuálpszichológus szerint már egészen kicsi korban érdemes elkezdeni a beszélgetést a gyerekekkel a nemiségről. Nyilván egy ötéves kislánynak nem kell részletekbe menően elmagyarázni a peteérést: az a legfontosabb, hogy a felvilágosítás a gyerek fejlődési szintjéhez mérten, az ő nyelvezetén történjen. Azok a gyerekek, akik a kérdéseikre választ kapnak, a szexualitást a későbbiekben sem fogják tabuként kezelni. A nyitott szülői kommunikáció mellett szól az is, hogy a kellően informált gyerek jobban felismeri a határait – eddig mehetsz el, és nem tovább! Az én testemet idegen kéz ne érintse, ne matasson rajta. Ezek a gyerekek ritkábban válnak szexuális visszaélés áldozatává.

Ezzel ellentétben az információhiány rengeteg félelmet és szorongást szülhet. Hisz tele az internet offenzív, a valóságtól elrugaszkodott tartalmakkal. Régen a gyerekek maximum a háziállatokat látták párosodni. A mai gyerek sokszor meg sem érti a képernyőn látott durva jeleneteket; de már megtanulta, hogy nem lehet erről megkérdezni anyut...

Hogy vesszem el szüzességem?

A szüzesség elvesztésének nincs tökéletes időpontja: mindenki máskor érzi, hogy megérett az első együttlétre. Vannak, akik idő előtt – 13-14 évesen – vágnak bele a testi kalandozásba, s hamar kiégnek, míg mások a szőke hercegre várva kifutnak az időből, s még 25-30 éves korukra sem akad senki, aki azt kiabálná: „Aranyhaj, engedd le a hajadat!”

Panni 14 éves, első barátjával fél éve alkotnak egy párt. Az osztályából (nyolcadikba jár!) már többen is elvesztették a szüzességüket, de a lány még várni szeretne az első együttléttel.

– Hogy egy lány mikor kezd el szexelni, nagyban függ attól, kikkel barátkozik. Ha valaki idejekorán veszíti el a szüzességét, a legjobb barátnőinek büszkén elújságolja. Viszont ha mások is megtudják, na, az már nagy szégyennek számít. És soha semmi sem marad titokban! A csajok tetszeni szeretnének a srácoknak, de a túl korai szex a vécében vagy az orális parti a suliparkban nem a legjobb módja a figyelemfelkeltésnek. A fiúk gyakran csúnya szavakkal beszélnek a túlságosan adakozó természetű lányokról a hátuk mögött. Szerintem tizennégy, tizenhat évesen korai még szexelni, de a mai lányok számára már nem érték a szüzesség… Én tizenhat éves koromig nem szeretnék lefeküdni a barátommal. Egy ennyi idős lány már van olyan érett, hogy később ne érezze hibának az elsőt – mondja.

minden_reggel_ujno.sk_32.png

A mai fiatalok két-három évvel korábban érnek testileg. Igen, a testük fejlett, ellenben a személyiségük még nem kiforrott. Márpedig a felszabadult szexuális élményhez elengedhetetlen a testi és a lelki érettség. A 14-15 éves lányoknál gyakori félelem, hogy a fiújuk elhagyja őket, ha elutasítják a szeretkezést. Azért is fontos a megfelelő szexuális nevelés, hogy a tinédzserek tudatosítsák: testük fölött kizárólag ők rendelkeznek! Ha úgy érzik, nem állnak készen a szexre, nem kell engedni a nyomásnak! Akkor sem, ha a többi lány az osztályból már rég túl van az első együttléten…

…gondold át még tízszer!

Hédi (21) visszacsinálná az egészet, ha tehetné, mivel az első együttléte nem a megfelelő fiúval történt meg. „Ha végleg eldöntötted, hogy ágyba bújsz szíved választottjával, gondold át még tízszer a döntésedet!” – tanácsolja.

– A szüleim szigorúan neveltek, és én sokáig tartottam is a tisztes távolságot a fiúktól. Tizenhét évesen csókolóztam először, a szüzességemet pedig tizennyolc évesen vesztettem el. A srác, akivel megtörtént, egy önelégült focista volt: sosem tetszettek a hozzá hasonlók. Anyáék is óvtak tőle, de a rózsaszín ködtől semmit sem láttam. Hitegetett, hogy szeret, viszont sohasem alkottunk egy párt. Az első szex rossz és megalázó élmény volt. Feküdtünk az ágyban, csókolóztunk, és egyéb dolgok is történtek, de közöltem, hogy „arra” még nem állok készen. Ő viszont annyira erőszakosan akarta, hogy nem tudtam irányítani az eseményeket: végül a többszöri elutasításom ellenére is megtörtént. Ha visszapörgethetném az időt… – ma szóba sem állnék vele; viszont akkoriban elmondhatatlanul vágytam a közelségére. Boldog voltam, hogy legalább pár órát velem tölt… Azt tanácsolom a fiatal lányoknak, várják meg, hogy a fiú bebizonyítsa, komolyak a szándékai. Az ígéretek ugyanis nem tettek, a szex pedig nem egyenlő a szerelemmel!

