Aki elvetélt, az soha többé nem veszi magától értetődőnek, hogy a terhesség végén megszületik a baba...

Téma, amiről anyáink még nem beszéltek! A vetélés nálunk még mindig tabunak számít. Nem számít, hogy egy anya mikor veszíti el a babát, a harmadik vagy a hetedik hónapban: a veszteség mély sebet üt, és kihat az egész életünkre. A gyászolók többsége több állomást bejár, mire a gyógyulás útjára lép. Az Instagramon van egy anya, aki rajzaival meséli el, hogy mit élt át. Mindenki másként gyászol: olyan anyukát is ismerek, aki utána nevetni kezdett. Ott sírt, ahol senki sem látta...

apro-szarnyak-kezdo.jpg

A gyász szakaszai mindenkinél azonosak, de a sorrend változó lehet. Az első szakasz a rémület és a tagadás szakasza, ami a hitetlenség érzésével párosulhat. Az elme ezzel a reakcióval védekezik a veszteség ellen. Utána következik a bűntudat és a harag, amikor magyarázatot keresünk egy értelmetlen tragédiára. („Ha jobban akartam volna.”, „Biztos én csináltam valamit rosszul.”) A csüggedés és a lemondás szintén a gyászolás egyik állomása.

Az ember állandóan bánatos, és nem érdeklődik senki és semmi iránt. Végül pedig elér az elfogadás állapotába. Belenyugszik az őt ért veszteségbe, és képes arra, hogy újra élni kezdje az életét.

Sorrend

Az első vesztés után nem kell kétségbeesni. A nők 15 százaléka életében egy alkalommal elveszít egy terhességet, ez sokszor a véletlen műve (többnyire a nő nem is tud róla). Abban az esetben, ha valaki két vagy három babát elvetél, már érdemes kivizsgálást kezdeni. Lehet, hogy így ráakadhatnak olyan betegségre, ami könnyedén kezelhető. Az alábbi sorrendben érdemes kezdeni a vizsgálatokat.

  • A pajzsmirigy alulműködése akkor is okozhat vetélést, ha még csak minimális jelei vannak. A vizsgálandó értékek: TSH, T3, T4, AntiTPO.
  • Vércukor-, inzulinrezisztencia-vizsgálat: a cukorbetegség növeli a vetélés kockázatát.
  • Prolaktin: a szoptatós hormon szintjének kóros emelkedése is veszélyes.
  • Méhtükrözés: a méh belső egyenetlenségei, a polipok, a miómák is megakadályozhatják az egészséges beágyazódást. A méh üregébe altatás alatt vezetett kamera segítségével felfedezhetik, milyen fizikai okai vannak a vetélésnek.
  • Immunológiai konzultáció: bizonyos autoimmun betegségek tünetek nélkül is okozhatnak vetélést.
  • Genetikai konzultáció: ritkán, de előfordul, hogy a szülők genetikai kromoszóma-eltérést hordoznak, ami az utódjukban szerencsétlenül találkozik, és sorozatos vetélést idéz elő. Igazság szerint a magzatelhalásról még az orvosok is nagyon keveset tudnak.

minden_reggel_ujno.sk.png

Új irányelvek az ismétlődő vetélés megelőzésére!

A kísérletek szerint az alacsony dózisú aszpirin 30 százalékkal csökkentette a vetélés kockázatát, és 30 százalékkal növelte az élveszülések arányát a placebóhoz képest. Ez nagy arány, amiből mára szakmai ajánlás is született: egy vagy két vetélés esetén már a fogantatás előtt alacsony dózisú aszpirin megkezdése javasolt, majd folytatása a szülésig. (Ez 81 mg volt a kutatásokban.)

Szivárványbabák

Az angol oldalakról terjedt el a „rainbow baby” kifejezés. A „szivárványbaba” jelzőt a veszteség után született babákra használják. Az egészséges baba érkezését a vihar után az égbolton megjelenő szivárványhoz hasonlítják. A kifejezés szépen írja le a veszteség utáni örömöt.

Sallay Erika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies