Kedves hölgyeim! Ne haragudjunk rájuk, ha nem fogadnak szót, kérésünket elengedik a fülük mellett, lusták, mint a nyaraló tetűk, és akkor se maradnak otthon, ha az asztal lábához láncoljuk őket. A megoldás a nők kezében van. Férfijaink rossz tulajdonságait módunkban áll megváltoztatni. Hogyan? Itt a recept!

Tényfeltárás
Előbb tesz virágot a háborús hősök emlékművére, mint otthon a vázába? Az „esküvő” szótól kiütést kap, és elérzékenyülni csak akkor tud, ha beolvassák Lionel Messi pontszámait? Rohan a barátaihoz, akiknek értelmi színvonala a béka segge alatt, a képregények szintjén mozog? Vasárnapi sétára csak akkor hajlandó, ha elnyisszentjük a tévé zsinórját? Figyelem: az ilyen férfi nem rossz, nem is abnormis, inkább általános. A hiba pedig állítólag a nők viselkedésében van.

Mármint hogy a mi viselkedésünkben? Igen, igen, a miénkben. Talán hihetetlen, de a férfiak „alapból” majd megszakadnak, hogy teljesíthessék a kívánságainkat. Arra vágynak, hogy mindig mellettünk lehessenek, és hogy hasznunkra legyenek. Olyan kevés kell ahhoz, hogy világgá kürtölhessük: hé, nekünk van a legnagyszerűbb férjünk a világon! 

Mi ez a kevés?
Az, amit anyáink jól tudtak, csak mi a nagy emancipálódásban valahogy elfelejtettünk. A titok nyitja: úgy kell beszélni a férfiakkal, hogy motiváljuk őket a számunkra fontos dolgok elvégzésére. Nincs szükség trükkökre, hazugságra, félrevezetésre. A módszer lényege az, hogy finoman, rejtetten sugalljuk nekik: változzanak meg olyan irányban, ahogyan mi szeretnénk. A sugalmazás nem manipulálás, épp ellenkezőleg – inspiráljuk a férfiakat, hogy azzá váljanak, ami a legfőbb szerepük: a döntéshozatal, a problémamegoldás, a nagyvonalúság, mert ezekkel a tulajdonságokkal fejezhetik ki leginkább a szeretetüket irántunk.
Még mindig nem sejtjük, miről van szó? Idegeskedés, könyörgés, dühöngés helyett olvassuk el az alábbi sorokat, és fejünkben máris kigyullad a lámpa. Hát akkor kezdjük.

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

Súgjuk a fülébe
A hadművelethez egy dologra lesz szükségünk: türelemre. Ha eddig csak szidtuk, szapultuk életünk párját, ha siránkoztunk, és elhalmoztuk szemrehányásokkal, akkor csak apró lépésekkel haladhatunk előre. Legalábbis ezt állítja egy ausztrál szerzőpáros, Samantha Brett és Donna Sazio The Man Whisperer (Súgjuk a fülébe) című könyvében. A két ismert szerző évek óta a párkapcsolatokkal foglalkozik. Tanácsuk az, hogy mielőtt kinyitnánk a szánkat, gondolkozzunk. Eleinte időbe telik, amíg körmönfontan megfogalmazzuk a kívánságainkat, de később rutint szerzünk benne, és beleszokunk. Egy dolgot kell szem előtt tartani: kívánságunk jutalmat is, dicséretet is tartalmazzon. Így lesz a morcos és kelletlen férfiból doromboló macska. Ne féljünk, ez nem átverés, csak egyszerűen annak a tételnek az érvényesítése, hogy ha az asszony boldog, akkor a férfi is az.  A kívánsághoz társított jutalom lehet a kedvenc étel, békés otthon, baráti összejövetel vagy a szex. Tehát legközelebb, mielőtt szemrehányásokkal kezdenénk („te lusta kutya, mikor teszed már rendbe az udvart?!), mondjuk ezt: „Mi lenne, ha ma rendbe tennéd az udvart (kívánság), és meghívhatnánk Tamásékat egy esti grillpartira (jutalom)?” Minden kívánságunkhoz kapcsoljunk valamit, ami a férfinak is örömet szerez.

