A nők azon szoktak mulatozni, hogy ha egy férfi kicsit megfázik és tüsszögni kezd, máris a halálos ágyán érzi magát. Viccesnek találják, hogy ekkora feneket kerítenek egy kisebb betegségnek, és máris drámázni kezdenek, de jól mutatja a példájuk, hogy egyszerűen mind másak vagyunk, s a betegséget is máshogy viseljük, kezeljük és éljük meg. Valaki rögtön orvoshoz rohan, valaki állandóan betegségmegelőző tevékenységet folytat, és van, aki lábon hordja ki az embert próbáló nyavalyát is. Egy azonban biztos: ha valamilyen tünetet észlelünk, a szervezetünk egyértelmű jelzést küld nekünk, mégpedig azt, hogy valami nincs rendben velünk.

Egyre többet hallani arról, hogy minden betegség mögött lelki problémák állnak. Valóban, a betegségek hátterében pszichés gondok lappanghatnak, s a különféle tünetek, amelyekkel a testünk jelez nekünk, igazából értünk kiabálnak! Persze, vannak gyógyszerek, cseppek, szirupok a betegségek kezelésére, ám a lelki problémákat legtöbbször magunkkal cipeljük. Vissza-visszatérnek hozzánk, csak mindig más formában. Ezeket terápiával, önmagunkra fordított idővel tudjuk a leginkább kezelni, enyhíteni. Erre viszont nincs recept, teljesen egyéni, hogy kinek mi válik be igazán. Van, akinek a csendes séták, baráti beszélgetések, és van, akinek a humor segít igazán...

Felismerés
Elsősorban az lenne a legfontosabb, hogy felismerjük, beismerjük: valóban egy betegség tüneteit produkáljuk. Legyen az hisztéria, depresszió, fóbiás betegségek, evészavar vagy olyan múltbéli trauma, amin bizony segítenünk kell. Nagyon fontos, hogy ha mi saját magunk nem vesszük is észre betegségünk jeleit, szeretteink biztosan rámutatnak majd. Ezt a figyelmeztetést ne sértésként kezeljük! Ismerjük fel a tünetet, mellyel a testünk riaszt minket, és kezdjünk el megoldást keresni rá. Tippünk: Ha sejtjük a problémát, a baj forrását, de félünk beismerni önmagunknak, válasszuk ki azt a barátunkat, akivel könnyen beszélhetünk róla, s aki rávilágít az esetleges problémákra és a megoldás lehetőségeire is. Ne féljünk beszélni róla!

Terápia
Aki a legmodernebb terápiás kezelést választja, az sem menekülhet az elől, hogy bizony a terápián kívül is alkalmaznia, gyakorolnia kell a mindennapokban az ott elhangzott javaslatokat. Gondoljunk csak bele: hiába megyünk el pszichológushoz, és kérjük a tanácsát, segítségét, ha úgysem fogadjuk meg azokat. Tippünk: A DREAM-terápia (Dinamikus Rövidterápiás Egyesület és Alkotó Műhely) például, amely az álmokkal való munkát és az álmok értelmezését preferálja, egyre közkedveltebb. Személyiségfejlődéshez, traumák feldolgozására, pszichés problémák kezelésére kiváló pszichoterápiás módszer.

A humor és társai
Ahogy már fentebb is említettem, másak vagyunk. Így nem biztos, hogy mindenkinek beválik ugyanaz a módszer. Éppen ezért, ha már felismertük a problémát, és foglalkozni kezdünk vele, meg kell találnunk azt a fajta lelki feltöltődést és kikapcsolódási módszert, amivel enyhíteni tudunk a kialakult vagy kialakulóban lévő betegségünkön. Tippünk: Meglehetősen sokat segítenek az alkotói tevékenységek: festés, zene, tánc, írás.

Jelenlét
A legfontosabb mégis az odafigyelés és a jelenlét. Hogy részt vegyünk barátaink, szeretteink életében és segíteni tudjunk rajtuk. Néha elég egy kedves szó, egy kérdés: „Hogy vagy?” No meg az, hogy ne akarjuk őket gyökerestül megváltoztatni, esetleg valami olyanra rábeszélni őket, amiről szentül hisszük, hogy az jótékony hatású minden létező emberre. Tippünk: Egyszerűen csak tüntessük ki figyelmünkkel, kedvességünkkel a hozzánk közel álló, segítségre szoruló embereket!

Derzsi Bernadett