Húsz évvel ezelőtt a szülők a kábítószerektől féltették a serdülő gyerekeket. Ma a közösségi háló miatt aggódnak, de már a tízéves gyerekek szülei sem lehetnek nyugodtak. A mai szülő azt hiszi, képben van, ha feliratkozott az Instagramra, és a megfigyelő szerepét játssza, de ez távolról sem igaz. Tisztában vagyunk vele például, hogy mi az a TikTok?

Mindjárt az elején le kell szögeznünk, hogy a közösségi hálók veszélyesek. A szülők megrémültek, amikor megtudták, hogy ki tudja, hány éves felnőttek gyerekfényképes profilok mögé rejtőzve kislányokat biztatnak arra, hogy tegyenek fel magukról meztelen szelfiket. Sok szülő azt hiszi, nyugodtan ülhet a babérjain, ha számlát nyitott a Facebookon, sőt az Instagramon is, és a gyermekének csak akkor engedi használni a közösségi oldalakat, ha elmúlt tizenhárom éves. Ez a legnagyobb tévedés, amelybe eshetünk.

csucsorito-kislany.jpg

A mai gyerekek másképp használják a szociális hálót, mint mi, felnőttek. Sokkal előbb elkezdik, mint gondolnánk, s ehhez nem is kell más, mint egy egyszerű mobiltelefon. Nem kell, hogy a szülő befizesse nekik az internetet, hiszen ma már minden sarkon található egy-egy wifi hotspot. Ami a Facebookot illeti, ez a húsz év alattiak számára már idejétmúlt. Ha egyáltalán rendelkeznek profillal, általában csak a Messenger miatt használják kapcsolattartás céljából. De akár arra is van mód, hogy a Facebookból csak az üzenetküldő funkciót töltsék fel a mobiljukra, anélkül, hogy profilt nyitnának.

A tízévesek a TikTokot szeretik    

A gyerekek a hírek, képek miatt használják az Instagramot – a főoldalra vagy fölteszik a profiljukat, vagy nem. A tinédzserek a fotóknál jóval gyakrabban használják az ún. story-t vagy instastory-t, amelyek bárkinek megmutatják feltöltött képeiket 24 órán keresztül. Ezt a funkciót nemrég a Facebook is használni kezdte, mivel az Instagram is a Facebook tulajdonába került.
Az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a TikTok nevű alkalmazás, amelyet a tízévesek és a még fiatalabb gyerekek használnak előszeretettel. Ha a szülő azt hiszi, az ő gyereke ebből kimaradt, akkor érdemes kicsit puhatolózni, majd bátran szembenézni a tényekkel. Egy felmérés szerint minden második gyerek használja az internetet, és sokan közülük a TikTokot is látogatják. A TikTok szolgáltatója kínai, és a tulajdonosok már régen bekebelezték a nagyon népszerű, gyerekek által tömegesen látogatott Musical.ly szolgáltatást: ennek alapja egy tizenöt másodperces videófájl, amelyet a felhasználó maga tölthet fel. Mennyiben más a TikTok? Például abban, hogy amíg a régi jó Facebookon divat volt letiltani a profilt, és csak az ismerősök láthattak mindent, a TikTok kezdettől fogva nyilvános, ami lehetővé teszi, hogy az összes felhasználó megtekinthesse, követhesse a videókat, és lássa a magánjellegű tartalmakat.

A mai gyerekek szerint a Facebook már elavult, sokkal inkább az Instagramon és a TikTokon élik mindennapjaikat.

A TikTok egyik legvonzóbb szolgáltatása az duets – a felhasználó csak a videófájl egy részét tölti fel a lip-sync segítségével, szinkronizálja a beszédet, a zenét és a szájmozgást, és a hashtag #duetwhitme segítségével összekapcsolja a saját videóját a többi felhasználóéval. Az eredmény egy két részből álló videó. Ez a funkció parodizálásra csábítja azokat is, akik amúgy idegenkednek a tartalmak folyamatos posztolásától.
A gyerekek és a tinik a lehető legtöbb lájkot, szívet és követőt szeretnék összegyűjteni, és sokuk nem törődik vele, hogy a profiljuk nyilvános, és bárki láthatja adataikat. A TikToknak havonta 500 millió aktív felhasználója van, és több követőt lehet szerezni rajta, mint a többi közösségi alkalmazáson keresztül. Bármelyik gyereknek lehet annyi követője, mint a legmenőbb celebnek vagy filmsztárnak, ami nagyon csábító lehetőség egy tini számára.