Még egyszerűbb a dolgunk, ha megdicsérjük. „Látom, tornáztál. Mennyi fekvőtámaszt csináltál? Olyan gyönyörű a vállad, mintha egész héten edzőterembe jártál volna (dicséret). Nem tudnád fölvinni a dobozaimat a padlásra (kívánság)? Igaz, hogy nehezek, de látom, hogy neked ez gyerekjáték lesz (dicséret).” 

A férfi olyan, hogy ha megdicsérjük a vállát, rohanni fog a fitneszbe, hogy a hasát és a lábát is eddze. Ha rámosolygunk, hogy milyen szépen rendbe tette az udvart, jókedvűen hozzáfog, hogy az íróasztalán is rendet rakjon. Büszke lesz rá, milyen ügyes.

És még valami. Figyeljünk arra is, hogy ha nem ugrik azonnal (márpedig nem ugrik), hagyjunk időt neki a gondolkodásra, hogy kicsit meg tudja emészteni az elvárásunkat. Fogjuk vissza magunkat, és ne végezzük el helyette a munkát! Ha ezt tesszük, a férfi elgondolkodik: Minek hajtsam magam, ha Ildi maga is meg tudja csinálni, amit tőlem kért? Én itt felesleges vagyok, nélkülem is mennek a dolgok, nem áll meg a világ. 

A férfinak időre és nyugalomra van szüksége. Mindig egyetlen kívánságunkat mondjuk el, azután vonuljunk vissza, és hallgassunk. A munka elvégzésének módját és menetét hagyjuk rá. Ha valamit nem ért, úgyis jelentkezik, és rejtett üzenetekkel tanácsot kér, ha pedig nem, akkor boldog és büszke lesz, hogy lám, ő milyen találékony és szorgalmas. 

Egyszer s mindenkorra hagyjuk abba a piszkálódást és a célozgatást. Soha nem vezet jóra, ha azt sugalljuk a férfinak, hogy egy tehetetlen, semmirekellő alak, aki a legegyszerűbb munkákra sem használható. Kívánságainkat mindig úgy fogalmazzuk meg, hogy azok egyben inspirálják is őt. Ne parancsoljunk, hanem javasoljunk, ne ellenőrizzünk, korlátozzunk vagy fenyegetőzzünk, hanem emlékeztessünk.

elvarazsolt-fejr.jpg

Egy kívánság elég
Köztudomású, hogy a férfiak nem tudnak egyszerre több dologgal foglalkozni, mint mi, nők. A nő, ha veszekszik, egy szuszra száz dolgot a férfi fejéhez vág. Mit tesz ilyenkor a férfi? Becsukja a fülét, és oda se figyel. Tehát, ha valamit akarunk tőle, mindig EGYETLENEGY dolgot kérjünk. Akár a gyerekektől. Ha azoknál beválik a módszer, be fog válni a férfiaknál is.

Fontos továbbá az időzítés. Készítsük elő a talajt akkor is, ha kívánságunk teljesítése már nem tűr halasztást. Javasoljunk egy kellemes ebédet az általa is kedvelt vendéglőben, és utána – mondjuk – menjünk el együtt valami számára fontosat venni. Ebéd után kérdezzük meg: „Elmondhatom most, ami a szívemet nyomja?” Egyet fog érteni, mert momentán van ideje végighallgatni a mondókánkat. Adjuk elő az EGYETLEN kívánságunkat vagy azt az EGYETLEN feladatot, amit rá akarunk bízni. Szokás szerint csomagoljuk be a mondanivalónkat, és csatoljuk hozzá a jutalomötletet. Végül ajándékozzuk meg egy kedves mosollyal… A jutalom néha már nem is annyira fontos. A tálalás miatt a férfi számára a kívánság nem lesz teher – inkább kellemes élmények fognak kapcsolódni hozzá (mosoly, elismerő pillogás), ezért könnye(debbe)n teljesíti majd a nagy feladatot. Bölcs az a férfi, aki tudja, hogy ő is csak akkor lehet boldog, ha a felesége boldog. Végül a feladat teljesítése után következzen a jutalom.

Manapság a törtetés, a könyöklés korában élünk. Próbáljunk meg mégis „finomabbak”, nőiesebbek lenni. A „kemény üzletasszony” tulajdonságait hagyjuk az irodában. Otthon engedjük, hogy a férfi kényeztessen bennünket. Hiszen azért van. 

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata