Két tipikusan mai lány, külsőre mintha az egyik a másik szeméből esett volna ki. Bertalan Dóri (27) és Kovács Barbi (29, Bős) ugyanis testvérek, sokban hasonlítanak egymásra: éjfekete a hajuk, lételemük a futás, és sose mondanának nemet egy jó kis „shoppingra“.

További egyezések: mindketten a párjukkal élnek, Barbinak nemrég volt az esküvője, mindketten Pozsonyban dolgoznak: Barbi asszisztens a Topshop magyarországi részlegén, a hugica pedig speditőr egy skandináv cégnél. Vajon mennyit költenek kenceficére?

szepseg-testverek-kezdo.jpg
Dóri havonta nagyjából 300 €-t, míg testvére, Barbi 310 €-t költ szépségápolásra.

Barbi: – Három-négy havonta járok arctisztításra. E téren nem vagyok hűséges típus, veszek egy krémet, majd egy másikat, főleg drogériás termékeket. Van egy kedvenc Q10-et tartalmazó krémem a FaceDermától, az ára 50-60 euró körül mozog, ez három-négy hónapra elég. Este bioszappannal mosom le az arcomat (tudom, hogy a szappan szárít, de nekem ez vált be), majd jöhet az éjjeli krém (ami mindig más). Így az esti piperém költségvetése 20 euró.

Dóri: – Este hat után már nehezen találnék kozmetikust – addigra érek haza a munkából. A kozmetikát tehát mellőzöm. Van egy 15 eurós éjjeli krémem a Vichytől, a szemem alá használom. Illetve egy Neutrogena termékkel tisztítom a pórusaimat, ennek ára 6-7 euró. A kortársaimmal beszélgetve kiderült, hogy mi, fiatalok a sminkre költünk többet, a bőrápolás a sor hátulján kullog. Szívesen kipróbálunk új termékeket, de nem vagyunk márkasznobok.

Barbi szemöldöke tetovált, kétévente jár áthúzatni. Ez 160 euróba kerül. Dóri tizenkilenc évesen tetováltatott, azóta egyszer volt korrekción. Szerencsés bőrtípusa van: nem dobja ki a festéket.

– Van műszempillátok?

Barbi: – Imádom a sűrű pillákat, évekig rabjuk voltam. Legutóbb mindössze két hétig bírták a plusz szálak, úgyhogy most pillaszünetet tartok. Sokan úgy gondolnak a műpillákra, mint egy mesterkélt sminkelemre, de egy szépen felépített pillasor természetes hatást kelt. Eredetileg szőke lány vagyok, szőkék a pilláim, így fekete spirált használok az absztinencia alatt.

Dóri: – Három-négy hetente járok pilláshoz. A töltés 22 euróba kerül, hosszabb szünet után 28 euróba. Ezzel időt spórolok, kényelmes, mert nem kell spirált használni.

– Milyen sminktermékekre esküsztök?

Barbi: – A hétköznapokban nekem elég a műpilla. Alapozó helyett színezett BB krémet használok (6-7 euróba kerül). Hétvégére és bulira sminkelek csak, ilyenkor többet pepecselek vele, ez akár egy óra is lehet. Dórival hasonló termékeink vannak, gyakorta egymástól inspirálódunk. A kedvenc rúzsom egy 12 eurós L’Oréal termék, és hihetetlenül tartós az ajkon!

Dóri: – Az én rituálém bonyolultabb, bár csak 15 percet vesz igénybe: minden reggel használok alapozót, pirosítót, púdert, highlightert, szájfényt és pomádét a szemöldökömre. A sminkem szinte láthatatlan, de csak akkor érzem magam igazi nőnek, mikor ki vagyok festve. Nem vagyok válogatós: azt veszem meg, amit a barátnőim ajánlanak. A kedvenc szájfényem Dermacol termék, a kedvenc rúzsom Estée Laudertől van (ez már 50 euróba került!). De vannak 10 eurós rúzsaim is: nem márka-, hanem színfüggő vagyok. Évek óta a Sivanna Colorstól vásárolom a bronzosítót, a pirosítót és a púdert (ez összesen 50 euró). A Douglasban találtam márkás pomádét szemöldökformázásra, ami természetes poros hatást kölcsönöz. Az ára 20 euró, de sokáig kitart. Ha pedig buli van készülőben, meglátogatom a kedvenc profi sminkesem, aki ünneplőbe öltözteti az arcomat: ezért 12-18 eurót fizetek.

hirlevel_web_banner_1_78.jpg

– Használtok fényvédőt, vagy szoláriumba jártok?

Barbi: – Imádom az arcomon a nap fényét. Azelőtt ezerrel napoztam, pigmentfoltos is lett a bőröm! Napozáshoz ma 30 faktoros krémet használok, a fényszegény hónapokban pedig havonta egyszer vagy kétszer elmegyek szoláriumba, a fényterápia miatt. Az arcomat viszont már letakarom (a 14-16 perc 4 euróba kerül).

Dóri: – Nem használok fényvédőt. Nyári időszakban szolizok, mivel nincs időm napozni, hiszen naponta majd két órát ingázom. A 16-20 perc 5-6 euróba kerül, plusz minden alkalommal vásárolok egyhasználatos szolikrémet, ami 2-3 euró körül van. Szeretem a barnaságomat.

– Átestetek már valamilyen szépészeti beavatkozáson?

