Erdélyben télen hagyománya van a disznóvágásnak.

Erdélyben, Csíkban, ahol Ádám Gyula ezeket a képeket készítette, disznyóölésnek mondják a disznóvágást. Az első nagy különbség, amire a képek nézegetése közben rájövünk, hogy mennyire másként bontják ott a malacot... S jé, őrölt paprikával kenegetik a sonkát!
Amúgy sok hasonlóság van a mi disznóvágásunkkal. A kislányok ott sem szívesen mennek ki az ölésre, inkább a párnát a fejükre húzzák, hogy ne hallják a visítást – ahogy mi is csináltuk az unokahúgommal. Később, ha elcsendesedett, azért kimerészkedtünk, s mikor mindenkit pálinkával kínáltak, pukkadozva megfigyeltük, ki húzza le egy slukkra. A disznóölő végtelenül imponált nekünk, mert szeme csippentésével dirigálta a segítőket. Mi, kislányok csak a bélmosásban segédkeztünk, de előtte behúzódtunk a konyhába a sparhelthez, a jó melegre... 
Ádám Gyulától megtudjuk, hogy feléjük is a nagymama válogatja ki tálakba a húsokat.
A mi nagyink is így csinálta: van, amit lesütni akar, van, amit besózat, különrakatja a sonkákat húsvétra, az oldalasokat, a szalonnát, a „bokákat“. Csíkban délre omlós tokányt esznek, puliszkával mártják a forró zsírját, és káposztacikával nyomatják le... Mi már üzleti borsot használtunk a hurkához — ők kávédarálón őrölték, mert „borsot többet bír el a disznyó“. A májast hurkatöltővel a megtisztított belekbe töltik, majd gyenge tűzön megabálják, a disznófősajtba puha fejhús, nyelv, bőrök kerülnek, mint nálunk. Szóval, bőven van hasonlóság. És a kóstolót ott is a lányok viszik ki a rokonoknak, egy kis kolbászt, vérest, májast és egy darabocska színhúst zsírpapírba csomagolva.
– Itt a kóstoló a Piriéknek és a Jenő bácsiéknek! – szól oda édesanyám. 
Én meg veszem a bundácskámat, fogom a csíkos rongytáskát, és elindulok a küldeménnyel a havas utcán...
–nagyvendégi–
 
01_115.jpg
 
02_123.jpg
 
03_110.jpg
 
05_72.jpg
 
06_55.jpg
 
web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg
 
07_43.jpg
 
08_30.jpg
 
09_13.jpg
 
10_11.jpg
 
11_4.jpg
 
12_2.jpg
 
13_0.jpg
 
14_1.jpg
 
15_0.jpg
Omlós tokány puliszkával
 
A végére pedig adunk egy receptet, a csíki káposztalé levesét.
Szükségeltetik: 
egy maroknyi kolbászhús, egy marék porcos disznóhús, sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 kanál rizs, ízlés szerint paradicsomlé és káposztalé, só, bors, a disznó agyveleje.
Megdinsztelem a zöldségeket, felöntöm vízzel, belerakom a porcos húsokat és a rizskását, és mindezt együtt jó puhára főzöm. A kolbászhúsból gombócokat sűrítek, és az aggyal együtt belefőzöm a levesbe. Ízesítem káposztalével, paradicsomlével, sózom, borsozom. 
 
web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg