A színtanácsadó olyan szakértő, aki megmondja, hogy melyek számunkra az előnyös színek, és mit jobb kerülni. Ha jól kiválasztott színeket viselünk, az arcunk ragyog, szemünk csillog. Ilyenkor kapjuk a legtöbb bókot, dicséretet. Ha viszont előnytelen színeket viselünk, arcunk élettelennek tűnik, ráncaink, bőrhibáink mind-mind felerősödnek. (Ajánlatunk: Christel Buscher Színkalauz című könyve segítségével megismerhetjük „személyes” színeinket.)

Kamaszkorom óta szeretek gyászhuszárnak öltözni, de nem azért, mintha bánatos lennék, hanem mert így érzem jól magam a bőrömben. Néha azonban, mivel nőből vagyok, én is elcsábulok egy szép, fagylaltszínű pulcsi láttán, ami szinte mindig az egyik szőke barátnőmnél köt ki. Miért van az, hogy amiben ő egy vonzó, szexi nő, abban én úgy festek, mint egy zombi? Neki miért áll jól, s nekem miért nem? A magyarázat egyszerű, tudom meg Ragány Angéla színtanácsadótól és stílusszakértőtől. Mivel én élénk, hideg tél vagyok, nekem jól állhat a fekete. 

szintanacsadonal-jartunk-kezdo.jpg
Ragány Angéla (© colourmystyle.hu)

A színtanácsadás nem tartozik a bevett szakmák közé. Jól sejtem, hogy némi kanyarral kezdett el ezzel foglalkozni? 

– Minden egy rosszul megválasztott hajszínnel kezdődött. Jó munkám volt, mivel jogászként az EU-s szerveknél, majd a Parlamentben tevékenykedtem. Fel sem merült bennem, hogy ebbe az irányba váltanék. Mígnem egyszer a fodrásztól a természetes hajszínem visszafestését kértem (akkor voltam ott először és utoljára). Miután otthon lemostam a sminket, döbbenten láttam, hogy vállalhatatlanul sápadt az arcom. Persze, meg akartam érteni, miért nem érzem magam önazonosnak a gyönyörű új hajszínemmel, és elkezdtem faggatni jó öreg Google barátunkat. Mire kidobta a négy évszaktípust és a színkalauzokat.

– Hamar rájöttem, hogy míg én hideg típus vagyok, addig a fodrászom meleg árnyalatú barna festéket használt, amitől sárgának tűnik a bőröm. Attól kezdve csak témába vágó cikkeket olvasgattam. Lassan oda jutottam, hogy a színekkel teli új világomban már jobban éreztem magamat, mint az igaziban, így szakmát váltottam. A Mod‘Art International Hungary keretein belül elvégeztem a stylist szakot, és Pirityi Éva, a hazai színtanácsadás meghonosítója volt a mesterem. 

Ha valaki a típusának megfelelő színeket hordja, akkor az arca érvényesül, nem a ruhája! A tél a kontrasztokból él. Az ősz típus meleg és ragyogó. A nyár sokszor nem tud kibékülni a haja színével: szürke vagyok, mint egy kisegér, mondja. Pedig ez nem igaz, mert igenis a hamvas illik az arcához. A barna, a sötétkék a bodzaszín pedig ruházatának alapszíne lehet...

Mivel fognak leggyakrabban mellé a nők? 

– A hajszínnel! Ezen áll vagy bukik a megjelenésünk. Mindig azt szoktam mondani: ha valaki változtatni szeretne, semmiképpen ne a hajszínével játsszon. Vagy mindenképpen olyan színt ajánlatos választani, ami a természetes hajszínhez áll közelebb. (Ez alól, persze, vannak kivételek.) Nagy tévhit, hogy bizonyos kor felett minden nőnek a világosabb hajszín áll jól. El tudják képzelni Monica Belluccit szőke hajjal? Ugye, hogy nem? Én hiszek abban, hogy mindannyian egyediek vagyunk, és megismételhetetlenek, ezért fontos, hogy mindenki megtalálja a saját színeit! Elég megnézni Julia Robertset a Lancôme reklámjában, kiszőkített hajjal és pink rúzzsal. A képek magukért beszélnek: neki a gesztenyebarna haj áll jól, és nem ez a színpaletta.

– Sajnos, a legtöbb nő átveszi a magazinok által rázúdított sémákat. Az egyik leggyakoribb tanács, hogy a nude palettának ott kell lapulnia minden nő sminktáskájában. Csak éppen egy hideg színtípusnak nem jó választás, kizárólag a melegeknek, vagyis a tavasznak és az ősznek áll jól. Általános javaslat, hogy a zöld szemet lilával, a kék szemet narancsos-barnás-terrakotta árnyalatokkal, a barna szemet kékkel jó kiemelni. Igen, de arról nem esik szó, hogy milyen árnyalatokkal dolgozzunk! A lilának rengeteg tónusa létezik: a finom orgona szép lehet akár egy kék szemű nyárnak is, míg a hideg lilák és bíborok a teleknek javasoltak, és az arannyal pigmentált padlizsános árnyalatok emelik ki leginkább a zöld szemű ősz vagy tavasz szemszínét.

