Antónia Mačingová ismeri a titkot, hogyan ehetjük magunkat karcsúra, és meg is osztja velünk ezt a tudást. A receptek jól beváltak, hiszen önmagán próbálta ki őket, mivel már csaknem két évtizede ezek szerint az elvek szerint étkezik. Vallja, az a hivatása, hogy segítsen az embertársainak.

Egye magát karcsúra... A könyvet már többször láttam a könyvesboltban, de annyi hasonló titulust láttam már! Mígnem hosszú idő után találkoztam a   szomszédommal, aki karcsún, mosolyogva rám köszönt! Mačingová! – kiáltotta felém diadalmasan. Először nem értettem, de elmagyarázta. Mačingová asszony könyve segítette abban, hogy megszabaduljon a nagy pocakjától. Ő is ugyanígy hitetlenkedett, mikor a volt kolléganője (szintén eddigi legjobb formájában) ezzel a felkiáltással üdvözölte. S mikor a harmadik (férfi!)ismerőse ajánlotta neki Mačingová asszony könyvét, megvette. – Aha! – nyújtotta át mosolyogva az eladó. – Azt mondják, ez a kettő a hatásos. Az „Egye magát karcsúra!“ és a paleolit diéta.

karcsura-kezdo_0.jpg

Mikor rákérdezek az életkorára – hiszen erről sehol sem nyilatkozott –, elmosolyodik.

– Ötvenöt éves vagyok. A koromat nyíltan vállalom, mert tizenhét éve az általam ajánlott módszer szerint étkezem. Reményt szeretnék adni azoknak, akik változtatni akarnak az életükön. Mert van kiút! – kezdi Antónia – Sok támadás ért, hogy a módszerem nem szakszerű. Márpedig én nem csináltam mást, mint valódi élelmiszerekké „változtattam“ azokat az anyagokat, amelyeket a szakemberek pirulák formájában ajánlanak. Ezáltal olyan tápanyagokat juttatunk be szervezetünkbe, amelyek tartalmazzák a tudomány által ajánlott összetevőket. Ha az étrendem alapján táplálkozunk, nem kell éhezni. Naponta jóllakhatunk, és még csak nem is hízunk. Én már igencsak hosszú ideje így táplálkozom. Nemrégiben részt vettem biorezonanciás kivizsgáláson (ez a csontozat és a belső szervek állapotát is méri), s azt az eredményt kaptam, hogy a szervezetem olyan kondícióban van, mintha húszéves lennék! Nem szedek gyógyszereket, nincsenek panaszaim, egészséges vagyok. Én vagyok rá az élő példa, hogy a módszerem hatékony.

– Mi történt sok évvel ezelőtt, ami megváltoztatta a táplálkozási szokásait?

– Allergiás tüneteim voltak, azután az egész limfatikus rendszerem megbetegedett, felpuffadtam. Injekciókra jártam, rengeteg gyógyszert szedtem. Ezt elégeltem meg, és elkezdtem keresni azokat az élelmiszereket, amelyek egészségesek, tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van. A tüneteim fokozatosan eltűntek, nem szorulok gyógyszerekre.

– A táplálkozási módszerének népszerűsítésével foglalkozik.

– Ma már teljesen ezzel foglalkozom, előadásokat tartottam, írok róla. Fontos küldetésnek tartom. A nők meg kell hogy tudják: nem muszáj mindenben anyáinkra hasonlítanunk. Nem kell örökletes alapon hordoznunk sem a betegségeiket, sem a túlsúlyukat. Létezik olyan lehetőség, amely segít a megelőzésben. Akiknél pedig már jelentkezett a túlsúly, kitörhetnek a bűvös körből. Feltéve, ha megértik azokat az alapelveket, amelyeket ajánlok.

– A huszonnyolc napos tisztítóprogramot például?

– A huszonnyolc napos program csak elindít az úton: egyfajta hidat képez a helyes étkezés irányába. Ez garanciát jelent arra, hogy többé nem leszünk sem kövérek, sem betegek. Maga a tisztítóprogram önmagában nem elegendő, mert ha visszatérnek a régi étkezési szokásaikhoz, ismét csak megterhelik a szervezetüket, és hízni fognak.

Ha megtanulják, hogyan kell másként étkezni – ahogy azt a könyveimben ajánlom! –, akkor azok a hölgyek, akik még nem túlsúlyosak, megtanulnak helyesen táplálkozni, hogy ne hízzanak el. Azok pedig, akik már túlsúlyosak, változtathatnak az életükön. Olyan súlycsoportba és kondícióba kerülhetnek, amilyenre mindig is vágytak.

– Azt már tudjuk, mire való a huszonnyolc napos program. Na de mi is az a lépcsőmódszer?

– Ezzel a lépcsőmódszerrel tudjuk kivédeni a jojóhatást. A huszonnyolc napos program segítségével csökken a testsúly. S hogy ezt a fogyást meg tudjuk tartani, 3 hónapig a „szemafor“ módszer szerint kell táplálkozni. Három hónap alatt a szervezetünk „hozzászokik az új súlyunkhoz“. Ha ismét kilókat szeretnénk leadni, belefoghatunk egy második huszonnyolc napos programba. Ezt ismét a „szemafor“ szerinti étkezés kövesse három hónapig, amit annyiszor kell megismételni, ahányadszorra el tudjuk érni a kívánt testsúlyt. Ha ez sikerült, már csak meg kell tartani az elért súlyt. Erre jó, ha a hét öt napján át továbbra is a „szemafor“ módszer szerint étkezünk. Két nap pedig azt eszünk, amit csak kedvünk tartja.

– Mi a szemafor szerinti étkezés lényege?

– Egy étkezésen belül ne keverjük azokat az ételeket, amelyeket vörös és zöld színnel jelöltem be a könyvemben. Mind a kettőt külön-külön kombinálhatjuk a sárga színnel jelölt ételekkel. Barna színnel azokat az édességeket jelöltem, melyek egy főétkezést kiváltva – nem túl gyakran – fogyaszthatóak. A piros szín a fehérjéket, a sárga a zöldségeket, a zöld aszénhidrátokat jelöli. Alapelv, hogy egy étkezésen belül ne keverjük a szénhidrátot fehérjével, a fehérjét gyümölccsel és a gyümölcsöt zöldséggel (csak az almát és a sárgarépát szabad keverni). A dió, a méz és a fűszerek olyan semleges élelmiszerek, amelyeket szénhidrátokkal és fehérjékkel is lehet kombinálni. Emellett ajánlom figyelembe venni a vércsoportok szerinti táplálkozást: kiiktatni az étrendből azokat az ételeket, amelyek túlságosan megterhelik az adott vércsoport számára az emésztést. Ezeket káros élelmiszerként tüntetjük fel.

– Elsőre elég bonyolultan hangzik.

– Pedig nem nehéz. A könyvemben példákat is hozok fel a heti étkezésekre. Minden receptet gondosan bejelöltem a szemafor színei szerint, s csak annyira kell odafigyelni, hogy a piros ételeket ne együk együtt a zöldekkel. Amikor egy kiadós ebédet desszerttel fejezünk be, a sok cukortól el is álmosodunk, a gyomor elsavasodik, és újra gyorsan jelentkezik az éhség, ismét valami édességre vágyunk. Ugye, ismerős? Ez az, amit el lehet kerülni a módszeremmel.

konyv_2.jpg

– Nemcsak arra kell figyelni, hogy mit eszünk, de arra is, hogy mit iszunk. Mit ajánl, mit tart egészségesnek?

– Szervezetünk nagy része vízből áll, sejtjeink vízben úsznak. Nem mindegy, milyen ennek a víznek a minősége! Vizet tartalmaznak a zöldségek, a gyümölcsök, a levesek, de nagyon fontos, hogy 2 liter tiszta vizet is elfogyasszunk a nap folyamán (hacsak nincs valamilyen betegségünk, ami miatt ez túl nagy folyadékbevitelt jelentene). Lényeges, hogy tiszta vizet igyunk, mert a víz oldja a savakat, amelyek a szervezetünkben keletkeznek a különböző ételek elfogyasztása után. Ezek a savak a felelősek szervezetünk fokozatos elsavasodásáért. A belső szerveinket tehermentesítjük, és a tiszta víz meggátolja, hogy a savas környezet kárt okozzon sejtjeinkben. A huszonnyolc napos kúra folyamán langyos víz fogyasztását ajánlom, amelyet előtte felforraltunk. Amikor úgy fogalmaztam, hogy igyanak meleg vizet, többen is megkérdezték, ihatnak-e egyenesen a melegvíz-csapból folyó vizet. Természetesen nem! Hiszen az a víz már csak a hőfokánál fogva is a kórokozók elszaporodásának melegágya. Nem egészséges. Azért kell felforralni a vizet, hogy megöljük benne a kórokozókat. A mosogatás példáján keresztül tudom a legjobban érzékeltetni, miért ajánlom éppen a meleg vizet: ha a piszkos tányért hideg víz alá teszem, az nem mossa le róla a szennyeződéseket, de ha meleg vizet folyatok rá, még a zsíros szennyeződések is eltűnnek. Így mossa át beleinket a felforralt meleg víz.

– Víz helyett teát is ihatunk?

– A különböző zacskós teákat nem ajánlom, hiszen kiderült, milyen sok bennük a vegyi anyag. A gyógynövényekből készült teák fogyasztása ajánlatosabb, de ezekkel bánjunk úgy, mint természetes gyógyszerekkel. Cserélgessük őket legalább kéthetente, nehogy valamelyik szervet túlterheljük.

– Egyenesen rákérdezek, hiszen jóléti társadalmainkban a fogyás napi szükségletté vált, és éppen ezért igen jó üzletnek is bizonyult. Hogyan gondolkodik erről?

– Éppen az a lényeg, hogy az emberek végre gondolkozzanak, és úgy csinálják a dolgaikat, hogy az nekik is jó legyen. Nem társultam semmiféle táplálékkiegészítőt gyártó céggel, sem semmilyen más nagyvállalattal. Hálás vagyok minden egyes embernek, aki megérti: ha így táplálkozik, rengeteget spórol az orvosokon, a gyógyszereken, a kozmetikumokon és a plasztikai sebészeken. Mert ezekre nem lesz szüksége.

A multicégek abból élnek, hogy a hétköznapi ember a nagy áruházláncokban vásárol be, ahol fizet, aztán fizet a fogyasztószerekért, a vitaminokért, amelyeket a tápláléka nem tartalmaz. Ki lehet szabadulni ebből az ördögi körből, csak annyit kell tennünk, hogy megtanuljunk úgy étkezni, ahogyan azt a szervezetünk kívánja. Regulázzuk meg az ízlelőbimbóinkat!

– Nem csak nők érdeklődnek az étrendje iránt.

– Egyre több férfi szánja el magát, tehát nem igaz, hogy a férfiak lusták lennének. Rengeteg levelet kapok. Nemrégiben egy sportoló írta, hogy a huszonnyolc napos kúra után telve van energiával. Sajnos, a nők hajlamosak arra, hogy ne olvassák el alaposan, mit írok. Gyorsan kivonatot készítenek a huszonnyolc napos programból, mintha az csak egy fogyókúra lenne! Nem tartják be az összes fontos előírást, és azt várják, hogy hipp-hopp, megszabadulnak tizenöt kilótól! Aki húsz éven át mindenféle fogyókúrákkal próbálkozott, azután megint kedve szerint összevissza evett, elvárja, hogy négy hét alatt csoda történjen vele. A legtöbb fogyókúra és pirula azon az elven működik, hogy kivonja a vizet a szervezetből, s ezzel a fogyózó kilókat fogy. De ez nem egészséges. Ha a fogyózó visszatér a régi szokásaihoz, azonmód előhívja a jojóeffektust, mert ismét tele lesz vízzel a szervezete, és további, bőr alatti zsírréteggel is gazdagodik.

