A hollywoodi filmeket nézve érdeklődve figyeljük, hogyan válik a sztárok homloka egyre simábbá. De manapság már sokan használnak közülünk is botoxot.

„Doktor úr, könyörgöm, adjon egy injekciót!” Nem, nem egy drogos szavai ezek, hanem egy hétköznapi páciensé a plasztikai sebész rendelőjében. Bizony, még ha a botox nem tartalmaz is gyanús molekulákat, amelyek elváltozást okozhatnának szervezetünkben, az orvosok azt tapasztalják, hogy hatása némelyeknél függőséget alakíthat ki. Egy orr körüli barázda feltöltése vagy egy homlokránc kisimítása után a nők valóban jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen sokkal jobban is néznek ki. Amikor pár hét múlva megint fáradt vagy karikás a szemük, sokan visszamennek a rendelőbe, s újabb adagot kérnek.

botoxfuggok-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

Mi az a botox?

A botox valójában orvosilag alkalmazott idegméreg (a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt méreg, amely az idegrendszerben az ingerületáttevődést zavarja meg, és így súlyos zavarokat, a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyors halálhoz vezet), de olyan kis mennyiségben kerül felhasználásra, hogy az nem káros az egészségre, hanem a szépség és fiatalság megőrzésére használható.

Tudni kell nemet mondani

A probléma forrása abban rejlik, hogy nem mindenki képes idejében megállni. Azokkal a nőkkel, akik mindig többet és többet akarnak, az orvosoknak kell szigorúnak lenniük.

– Néhányan közülük az injekciózás után egy hónappal visszajönnek – mondja egy orvos riportalanyunk. „Látja, doktor úr, ez itt hogy megereszkedett?” Ez gyakori, hiszen a botox hatása egy-két hétig nagyon látványos, ezután a hatás fokozatosan csökken. Ilyenkor az orvos elmagyarázza, hogy a botox a ráncosodás kezelésére való, arra, hogy a ráncok megfelelő pihenés után halványabbak legyenek, nem pedig arra, hogy örökre márványsimává változtassák a homlokot.

Az orvos és a páciens közötti bizalmi szerződés a legjobb módszer a túlzott kezelések fékezésére. A szerződést úgy képzeljük el, mint több kezelésből álló programot, melynek köszönhetően a páciens és az orvos között hosszú távú, bizalmi kapcsolat alakul ki.

A páciensek így jobban hallgatnak az orvosra, és csökken a túlkezelés kockázata. Ennek köszönhetően elkerülhető, hogy az arc bizonyos részeit (mindig más orvos) különböző szerekkel túlkezelje. Ha mondjuk a száj és orr körüli ráncokat kezelik éveken át, és csak ezeket, anélkül, hogy figyelembe vennék az arc többi vonásának alakulását, felületes eredményt érnek el. Mi a jó ritmus 40 éves kortól kezdve? Egy vagy két botox- és/vagy hialuronsav-injekció évente. Már ha szükségünk van rá!

Amerikában nincs idő az öregedésre

A New York-i nők rettegnek a ráncoktól, így már harmincéves koruktól igénybe veszik a szépészeti beavatkozásokat. Őrültség vagy előrelátás? Megoszlik a világ véleménye a korai ráncmegelőző módszerekről. Egyesek túlkapásnak vélik, mások úgy gondolják: ha már elérhetőek, miért is ne élnénk velük? Lisa Airan, Manhattan legfiatalabb és legszexisebb dermatológusa jó néhány ismert személyiséget tart számon páciensei között. A 5th Avenue-n található, ultradizájnos rendelőjében az Elle francia újságírónőjét avatta be a korai ráncok elleni küzdelem részleteibe.

ELLE: – „Minél előbb, annál jobb!” Mit jelent pontosan az Ön szótárában a minél előbb?

LISA AIRAN: – Attól a pillanattól kezdve, hogy feltűnnek az első ráncok, kezelni kell őket. Ha nem használjuk a botoxot az első ráncok kezelésére, akkor azok egyre hangsúlyosabbakká, mélyebbekké válnak. Mert ha egy ránc egyszer kialakult, az ott marad örökre.

botoxfuggok-lisa-airan.jpg
Dr. Lisa Airan (© http://www.rouge18.com)

ELLE :  – Kik a 30 év alatti páciensei?

LISA AIRAN: – Ezek a nők gyakran olyan dolgokat éltek át, amelyek miatt gyorsabban öregszenek. Van például egy 25 éves páciensem, aki egymás után három gyereket szült, amitől évek óta egyfolytában hullafáradt. Az ő homlokán és szemöldökénél már ilyen fiatalon kialakultak a ráncok. Ugyanakkor azért elég ritka, hogy huszonéves lányok botoxinjekciót kérjenek tőlem. Azt hiszem, Európa és Amerika között az a különbség, hogy míg Európában 39-40 évesen kezdenek a nők aggódni arcuk fiatalságának megőrzése miatt, addig nálunk ez már 29-30 évesen megkezdődik. Az Egyesült Államokban kínosan ügyelünk arra, hogy fiatalok maradjunk.

ELLE: – Melyek azok a beavatkozások, amelyeket a fiatalok a leggyakrabban kérnek Öntől?

LISA AIRAN: – A megelőző kezelés, a botox- vagy a hialuronsav-injekció (Restylan), melyek visszaadják a bőr feszességét, és feltöltik az orrkörnyéki ráncokat.

ELLE: – A botox valóban lassítja az öregedést?

LISA AIRAN: – A látható nyomok kialakulását késlelteti. Jobban megéri kis lépésenként harcolni a ráncok ellen éveken át, mint 50 vagy 60 évesen a plasztikai sebészhez szaladni.

Napjainkban nálunk, Amerikában a botoxinjekció ugyanolyan banális dolog, mint a hajfestés.

ELLE: – Mit gondol a korán beadatott ráncfeltöltő injekciókról?

LISA AIRAN: – Egyes tanulmányok azt támasztják alá, hogy ha elég korán kezdünk el bizonyos ráncfeltöltő készítményeket használni, mint például a Restylant, azok stimuláló hatással vannak a természetes kollagén termelődésére. Tehát a szervezetünk önmagát fiatalítja meg. Ha összehasonlítunk egy Restylannal kezelt arcot egy másik, nem kezelt arccal, azt látjuk, hogy az előbbi tovább őrizte meg a fiatalságát. Meg vagyok győződve arról is, hogy ha minél előbb elkezdjük a szépészeti kezeléseket, annál kevésbé akarunk majd a radikálisabb beavatkozásokkal élni – lifting, szemhéjfelvarrás, műtéti beavatkozás. Egyszerűen azért, mert nem lesz rá szükségünk. Biztos vagyok abban, hogy a nők többsége nem akar kés alá feküdni. Régen ez volt az egyetlen lehetőség, de manapság már rengeteg más megoldás is van.

elofizetes_uj_no.png

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies