Chiang Mai város Thaiföld északnyugati részén, Bangkoktól 700 km-re északra található. Az „Észak rózsájának” is nevezett város az ország északi részének valóságos fővárosa, az ország második legnagyobb települése. Chiang Mai egyik legfőbb látnivalója a Wat Rong Khun templom, amelyet magyarul fehér templomnak hívnak. Ez a megszokottól eltérő, kortárs buddhista templom, ahova a belépés a turisták számára ingyenes.

A Long Neck Village Chiang Rai közelében található, körülbelül 3 órára Chiang Maitól. A falu világszerte híres azokról a nőkről, akik aranyszínű gyűrűvel rendelkeznek a nyakuk körül. A Karen törzsbe tartoznak, amelyet hivatalosan Long Neck törzsnek hívnak.

A nők az 5. születésnapjuk kezdetével egészen a 21. születésnapjukig minden évben egy gyűrűt kapnak a gyűjteményükhöz. Ezeket a nőket gyakran „sárkány hölgyeknek” nevezik, vagy csak „hosszú nyakúaknak”. A Karen törzs szerint minél hosszabb nyak, azaz minél több gyűrűt visel a nő, annál gyönyörűbb az, aki viseli őket. A nyakuk megszakadhat, ha a gyűrűt hosszabb ideig nem viselik, ezért csak évente egyszer veszik le 3-4 órára. A karika levétele különleges ünnepség, amelyen csak a törzsből származó nők vehetnek részt.

Azok a nők, akik gyűrűt viselnek, nem hagyhatják el a falut. Napjaikat kézműveskedéssel töltik. Táskákat, ékszereket, sálakat, valamint sok más egyéb dolgot készítenek. A faluba naponta látogatnak turisták, akikkel nagyon kedvesek, barátságosak, szívesen állnak a kamerák elé, sőt még szelfit és készítenek velük. Aki mélyebbről át szeretné élni a hosszú nyakú nők sorsát, annak van mód felpróbálni egy-egy karikát.

A törzs tagjai bambuszból készült házakban élnek a dzsungel szélén, rejtve a rizsföldek és az ananászültetvények között. Helyzetük lassan változik, ugyanis a közelmúltig még iskolába sem járhattak, azonban napjainkban a férfiak már a városban dolgoznak.

A Golden Triangle, magyarul az Arany Háromszög Chiang Rai tartományban található. A név Laosz, Mianmar és Thaiföld találkozójából ered. A Mekong folyón hajókázva és a dzsungelt csodálva az idegenvezetőtől érdekes információkat hallhatunk a három ország gazdaságáról és a folyó kihasználásáról. Az Arany Háromszögben az egyik legérdekesebb múzeum az Ópium Kórház, amely a drog előállítási folyamatát, és az ópiumos dohányzás hatását mutatja be.

Bangkok, Thaiföld fővárosa egy igazi nyüzsgős nagyváros, amely ismert az úszó piacokról, a felhőkarcolókról, a buddhista szobrokról, az utcai kifőzdékről, valamint az éjszakai életről, azaz a vörös lámpás negyedekről. Ez az otthona az ország legszentebb Buddha-ábrázolásának, a Smaragd Buddhának. A Grand Palace, azaz a Királyi Palota területén találjuk, melyben több mint 200 évig lakott a királyi család.

Phuket Thaiföld legnagyobb szigete, régóta közismert világszerte. A természet mindennel megáldotta a szigetet: türkizkék tenger, dús zöld növényekkel borította hegycsúcsok, szivárványszín madarak és megszámlálhatatlan tiszta vizű öböl. De persze megtalálhatóak az elengedhetetlen szórakozóhely-komplexumok, nyüzsgő éjszakai élettel, bazárral és bárokkal.

Az éjszakai piacok varázsa
Európa-szerte a piac hajnali látványosság, délben már kiürült és a szép árut már kiválogatták. Ázsia ebben is más. Van olyan piac, amely este nyitja kapuit, és egészen hajnalig várja a vevőket. Ezek a piacok még azok számára is érdekesek, akik nem szeretnek vásárolni, ugyanis a látvány, a mennyiség magáért beszél. Itt minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere: táskák, órák, telefonok, szent tárgyak és régiségek. Ami igazán elengedhetetlen a piacokon, az az alkudozás. Bátran alkudozzunk, ugyanis a thai emberek nagyon szeretnek alkudozni. Az utca forgataga magában is látványos, amit az egymást érő szórakozóhelyek hangossá és színessé tesznek.

Thai konyha
A thai konyha csípős, citrusos, gyümölcsös, friss, izgalmas. Thaiföld jellegzetessége gasztronómiai szempontból, hogy az élet az utcán zajlik, a klasszikus utcai étkezésnek óriási a jelentősége. Enni mindig és mindenhol lehet, számos utcai árus kínál jobbnál jobb falatokat. A piacok szerepe az országban óriási, már kora reggel nyitva vannak, és nagyjából ebédig várják a vásárlókat. A nasik közül említést érdemel a khnaom krok, ami egy rizses-kókuszos, muffinszerű falatka. Emellett gyakoriak a mangós, kókuszos, banános, ananászos édességek is. Az ázsiai országokban a tészták és levesek fontos elemei az étkezésnek, így van ez Thaiföldön is. Az ételeket a csípős, savanykás, édeskés ízek keveredése jellemzi.

 

Bangkok - Phuket - Chiang Mai

12 napos/10 éjszakás út 3 helyszínre.

Időpont: 2018. március 4–16.

Utazás ára: 1490 €/fő. 

Utazás: Qatar Airlines járataival Bécsből, átszállással Dohában. 

Szállás: 4 csillagos hotelokban reggelivel. 

Magyar idegenvezetés Bangkokban, utaskísérő az egész utazás alatt.

Info: office [at] ujno.sk

tel.: 0905 975 880 

AZ Új Nő és az EXIT TRAVEL szervezésében