– Úgy tudom, andragógiát (felnőttoktatást) végzett az egyetemen. Együttműködik táplálkozástudományi szakértőkkel?

– Miért is kellene együttműködnöm velük? Nekik papírjuk van arról, amit csinálnak, nekem felmutatható eredményeim. Miért rontanám el ezeket?

– A Najedzte sa doštíhlosti című könyve – melyben a tisztítóprogramot és a szemafor szerinti étkezési módszert ismerteti – magyar fordításban is megjelent, Egye magát karcsúra címmel. Milyen a tapasztalata a magyar olvasókkal?

– Én személyesen nem tudok magyarul, de az unokahúgom sógornője, aki szintén kassai, Budapesten él. Elvitte magával a könyvem magyar nyelvű változatát, és a barátnőitől pozitív visszajelzéseket kapott. Ki kell hangsúlyozzam, hogy a módszerem nem diéta, hiszen fogyókúrát időszakosan tart az ember. Étkezési módszerem nem csupán az alakunkat – az egészségünket is segít megőrizni. Vigyázat: ha visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz, a régi problémáink is visszatérnek, a súlyfelesleggel együtt!

hirlevel_web_banner_1_115.jpg

– Állandó mozgásban van a Kassa-Brünn-Prága vonalon. Csehországban sokan felfigyeltek az ön módszerére, könyvei cseh nyelven is kaphatók.

– Nemrég előadói körúton voltam Csehországban. Prágában a receptjeim alapján készítenek majd friss ételeket, amelyeket házhoz szállítanak. Moszkvában is jártam, a módszerem kezd bekerülni a köztudatba. Könyveim német és angol nyelven is kaphatók. Azok a cseh és szlovák lányok, asszonyok, akik eszerint étkeznek, megírják nekem tapasztalataikat, de a YouTube-on személyesen is beszámolnak róla, mennyit változott az életük, mióta észszerűen táplálkoznak. Módszerem híre eljutott más országokba is, hiszen sok cseh és szlovák hölgy él szerte a világban.

– Mik a tervei a jövőre nézve?

– Amiről az előbb beszéltem, az a hivatásom üzleti része. Küldetésemnek érzem, hogy megértessem az emberekkel: a hatalmas élelmiszerláncok olyan árut kínálnak, ami a fogyasztóból pácienst farag. A fogyasztó lassan függővé válik a gyógyszerektől, hiszen a kialakult betegségeket gyógyszerekkel kezeli. A vitamin- és nyomelemhiányt pirulákkal pótolja, mindenféle táplálékkiegészítőket szed, ahelyett, hogy friss, élő élelmiszert fogyasztana. A megoldás az lehet, hogy visszatérünk a háztáji gazdálkodáshoz, vagy olyan hazai termékeket vásárolunk, amelyek megbízható gazdaságokból származnak. Rengeteg kisbaba születik civilizációs betegségekkel, mert az anyukák már gyorséttermi ételeken nőttek fel. Nem jutottak megfelelő tápanyagokhoz, ezért szervezetük kevés olyan értékes anyagot tartalmaz, amit a kisbabának is átadhat. (Nem lehet mindent tablettákkal pótolni.) Ebből kifolyólag már nem egészségesek a gyerekeik sem. Ezért is fontos elmagyarázni a nőknek, hogy ne számlálgassák a kalóriákat, ne gondolják, hogy 1000 kalória csokoládé egyenlő lehet ezer kalória zöldséggel, gyümölccsel. Mert a csokiból leginkább a cukrot hasznosítja a szervezet, míg a zöldségekkel és gyümölcsökkel értékes anyagokat viszünk be szervezetünkbe.

Siposs Ildikó
Kapcsolódó írásunk