Hódít a szexting! A kifejezés a szex és a texting (vagyis üzenetküldés) kifejezések összegyúrásával keletkezett – és a szexuális tartalmú szöveges üzenetek, erotikus felvételek küldését jelenti. Egy amerikai tanulmány szerint minden ötödik kamasz küld magáról vagy kap ilyen jellegű képeket. A lányok körülbelül 12 évesen küldtek és már 10 évesen fogadtak efféle fotókat.

Azok a lányok, akik megbánták az első aktust, gyakran évekig kerülik a testi kapcsolatot. Szélsőséges esetben pedig frigiditás vagy nimfománia is kialakulhat náluk. Utóbbi esetben a szerelem beteljesedése helyett pusztán a nemi aktus megélése a cél: mennyiséghajszolás a minőség rovására. Fiúknál ezt a jelenséget Casanova-szindrómának nevezik.

Huszonéves szüzek

Egyes lányokat ezzel szemben a kései „ártatlanság” problémája érint: ők azok, akik még 25-30 éves korukban is szüzek. Előfordulhat, hogy egy korábbi negatív élmény gátolja őket, de vallási okok is húzódhatnak a háttérben. Vannak, akik a szőke hercegre várnak, másoknak egyszerűen nem akadt lehetőségük testi kontaktust létesíteni. Minél idősebb valaki, annál nehezebben szabadul ebből a „kalitkából”; hiszen egyre inkább stigmatizálva érzi magát… A lány tévesen azt gondolhatja, nem elég szép, nem elég csinos ahhoz, hogy valaki megkívánja.

fiatalok-es-a-szex-belso.jpg
(Kép forrása: instagram.com/artistwonders)

Orsi 23 éves és szűz.

– Az évek során a többiek jól begyakorolták, hogyan nyissanak a másik nem felé. Én az egészből kimaradtam: elhúzódtam az ismerkedés elől, így én nem tanultam meg, hogyan kell bánni a fiúkkal – kezdi történetét. – Tizenöt évesen vetettem bele magam a bulizásba, és ekkor kezdtem el fiúkkal ismerkedni. Csókolóztam többekkel, más nem történt. Tizenhét éves koromban hirtelen megszeppentem: egyszeriben úgy éreztem, még ezek a csókcsaták is koraiak voltak. Aggódni kezdtem, vajon mit szól majd a környezetem… A bulizós barátnőimmel elhidegültünk egymástól, én pedig többé nem jártam el szórakozni. Bekuckóztam. Mostanra egyre inkább magamnak való vagyok, és egyre kényelmesebb egyedül… Persze, vágyom a szerelemre, a csókra, de félek... Olyan fiúval szeretném elveszteni a szüzességemet, aki megbecsül, és nem hagy faképnél.

Randizásra fel!

A randevúk hasznosak lehetnek minden olyan fiatal lánynak, aki még nem szeretkezett. Hogy miért? Szimplán tapasztalatszerzés céljából – a randikon elsajátíthatják a flörtölés „mesterségét”. Így, mire összesodorja őket az élet a nagy Ő-vel, tudni fogják, hogyan tegyenek jó benyomást a fiúkra.

Persze, akadnak lányok, akik csupán a hibákat keresik a fiúkban. Eszük ágában sincs leereszteni aranyhajukat a torony lábánál kiabáló „túl alacsony, túl magas, túl cingár, túl pocakos, vagy túl bármilyen” lovagnak, hogy az felkapaszkodhasson rajta.

Sajnos, a szőke herceg paripán ma már olyan ritka, mint a fehér holló. Hamupipőke, Hófehérke és Csipkerózsika már rég behálózták a szingli királyfiakat!

Ezért ne sokat válogassunk! Talán mégis az a barna, vagy a vörös szeplős, esetleg a szemüveges herceg lesz az igazi. Vagyis engedjük meg neki, hogy ő is „bepróbálkozzon"! Összességében nincs csodálatosabb dolog a szexnél, ha azt a szerelmünkkel éljük át. Nem kell az elsőnek tökéletesnek lenni – valószínűleg nem is lesz. Egy dolog viszont fontos: olyan fiúnak ajándékozzuk legféltettebb kincsünket, aki szeret és tisztel bennünket.

Kórósi Lilla
Cookies