A hideg, téli hónapokban sokkal jobban oda kéne figyelnünk a táplálkozásunkra, éppen ezért ne legyünk restek kiválasztani a legjobb szezonális alapanyagokat, amelyektől fittek és legfőképp egészségesek leszünk!
Igaz, a szezonális étkezés több tervezést igényel, hiszen nem jutunk hozzá olyan könnyen a friss alapanyagokhoz, viszont ilyenkor igazán jól jön a nyáron elspájzolt, lefagyasztott étel. Hiszen nem kell a messzi földről érkezett hozzávalókat megvásárolnunk...

Íme 6 kitűnő ötlet a téli vitaminpótlásra:

1. A legfontosabb, hogy a téli hónapok étrendjét az egyszerűség jellemezze. Válasszunk a sütéshez, főzéshez téli, szezonális zöldségeink közül: zeller, cékla, káposzta, retek, paszternák.

2. A tél királynője: a hecsedli, avagy a csipkebogyó! Bár körülményes a beszerzése és az elkészítése is, számos áldásos hatása van. Influenza ellen, immunerősítés céljából és ínyenc falatokhoz is igazán tökéletes: tea, lekvár, sőt még bor is készíthető belőle.

3. Csíráztassunk! Ha kis időt és figyelmet fordítunk arra, hogy közelebbről is megismerkedjünk a biocsírákkal, akkor néhány nap alatt kiváló vitamindús növényeket csíráztathatunk otthonunkban, amelyek salátákhoz és reggelikhez is igazán nagyszerűek.

4. Egytálételek előnyben! A legfinomabb és leglaktatóbb téli ételek a meleg zöldség- és krémlevesek. Elkészítésük egyszerű, ráadásul elfogyaszthatunk melléjük egy-egy teljes kiőrlésű pékárut is.

5. A diófélék és a natúr, olajos magvak hihetetlenül jótékony hatásúak! Fogyasszunk belőlük naponta egy kisebb marokkal: salátában, reggeli müzliben vagy csak úgy önmagában.

6. Még mindig a reggeli vitaminbomba viszi a pálmát! Készítsünk egy jó kis reggeli napindító vitamindús csodaitalt: Facsarjunk ki egy narancsot, egy citromot, öntsük fel egy kis céklalével, és mindezt hörpintsük fel! Ha nem bírjuk a reggeli citromos vizet, akkor iktassunk be egy finom, frissítő délutáni gyümölcsturmixot az étrendünkbe!

Almássy Dorka