Manapság divatja van a tyúkoknak – és velük együtt a menő tyúkólaknak. Mindenki, aki valamit ad magára, tyúkólat épít. Nincs is jobb a friss tyúktojásnál zöldpaprikával és nagy szemű sóval.

Igazából akkor változott meg a tyúkokhoz való viszonyom, mikor már nem is voltak tyúkjaink. A szülői ház elárvult, öreg kakasunk kinyújtózott. Hozzá kell tenni, hogy az én kedvenc eledelem már kiskoromban is a sült tojás és a rántott csirkecomb volt (arról álmodoztam, én leszek az a szerencsés, aki kinemesíti majd a négylábú csibét). Ehhez képest nagysága lettem, és boltban vettem a tojást. Ám amíg az én addigi sült tojásom a világ nyolcadik csodája volt, ennek a boltinak foszforeszkált a közepe. 

„Hol élsz te, talán egy másik planétán, itt már régóta ez van!“– nevetett rajtam a barátnőm, amikor mélységesen felháborodtam. Hiszen a tojások héján harmincöt pecsét volt, talán még tanúsítványt is mellékeltek hozzájuk. Nagyot fordult velem a világ, mikor rájöttem, hogy mégsem szabad a szülői háznál azokat a tyúkólakat lebontani. Akkor már az üzletekben a hűtőpultok tele voltak kékre fagyasztott kínai csibékkel, és ezek a foszforeszkáló tojások is csak ennek az új világnak voltak a hírnökei. Másnap csibéket telepítettünk hát a régi tyúkólakba, és a testvérem minden nap munka után megállt őket megetetni. Attól kezdve ismét volt friss tojásunk – én pedig elkezdtem tanulmányozni a tyúkokat.

Igencsak felkaptam a fejemet, mikor megjelentek az interneten az elet-a-tyukudvarban.blog.hu vagy a tyukudvar.blog.hu című (amúgy nagyon tartalmas) blogok. Arra is rájöttem, miért van akkora reneszánsza a tyúkudvarnak: mert hát ki akar ízetlen tyúktojást nyamnyogni? Azontúl gyakran rákattintottam a youtyuk.hu kezdeményezésre, amely célja összehozni a boldog tyúkokat nevelő gazdákat a friss tojásra éhes városi közönséggel. Kedvenc magazinjaimból kiollóztam a dizájnolt tyúkólak képét, és tanulmányozni kezdtem az újsütetű tyúkketreceket. Rájöttem, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan néz ki a tyúkketrecünk, és miből építjük! Akinek pénze van, akár kínaizált pagodát is építhet tyúkjainak, Tommy Hilfiger például fehérre pácolt paradicsomot teremtett nekik az új rezidenciája mellett. Egy kaliforniai lakberendező házaspár (velvetandlinen.com) egyenesen a dolgozószobája mellé épített a kedvenceinek kifutót, hogy minden pillanatban gyönyörködni tudjon bennük. A képek magukért beszélnek! Végezetül – hogy a körkép teljes legyen – meglátogattuk a bősi Ferenc gazdát, aki tipikus csallóközi tyúkketrecben tartja a tyúkjait. Egyik kolléganőm pedig megkérdezett egy néprajzost (Liszka József), aki velős választ adott arra a velős kérdésre, hogy milyen a tyúklétra? „A tyúklétra olyan, mint az élet. Rövid és szaros. Parasztházaknál régen az udvaron kapirgáltak a tyúkok az állatok mellett. A tyúkól kicsi volt, benne pedig ez a bizonyos rövid tyúklétra. Keszegfalván, ahol élek, ott is van egy tyúkól, amit most szerszámosnak használunk, de tyúkólnak nevezzük (leírom, az hogy néz ki). Volt a lakóház, egy sorban az egész, aztán kezdődtek az istállók, disznóól, azt követően kisebb, rozogább, deszkából összetákolt tyúkól következett. Amikor odaköltöztünk, volt benne még tyúklétra is. Ez egy tömbben volt a lakóházzal. Peredi nagymamámnál is, és Köbölkúton is tető alatt volt, legmesszebb a háztól. A létra pedig olyan volt benne, hogy az egész helyiséget kitöltötte. Ezek az egész teret betöltő lécek srégen neki vannak döntve a falnak, azért, mert a tyúkok a létrán szeretnek aludni.”

Tyúk: amikor a jérce ivarérett lesz, és megkezdi a tojástermelést, onnantól hívjuk tyúknak. A tojó típusú tyúkok akár 18 hetes koruktól tojnak, a hús típusúak 20-25 hetes koruktól.

Nagyvendégi Éva

Új Nő csapata
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
Csendélet tyúkokkal és bakkecskékkel Calin Ferenc gazda tyúkudvarán Bősön
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
„Régen fontos volt az is, hogy hány tyúkra hány kakas kell. Sőt, azt is figyelték, megkotlik-e a tyúk. A háziasszony tudta, melyik tojás fias, és melyik nem. A kotlót pedig azért nevezték kotlónak, mert amikor költött, akkor „kottyogott”. Költötte a csibéket a saját testmelegével.” (Egy nagyszarvai adatközlő)
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
Tommy Hilfiger dizájnos tyúkólja
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
Kaliforniai tyúkos csendélet
ÉLJEN A TYÚK ÉS A TOJÁS!
Akinek pénze van, akár kínaizált pagodát is építhet tyúkjainak. A tyúkól a tyúkok háza. A tyúkoknak elengedhetetlen egy fedél a fejük fölé, mert ugye, nem mindig van napos idő. Legfőképp a mínuszokban fagynának halálra
Cookies