Barbi: – Mindkettőnk száját feltöltötték, mert örökletesen vékony a felső ajkunk. Hét éve voltam először töltésen, összesen háromszor, mert természetes hatásra törekszem. Az első és a második alkalom között több mint két év telt el. Mindig fél millilitert töltetek az ajkamba (100 euróba kerül).

Dóri: – Én öt éve kezdtem, és azóta minden évben egy millilitert injekcióztatok az ajkamba: ez 200 euróba kerül.

A reggeli tollászkodás a férfiaknál 15 percig tart, a nőknél 25-ig. Minél elégedetlenebb valaki a külsejével, annál több időt tölt a tükör előtt. (Ez persze csak felmérés, ne vegyük túl komolyan.) Ám meglepően nagy a különbség, mikor azt vizsgáljuk, mennyivel kerül többe nőnek lenni, mint férfinak. A nők között is nagy a szórás, hiszen van, aki műköröm- és töltésfüggő, a másik pedig a természetesség és a nulla smink híve.

– Jártok körömépítésre vagy pedikűrre?

Barbi: – Havi rendszerességgel, egyszerű géllakkal manikűröztetek (12 euró). Pedikűröshöz nem járok.

Dóri: – Nekem épített műkörmeim vannak. Általában francia vagy Baby Boomer stílusú, néha testszínű, fekete vagy piros körmöm van. (Ez havonta 22 euróba kerül). Pedikűrre nem járok, s. k. csinálom.

– Ma a szőr szégyellnivaló valami. Ti hogy álltok a szőrtelenítéssel?

Dóri: – Mindketten gyantáztatunk. Én háromhetente, az egész testes gyantázást 30 euróval tudom betakarni.

– Milyen gyakran jártok fodrászhoz?

Barbi: – Havonta járok festetni, és félévente egyszer vágatok a hajvégekből (28 euró). Természetes szőke vagyok, de jobb szeretem a markánsabb megjelenést, ezért lassan már tizennégy éve, hogy feketére festetem a hajam. Kókuszolajos Schauma sampont és kondicionálót használok, illetve egy Kallos nevű keratinos balzsamot, melynek mindössze 5 euró az ára. Hajápolásra 50 eurót költök havonta.

Dóri: – Növesztem a hajam, a festést pedig otthon végzem. Drogériás festéket veszek, ennek 7-8 euró az ára. Általában biosamponokat használok. A biosamponokért a drogériás ár dupláját kérik – egy 350 milliliteres sampon körülbelül 14 euró. Ünnepi alkalomra mindig frizurát csináltatok. Hajápolásra rengeteg vitamint, cseppet, szérumot és kapszulát használok. A vitaminok havonta 30-50 euróba kerülnek.

tesok-allo.jpg

– Mennyit foglalkoztok a testetekkel?

Barbi: – A sport szüntelenül jelen van az életemben. Szeretek fitneszbe járni, a futás pedig kikapcsol – a Duna mellett a legjobb futni. Heti kétszer csoportos Gymstick edzésre járok, ami alkalmanként 4 euró. Havonta 32 eurót költök alakformálásra.

Dóri: – Én is futok és Gymstick edzésre járok, ami szuper alakformáló! A bérlet nálam nem vált be, az kötelez, és én nem szeretem a kötelező dolgokat.

– Milyen gyakran vásároltok ékszereket vagy táskát?

Barbi: – Nem veszek bizsut, inkább ékszerbe fektetem a pénzem. A tucattáskákat sem szeretem, itt már adok a márkanévre. Kedvencem a Guess, a Michael Kors és a Furla. Utoljára egy Guess márkájú crossbodyt vettem 36 euróért.

Dóri: – Nálam az ékszer nagy, fénylő és vagány! A Zarás monstrumfülbevalók a kedvenceim. A hétköznapokban maxitáskákat használok, töltők, mobilok, papírok és sminkek töltik meg a batyumat. Alkalomra pedig jöhet a kompenzáció – a minitáska. Nálam a „wow-faktor” a fontos, nem a márkanév.

Kimutatásainkban a minimum szerepel – ez körülbelül 100 euró havonta –, és még nem mentünk el szaunázni, masszázsra vagy infratrénerben sem izzadtunk, nincs póthajunk (a felrakás jól megdobja a büdzsét), kimaradtak a kozmetikai arckezelések vagy a dermapen (pedig ezek az igazán hatásosak). A jó minőségű kollagén is pénzbe kerül, s akkor még nem beszéltünk az injektálható töltőanyagokról, melyekkel az arcot formázzák.

– Milyen gyakran vásároltok ruhákat és cipőket?

Barbi: – Havi egyszer a férjemmel biztosan elmegyünk Győrbe vagy Pándorfaluba vásárolni. Szeretem a Guess, a Tommy Hilfiger, a Zara, a Stradivarius, a Mango és a Bershka ruháit. De egy 5 eurós felsőben is ugyanolyan remek a közérzetem, mint egy 50 eurós ruhában. Munkában mindig farmert, sportcipőt és egyszerű pólót viselek. Viszont amikor szórakozni megyünk a gyönyörű barátnőimmel, mindig elegáns ruhát veszek fel.

Dóri: – Nem szoktam interneten vásárolni, mert szeretem felpróbálni a ruhát. A Zara a kedvencem, és javarészt Pozsonyban vásárolok. Mindig társaságban „shoppingolok“, másképp megvenném az egész üzletet! A munkában elegáns stílust ír elő a dresszkód. Kedvenc cipőmárkám nincs, sportcipőből az Adidas vált be. Amennyiben tehetem, fehér cipőt, csizmát választok. Szóval inkább elegáns csaj vagyok...

Kórósi Lilla