elofizetes_uj_no_0.png

– A legszomorúbb, hogy a fodrászokat és a sminkeseket is a régi sémák szerint oktatják, így nem tudnak igazán személyre szabott tanácsot adni. A klienseimet mindig megkérem, hogy hozzák magukkal a sminkkészletüket, s bizony nagy százalékban előnytelen színpalettát használnak. A leggyönyörűbb smink is ronthat a megjelenésünkön, ha színei nem illenek az évszaktípusunkhoz. Ma már kevés az olyan nő, aki megőrizte a saját hajszínét. Ezért az évszakskála szerint nehezen tudja besorolni magát. A haj, a szem és a bőr színe ugyanazokat a pigmenteket tartalmazzák. Harmóniájukat csak mi zavarjuk meg azzal, hogy a hajunkat más színre festjük.

Mi szerint tudjuk eldönteni, hogy melyik évszakba tartozunk? 

– Az eredeti hajszín, a bőrszín és a szemszín alapján négy fő évszaktípust (tavasz, nyár, ősz, tél) ismerünk. A tavasz és az ősz típusnak a meleg, a nyár és a tél típusnak pedig a hideg színek állnak jól. A tavasz típusba (nem kizárólagosan) a természetes meleg- és szalmaszőkék tartoznak, valamint a természetes vörösek, akiknek aranyló tincseik vannak. A szemük többnyire zöld vagy kék, de lehet barna is – és gyakran világos barackos vagy sárgás bőrtónusuk van. Ez a típus nálunk ritkább, a hollandok, írek között viszont gyakori. A tavaszi rét világos, élénk, meleg színei – a pirosak, sárgák, kékek – jellemzik őket.

A nyár típusú nőket is a világos, de hideg és tört színek karakterizálják. Ettől visszafogott, ám rendkívül arisztokratikus a megjelenésük. Hajszínük hamvasszőke, hamvasbarna, hamvas-ezüstös, de soha nem lehet vöröses! A szemük színe sem domináns, leggyakrabban szürkéskék, szürkészöld vagy világosbarna. Bőrük pedig világos, hűvös tónusú. Tanácsadáson ők már zsigerből érzik, hogy az erős meleg színek nem harmonizálnak velük.

– Majd van két sötét típusunk, az ősz és a tél. Az ősz típusok nálunk szintén ritkábbak: a sötét, meleg, tört színek határozzák meg őket. Hajuk színe általában tört vörös, vörösesbarna, aranybarna, a szemük színe pedig a barnától a zöldig sokféle lehet. Arcszínük világos vagy kreolos, ám mindig meleg árnyalatú. Nekik az őszi erdőben pompázó színek állnak a legjobban. A tél típusokra a natúr hajszín a jellemző: a sötétszőkétől az egészen sötét barnáig. (Fekete haj Európában, európai emberen nem létezik, csakis Ázsiában!) Nálunk a legmélyebb hajszín is csak a nagyon sötét barna lehet! A szemük szürkéskék, kékeszöld, sötétbarna, sokszor hideg tónusú, míg az arcbőrük hűvös, kékes alaptónusú bézs, ami erős kontrasztot ad megjelenésüknek.

– A telet és a nyarat, vagyis a két hideg színtípust néha elég nehéz beazonosítani. Sokat segít, ha magunk elé képzelünk egy napsütötte, vakító havas lejtőt valahol a hegyek árnyékában – és egy nyári tóparti sétányt, ahol minden kicsit napszítta. Mindjárt tudni fogjuk, miért mondjuk, hogy a „havas” tél kontrasztosabb, élénkebb. Ami a nehézséget adja: legtöbbünk színtípusa nem egyértelmű. Sok hölgy keres meg azzal, hogy próbálta már „bedefiniálni” magát, de nem sok sikerrel. Erre szoktam azt mondani, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Teljesen biztosat csak úgy tud mondani egy színtanácsadó, ha színes kendőket próbál a kliens arca elé. Csak ekkor látjuk, melyek azok az árnyalatok, amelyekben kliensünk kivirul. 

szintanacsadonal-jartunk-rzs.jpg
A kékes rózsaszín kifejezetten HIDEG szín. A meleg típusoknak nem áll jól, a tél tipikus színe. A nyár ennek csak tompított, füstös árnyalatát hordhatja (hiába hideg típus).

Ezek szerint csak arra kell odafigyelni, hogy hideg típusként ne vegyünk meleg színű holmikat? 