Az átlagos TikTok-felhasználók naponta átlagosan 58 percet töltenek az alkalmazás használatával, míg a Facebookot és az Instagramot csak 51-52 percig látogatják.

Az internetes zaklatás

A TikTok más veszélyt is rejt magában. A Facebookkal és az Instagrammal szemben a TikTokról a nyilvános videókat egyszerűen le lehet tölteni, és ezzel könnyen fegyverré válhatnak azok kezében, akiknek a zaklatás a céljuk. A kiberzaklatás manapság már gyakoribb, mint az annyira rettegett szexuális zaklatás. Gyakran a kettő kombinációjáról van szó, például olyan formában, hogy az egyik gyerek intim fényképet vagy videót küld magáról a barátjának, a szakítás után pedig ez a videó vagy kép zsarolás eszközévé válik. A kiberzaklatás sokkal korábban is megjelenhet, mint a szexuális kapcsolat. Olyasmi is előfordul, hogy alig tizenéves gyerekek mobilon csetelve megbeszélik egymással, hogy másnap melyik osztálytársukat fogják bántani, vagy kivel fognak beszélni, és kivel nem. Mindig voltak gyerekek, akiket az osztálytársak nem kedveltek, de otthon legalább nyugodtak lehettek afelől, hogy nem éri el őket a többiek piszkálása. Ma a bántalmazott gyerek már otthon sincs biztonságban a sértegetésekkel szemben, és se éjjele, se nappala.

 

…elmondom hát mindenkinek

A gyerekek a számítógépnek – azaz egy nem válaszoló, nem feleselő képernyőnek – mindent elmondanak, mert nem érzik, hogy ez ugyanaz, mintha kiállnának az utcára, és hangszóróba kiáltanák legtitkosabb gondolataikat. Nem egyszerre közlik a véleményüket a közösségi hálón, hanem fokozatosan, és mindez leolvasható a profiljukról. A felnőttek már óvatosabbak, például a szabadságon készült családi fotókat csak azután teszik közzé, mikor már hazajöttek (legjobb esetben). Egy szülő rémülten fedezte fel, hogy tízéves fia aprólékosan levideózta a lakás minden helyiségét, és föltette az internetre, de olyan részletességgel, hogy pontosan meg lehetett állapítani, a város melyik részében laknak.

Egy 2,5 millió követővel rendelkező TikTok-influencer posztonként átlagosan 800 dollárt keres, a gyereke számára pedig igencsak vonzó lehet, hogy valaki egyszerű bejelentkezésekből is képes megélni.

Mit tehet a szülő? A teljes eltiltás abszolút rossz megoldás. Meg kell tanítani a gyereknek a telefon és a számítógép észszerű használatát – a szülőről állít ki rossz bizonyítványt, ha a gyerek egész nap a számítógépnél ül, vagy a mobiljával kommunikál. Ez azt jelenti, hogy nem figyel a gyerekére, nem foglalkozik eleget az életkori sajátosságaival. Sok szülő csak arra figyelmezteti a gyereket, amit rosszul csinál, de nem mondja el, hogyan kéne helyesen cselekednie.
Egy gyerek megkérdezte az egyik celebtől, miért jár olyan drága ruhákban. A celeb azt válaszolta: „Nem én járok drága ruhákban, hanem neked kevés a zsebpénzed!” A kommentelőktől aztán kapott hideget-meleget a válaszért. Hát nem megérdemelte?

Varga Klára

 

Kapcsolódó írásunk: Kamaszgondok 2.

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata