Egy ideje a közösségi felületeken követni kezdtem pár színtanácsadót. Végül odáig jutottam, hogy időpontot kértem az egyik legjobbtól, Ragány Angélától.

Épp kőkemény munkában voltam, elkezdtem írni harmadik regényemet – és pihenésképp a közösségi felületek színes szettjeit pörgettem. Az elején fogalmam sem volt arról, hogy mit csinálnak a színtanácsadók – csak azt láttam, hogy mindenféle színes inspirációs szetteket posztolnak.

aki-kiprobalta-angelat-kezdo.jpg
Durica Kati és Ragány Angéla

A buszpályaudvaron figyeltem meg, hogy szinte mindenki sötét kabátot visel, pedig a többségnek csak erős, profi sminkkel és tökéletes frizurával állna jól. A hétköznapi városi viseletben úgy néz ki az ember lánya fekete kabátban, fekete sapkában, mint egy depressziós varjú. Vajon miért félünk a színektől? Tavaly Kenyában jártam egy újságírói tanulmányúton. Ott a nők ruhái színesek, a rózsaszínt bátran párosítják türkizzel, a geometrikus mintákat virágokkal, és az összhatás életigenlő és vidám. Azóta rájuk szeretnék hasonlítani, de fogalmam sincs, mely színek a legelőnyösebbek nekem, mi alapján keverhetem a mintákat... 

Angéla segít! 

Angéla a pesti belvárosi showroomjában fogadott. Smink nélkül érkeztem (erre külön megkért), majd leültetett a tükör elé. Letakart egy fehér lepellel, és kezdetét vette a kendőpróba. Színkendők segítségével teszteltük, melyik színre hogyan reflektál az arcom. A tükörben én is jól láttam a különbséget a színek között. Angéla színpalettát mutatott, vagyis egy színből több árnyalatot. A sárgából nyolcat próbáltam, a pirosból talán még többet.

Hamar kiderült, hogy tél típus, igazi tankönyvpélda vagyok a fehér bőrömmel és sötét hajammal. Hófehérke típusnak is mondják.

Az élénk rúzsok kifejezetten jól állnak, a tűzpiros, a magenta, az élénkvörös feldobja az arcomat. Ellenben a nude nem előnyös, a halványrózsaszín sem, a pasztellszínű ruhákat pedig jobb kerülnöm, mert fakónak és sápadtnak hatok bennük. A hideg színek állnak jól: a királykék, a piros, az élénksárga évek óta a kedvencem, és szinte minden koktélruhám piros. A színtanácsadáson kiderült: jól éreztem, hogy ezek az én színeim! Angéla szerint a bézs, a barna, a teveszín helyett a szürkét válasszam, ékszerből az ezüstöt és fehéraranyat. Na, de az én eljegyzési gyűrűm sárgaarany, éppúgy, mint a jegygyűrűm, mindkettőt naponta viselem, és nagyon szeretem őket. Persze hogy nem fogom lecserélni, de mostantól figyelek, hogy a fülbevaló (ami közel esik az archoz) fehérarany legyen, vagy gyöngy. A gyöngy a teleknek telitalálat!

A színtanácsadó fehér kendőt rak az arcunk alá, hogy megállapítsa a bőrünk, a hajunk színe alapján melyik évszakba tartozunk... S melyek azok a színárnyalatok, amelyektől szinte kivirulunk.

elofizetes_uj_no.png

Angéla elmondta, hogy a színtípusunk azt is megmutatja, melyek számunkra a legjobb sminkszínek. (Már én is megfigyeltem, hogy vannak rúzsok, melyektől felragyog az arcom, másoktól meg olyan sárga lesz a fogam, mintha napok óta nem látott volna fogkefét.)

Lelkesen cserélgettem a kendőket, és közben azon dohogtam, hogy az üzletek ismét teli vannak bézs és barnás cuccokkal! Pedig ha azt nézzük, hogy a magyar nők nagy része a tél színtípusba tartozik (ezt Angéla árulta el az elébb), akiknek ezek az árnyalatok kifejezetten előnytelenek, akkor nem is értem, minek erőltetik ezt. (A teveszín a tavaszok favoritja lehet.) Az én színtípusomon és alkatomon egy bézs oversize kabát teljes mellélövés, lestrapáltnak hatok benne.

A színtipológia

Közben azt is megtudom, hogy a színtipológiát egy svájci művész dolgozta ki. Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus egész életében a színek problémájával foglalkozott, a húszas években pedig összeállított egy logikusan felépített színrendszert. Emberünk a színek fizikai és kémiai tulajdonságait úgy kutatta, akár egy természettudós, művészi hatásukat festőként, hétköznapi vonatkozásukat pedig az átlagember szemszögéből vizsgálta. Színkalauza az évszakok szerint négy csoportba sorolta be az embereket – a külső jegyek alapján. Itten a Bauhausban is tanított (az iskolában az ipari kor modern festői csoportosultak), és itt megfigyelte, hogy tanítványai azokhoz a színekhez nyúlnak előszeretettel, melyek megegyeznek megjelenésük összképével.

Magyarán: amilyen volt a szemük vagy bőrük színe, amilyen tónusú ruhákat viseltek, olyan színekkel festettek. 

A ruhatár

A végén Angélával még megvitatjuk a ruhatáramat (mert Angéla stylistként ebben is tanácsod ad), és azzal a meggyőződéssel hagyom el szalonját, hogy számomra ezentúl a tudatosság lesz a legfontosabb. Azokat a színeket fogom keresni ezentúl, amelyek valóban előnyösek számomra. Megint egy hype, egy hóbort – mondhatják sokan erre. Pedig nem igaz. A színkalauz igenis segítheti az életünket! 

A hideg típusokhoz a hideg színek, a meleg típusokhoz a meleg színek illenek

Tudnivaló, hogy tél és nyár hideg típusnak számít, a tavasz és ősz melegnek. Ezért ezek a színek illenek hozzájuk. Vigyázat: kevés a tiszta szín, minden színnek van meleg és hideg árnyalata is. Ezért nincs olyan, hogy nekem nem áll jól a kék. Dehogyisnem, valamelyik árnyalata biztosan!

aki-kiprobalta-angelat-belso.jpg

Az évszakelmélet azt mondja, mindig hordjuk magunkkal a színskálánkat, amely a hozzánk illő színárnyalatokat tartalmazza. A vásárlás során sokat segíthet. Mert a zöld soha nem azonos a zölddel, a kék a kékkel! Mindegyiknek rengeteg árnyalata létezik. Balra két színskálát láthatunk: sorban a tavasz, a nyár, az ősz és a tél színeit.

Segítség: a két színskálán a bal oldali mezők meleg alapszínekkel vannak árnyalva, ezek tehát meleg színek. A jobboldali négyzetek hideg színnel, ezek tehát hideg színek.

 

Új Nő csapata
Cookies