Vajon Casanovának mi volt a titka? Nem volt se jóképű, se túl okos, mégis mindig megkapta azt a nőt, akit kiszemelt magának. A titok: mindig teljesen ráhangolódott vágya aktuális tárgyára. Őszinte volt, kedves és odaadó, heves odafordulásával inspirálta a nőt, de ez „vice versa” történt. Őt is inspirálta a nő. Ezért aztán Casanovánknak senki se tudott ellenállni.

vonzero_nyito.jpeg

Minden ember vágyik a szeretetre, a különleges bánásmódra. Épp ezért minden ember szeretne vonzó lenni. A legtöbbnek viszont fogalma sincs arról, hogyan tudna vonzást gyakorolni vágyai tárgyára. Békési Brigitta (a beautyrobic alapítója) könyvet írt a vonzerőről. A WOW HATÁS – Fedezd fel a Valódi Vonzerőd! című könyvében nemcsak elmondja a vonzerő ismérveit, hanem azt is feltárja, hogyan érhetjük el ezt a wow! hatást.

1944-ben Amerikában csecsemőkön végeztek kísérletet. A babák teljes ellátásban részesültek, etették, tisztába tették őket, de nem kommunikáltak velük. Nem kaptak sem érintést, ölelést, még csak egy mosolyt se. A szeretet kimaradt az életükből. Négy hónap után le kellett állítani a kísérletet, mert a csecsemők fele meghalt, noha semmilyen egészségügyi okuk nem volt rá. A babák vérében olyan magas volt a stresszhormon, hogy károsította az agyat.

„Az iskolában nem tanítják a vonzerőt, pedig nemcsak a párkapcsolatunkra, hanem az egész életünkre hatással van: a karrierünkre, a magánéletünkre, a barátságainkra, sőt az önmagunkhoz való viszonyunkra is” – mondja egyik előadásában. Az emberek rengeteg pénzt költenek a külsejükre. Csak a divatvilág bevétele évente 3000 milliárd dollár, ami a világ nemzeti össztermékének 2%-át teszi ki.

Ám mára sokan rájöttek, hogy nem elég a külcsín, a belsővel is foglalkozni kell. Ezért tanulnak, fejlesztik magukat, tanfolyamokra járnak, pszichológiai könyveket olvasnak. Mindent elkövetnek, hogy harmóniába kerüljenek önmagukkal. Egy dologról azonban megfeledkeznek. A vonzerő nem csupán róluk szól – nem egyszemélyes performansz ez! Rengeteg az olyan nő és férfi, aki elegáns, tanult, okos – mégis évek óta egyedül él. Számtalan kifogásból lehet válogatni, hogy miért van ez: „Ha leadom az öt kiló felesleget, megváltozik az életem.” „Ha majd előléptetnek, minden sokkal jobb lesz.” „Túl okos vagyok, a férfiak pedig megijednek egy határozott nőtől.” A vonzerőhöz mindig két ember kell: a másik ember számára mi vagyunk a tükör... Megláthatja bennünk a saját arcát, vonzó és kacér önmagát. Nem mindegy sosem, hogy a másik emberből mit váltunk ki!

vonzero_2.jpeg

A vonzerő három elfeledett összetevője 

1. FIGYELEM
Ha megtanulsz teljes lényeddel figyelni a másik emberre, akkor a másik fontosnak érzi majd magát. Az emberek pedig azzal szeretnek együtt lenni, aki figyel rájuk. Ha a barátunk hozzánk beszél, akkor nézzünk a szemébe, és egy-egy kérdéssel adjuk tudtára, hogy a téma érdekel bennünket.

Hogyan lehet ezt gyakorolni? Megesik, hogy beszélnek hozzánk, de a mi gondolataink közben elkalandoznak. Ilyenkor a szemünk üveges lesz, elveszik a fókusz: ezt azonnal észleli a másik fél. Az összpontosítás képességét azonban edzeni lehet. Otthon, amikor egyszerre több minden történik körülöttünk, igyekezzünk csak egy dologra fókuszálni, és kizárni minden mást. Ezt hosszú szünetekkel akár naponta gyakorolhatjuk. Amikor pedig találkozunk valakivel, aki fontos számunkra, azonnal irányítsuk rá immár megedzett fókuszunkat.

Sokan rájöttek már, hogy nem elég a külcsín. Amellett a vonzerő nem egyszemélyes játék, vágyunk tárgyával szüntelen foglalkozni kell, hogy azt érezze, ő a világ közepe. Nem mindegy, hogy egy nőből mit váltunk ki!

