Az egészséges étrend és a fittség ma már jól bevált életformának, életmódnak számít. Emellett pedig rendkívül trendi és menő. Hiszen a fiatalság, a sima bőr és a karcsú derék soha nem megy ki a divatból.
A szakemberek úgy vélik, mindenkinél más diéta válik be, éppen ezért nem is lehet általánosítani, melyik a világ leghatékonyabb fogyókúrás módszere. Igaz, azért akad néhány a sok közül, mely mind a mai napig rendkívül népszerű és eredményes. Lássuk!

1. Low Carb – a szénhidrátszegény diéta
* Az egyik legkedveltebb diéta
* Nagyon hatásos, ám óriási fegyelmet követel
Az elhízásért és a súlyfeleslegért legtöbb esetben a szénhidrát tehet, így ez a diéta pont a szénhidrátokat mellőzi. Kenyér, csoki, tészta – tiltólistára kerül. A tányéron pedig sok gyümölcs, zöldség és rengeteg fehérje maradhat csak: olajos magvak, alacsony zsírtartalmú húsételek, hüvelyesek.

2. Ketogén diéta
* Gyors zsírvesztés
* Szintén rendkívül pontos odafigyelést igényel
A ketogén diéta magas zsír- és alacsony szénhidrát tartalmú étrendet jelent: vörös hús, lazac, sonka, tojás, sajtok, olajos magvak. Az étrendből a diéta alatt feltétlenül ki kell iktatni a fehér lisztet, a gyökérzöldséget, a rizst, a müzlit, a tésztaféléket, a gyümölcsöt, a cukrot és az alkoholt. A szénhidrát megvonásával arra kényszerítjük a szervezetet, hogy a zsírból fedezze az energiaigényét. Így az energiahordozó szerepet a szervezeteben a ketonok töltik be, melyet a máj termel. A diétát egyébként az epilepsziában szenvedő betegeknek fejlesztették ki, hogy visszaszorítsák a rohamaikat. 

3. Paleodiéta
* Egyre nagyobb sportteljesítmény
* Az egészséges étkezés fődíjasa
Bár vitatott az őskori táplálkozási módszer, a tényeken nem változtat, miszerint rendkívül jótékony hatású. A cukor-, liszt- és tejmentes táplálkozásnak rendkívül sok áldásos hatása van. Amit a paleodiétában fogyaszthatunk: húsok (marha, vad, baromfi, hal), tojás, gyümölcs, zöldség, zsírok, diófélék, gomba, gyógynövények, fűszerek. Tiltólistára kerültek a gabonafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek, a szolanint vagy lektint tartalmazó zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a padlizsán és a burgonyafélék. S legfőképp a készételek!

4. Atkins-diéta
* Felpörgeti az anyagcserét, a folyamatos súlyvesztés garantált
* A hollywoodi sztárok diétája
A húst hússal módszert ugyanúgy be kell tartani, mint az összes többi diétát, csak akkor eredményes. A lényege, hogy a zsírégetés beindításával nyerje a szervezet az energiát. Itt is nagyon fontos az alacsony szénhidrátbevitel. A négy fázisa alatt előírt ételek és italok fogyasztása felkészíti a testet a kívánt testsúly megőrzésére. 

5. A böjt ereje és csodája
*
Javítja az anyagcserét, gyors súlyvesztés
* Pozitív élettani hatással rendelkezik
Az időszakos és teljes böjt mindenféleképp pozitív hatással van a szervezetünkre. A részleges böjtölés azt jelenti, hogy teljesen normálisan étkezünk, viszont minden nap ugyanabban az időpontban, percre pontosan eszünk (ötször keveset), és este 6 után már csak vizet ihatunk. A teljes böjt viszont már nagyobb lemondásokkal jár, hiszen az étel helyett csak a folyékony levesek és teák fogyasztására állítjuk át a szervezetünket. Ez utóbbit legtöbbször orvosi felügyelet mellett (léböjtkúrák) ajánlják!

6. Antónia Mačingová diétája
*
Hatékony súlyvesztés, életmódváltás
* Vércsoportok szerinti étkezés
Az elsőként 28 napig tartó Mačing-diétának rendkívül áldásos és hosszantartó hatása van. A vércsoportok szerinti és szemaforos (jelzőtáblás) táplálkozás segíti az anyagcsere beindítását, és 28 nap alatt elindítja a súlyvesztés folyamatát. A lényege, hogy az étkezésen belül ne keverjük a szénhidrátot a fehérjével, a fehérjét a gyümölccsel és a gyümölcsöt a zöldséggel. A Mačing-diéta azért vált nagyon híressé, mert nem tiltja a különféle ételek fogyasztását. Mindent ehetünk, csak mértékkel, jó kombinációval. Bővebben erről a diétáról itt olvashat! 

Ui. A világ 6 leghatásosabb diétája is csak abban az esetben működik 100 százalékosan, ha aktívan sportolunk mellette!
Egészséges életmódra fel!

Derzsi Bernadett