– Azért nem ilyen egyszerű! Fontos, hogy meg tudjuk határozni, az a szín, amit viselni szeretnénk, hideg vagy meleg árnyalatú-e. A hideg színekben van valami ezüstös, kékes vagy valami fémes, míg a melegekben fellelhető a sárga, illetve aranyszín. A következő lépésben meg kell határozni egy színről, hogy világos-e vagy sötét, illetve élénk-e vagy tört. Ezzel a három tulajdonsággal az összes színt le tudjuk írni – a saját természetes haj-, bőr- és szemszínünket is. Ha valakinek sötét, hideg, élénk adottságai vannak, akkor neki ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező színek felelnek meg. Minden színből választhatunk, tehát nincs olyan, hogy nekem a piros nem illik, csak meg kell találni a hozzánk illő árnyalatot! Például az élénk télnek és az élénk tavasznak a pirosak közül a legjobb választás a narancsosabb, élénk, ferraripiros. A nyárnak ez egyáltalán nem áll jól, besárgítja, sápadttá teszi az arcát. A kliensek gyakran rácsodálkoznak, hogy egy-egy nüansznyi árnyalatkülönbség évekkel megfiatalíthat egy nőt. 

szintanacsadonal-jartunk-na.jpg
A barackvirág vagy a lazac színe MELEG szín, erősen sárgásba hajlik. Az ősz és tavasz tipikus színe.

Mit tudunk tenni abban az esetben, ha hirtelen fellángolásból megveszünk egy ruhát, majd rájövünk, hogy színben nem előnyös? 

– Egy szép sállal, kendővel vagy erősebb sminkkel el tudjuk terelni róla a figyelmet. Ám ha valami reménytelenül rossz, akkor ahhoz nem lehet jó sminket készíteni. Pedig éppen a sminkkel és a kiegészítőkkel lehet a legjobban játszani! Egy karakteres fülbevaló, feltűnő nyaklánc, szép bross, érdekes öv vagy egy jó minőségű táska fantasztikusan fel tudja dobni a megjelenést. Csak nálunk a nők félnek a kiegészítőktől. Ha megnézzük az utcaképet, akkor azt látjuk, hogy a többség khaki, barna, szürke ruhákat visel, fekete cipővel vagy barna táskával.

– Nálunk a nők önbizalomhiánnyal küszködnek. Azokhoz az agyonretusált, negyvenkilós modellekhez mérik magukat, akiket a magazinokban látnak. Olyan elvárásokat támasztanak magukkal szemben, aminek lehetetlenség megfelelni. Munkám során gyakran inkább csak önbizalmat építek. Harmonikus belső nélkül nincs külső szépség! Éltem többször és hosszabb ideig Párizsban, és azt láttam, hogy a francia nők megjelenése természetes, túlzásoktól mentes – és fantasztikus önbizalmuk van. Nálunk egy átlagos ötvenes nő rövid hajú, túlsúlyos, és úgy öltözködik, mint akinek már minden mindegy. Párizsban a hatvanasok is lazák és igényesek. Sikkes egyberuhákat viselnek, ami nőiesebb és praktikusabb választás, mint a blúz szoknyával. Érdekes, a magyar nők sokkal szebbek, de ahogy a francia nők korosodnak, egyre többet hoznak ki magukból, mert nagyobb az önbizalmuk. Nálunk pont fordítva van. Párizsban fogalmazódott meg bennem először, hogy ötven fölött úgy szeretnék kinézni, mint a francia nők. 

Csak olyan ruháid legyenek, amelyek valóban jól állnak, és örömmel viseled azokat. Ne halmozz fel, ne vásárolj esztelenül. Inkább legyen kevés ruhád, de azok minőségi anyagokból készüljenek. Ne halmozz fel sok cuccot, ne költsd fölöslegesen a pénzed. A női magazinok szlogenjei, miszerint minden nőnek kell hogy legyen egy teveszínű trencskója, egyáltalán nem igazak!

Azért ne feledjük el, hogy Franciaország mindig is a divat hazája volt. Ráadásul az átlagos életszínvonal is magasabb, mint a hazai. 

– Kisvárdáról származom. A városka az ukrán határtól 22 kilométerre fekszik, és ott is láttam jól öltözött nőket. A stílus nem pénzkérdés. Itthon a nők szépen felöltöznek, majd az egész összképet lerombolják egy jellegtelen cipővel, táskával. Hol színben, hol stílusban nem harmonizálnak a kiegészítők. Én mindig azt mondom, hogy az ördög a részletekben rejlik. A kevesebb mindig több! Például a legtöbb gond a testszínű harisnyákkal van, amelyek valójában soha nem testszínűek, tehát nem természetesek – éppen ezért nem szépek.

– Természetesen azokon a munkahelyeken, ahol kötelező, viselni kell, de nem kifejezetten ajánlom. Még a Parlamentben Görög Ibolya protokollszakértő mesélte, hogy mikor anno Magyarországra látogatott lady Diana, a júliusi hőségben nyitott sarkú cipőben és harisnya nélkül jelent meg. Az élet néha felülírja a szabályokat. Persze, a mintás harisnyákkal is vigyázni kell, mert megint csak egyszínű ruhával mutatnak jól. Egy szép, vékony fekete harisnya, esetleg hátul egy csíkkal, csodás tud lenni. Az olyan feltűnő harisnyákat, táskákat, cipőket, melyek vonzzák a tekintetet, inkább csak sima basic darabokkal viseljük. Ha az embernek van pár jó minőségű alapdarabja, azokat remekül lehet kombinálni egy trendi darabbal. Az alapgardrób darabjai viszont legyenek jó minőségűek, pont úgy, mint a cipők és a táskák. 

Janković Nóra
Cookies