2. KEDVESSÉG
 „Kutatásomban a férfiakat arról kérdeztem, ha egy ikerpár közül kellene választani – akik egyformán szépek, okosak –, mi alapján választanának. A válasz a következő volt: azt választanánk, aki a kedvesebb. Számít a belülről jövő kedvesség!” – olvasható Békési Brigitta könyvében. Ez nem azonos a mesterkélt mosollyal, a megjátszással, a művigyorral és a hízelgéssel. Aki képes belülről jövő kedvességet sugározni, az mellett feltöltődünk. Társasága szívmelengető és jó érzést sugároz, így vágyunk a legközelebbi találkozásra. Az igazán kedves lány vagy nő elfogadja a testét, szeretettel tekint magára és a többi emberre. Sokszor észre sem vesszük, de a legtöbbször túl kritikusak vagyunk magunkkal és a környezetünkkel szemben. Egyszerűen negatívak vagyunk – a pohár nekünk mindig félig üres (nem azt mondjuk, hogy félig tele van: nem a jót látjuk meg egy helyzetben, hanem mindig a rosszat).

Hogy lehet ezen változtatni? A negatív hozzáállást tekinthetjük olyan rossz szokásnak, amin változtatni lehet. Kísérlet: Először is figyeljük meg magunkat! Amikor az utcán sétálunk, vegyük fel telefonra a gondolatainkat. Mindent mondjunk ki, ami az eszünkbe jut. Otthon pedig egy papírra külön oszlopba írjuk fel a pozitív – és külön a negatív gondolatokat. Így kívülről tudjuk figyelni magunkat, s hamar rájövünk, milyenek vagyunk valójában. Ha úgy látjuk, hogy túl sok a kritikus gondolatunk, akkor gyakoroljunk önfegyelmet. Ne a rosszat, hanem a jót lássuk meg az emberekben. Az elején erőltetett játék lesz, de a végén nagyokat kacagunk majd. És a nevetés ragályos. Ha nincs is nevetni való hangulatunk, a vihogásunk egy idő után átmegy valódi, igazi nevetésbe. Kikacagjuk saját magunkat, a szőrszálhasogatásunkat, azt, hogy a magunk szemében a gerendát sem látjuk meg, bezzeg a másikéban a szálkát is. Ha egy ember levedli magáról, mint kígyó a bőrét, a kritikus gondolkodást, a kisugárzása is megváltozik.

Egy kutatásban a férfiakat arról kérdezték, hogy ha választaniuk kellene egy ikerpárból – akik egyformán szépek, okosak –, melyik tagot választanák, és minek alapján. A válasz a következő volt: a kedvesebbik nőt. Mert nem csupán a külső, a belülről kisugárzó jóság is számít!

3. POZITÍV BENYOMÁS
Ez az igazi aduászunk! Úgy tudunk pozitív benyomást kelteni a többi emberben, hogy inspiráljuk őket. (Inspirál: érzelmi ösztönző hatást kelt a másikban.) Ha valakivel sok okos, elgondolkodtató kérdést meg tudunk beszélni, akkor alig várjuk a folytatást, a következő találkozást. Ha valaki olyan szépen énekel, hogy libabőrösek leszünk a hangjától, a legközelebb is hallani akarjuk. Ez az inspirálás. Az inspirálás adok-kapok alapon működik, és hat a vonzerőre.

Hogyan lehet elérni? Merj önmagad lenni! Ne félj megmutatni magad! Légy szenvedélyes, és mutasd meg, aki igazán vagy. Régóta bizonyított tény, hogy az emberek a döntéseiket nem racionálisan, hanem érzelmi alapon hozzák meg. Nem azt nézik, hogy a másik mit mond, hanem azt, hogy hogyan mondja... A nonverbális jeleket figyeljük... (Most, a koronavírus támadása idején, amikor telefonon tartjuk a kapcsolatot a munkatársainkkal, mennyire hiányzik, hogy nem tudunk olvasni az arcukról. Néha kétszer annyi ideig tart, míg egy problémát a teljes mélységében megértünk.) Ha magunkat szívből adjuk, akkor inspirálni tudjuk a többi embert is.

Ha inspirálóak leszünk a többi ember számára – és kedvesek, akkor akarni fogják a társaságunkat, újra és újra. Különleges emberek leszünk mások szemében, és ezt a különlegességet a vonzerőnk adja majd.

–ando–

Kapcsolódó írásunk: Milyen a szerelem? 

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata