Mégis, mit? Hisszük, hogy az egyetemen nem petrezselyemmel meghintett krumplifőzelék járja, ami az én kisvárosi iskolámban a leggyakoribb étel volt, s azzal tömtük a fejünket heti rendszerességgel. Azóta persze az étkeztetés átalakult, új ételek jöttek divatba, bár talán azóta még kevesebb pénz jut a közétkeztetésre. Mit esznek az egyetemisták? – kérdeztük a komáromi Selye János Egyetemen.

A komáromi Selye János Egyetem korgó gyomrú hallgatói számos lehetőségből választhatnak. Van, amit az egyetem kínál számukra. Olyan „menü” is akad, mely a diákigazolványhoz járó kuponokkal kedvezményesen vehető igénybe. Arról nem is beszélve, hogy ahány – otthonról hozott, kollégiumban kotyvasztott vagy épp rendelt – étel, annyi íz és annyiféle alapanyag. Lássuk, mi a menő a mai fiatalok körében!

egyetemista-menza-kezdo.jpg
(© Eugenia Loli)

Menza többféle fogáskombinációval!

A komáromi Selye János Egyetem menzája első körben egy komplett menüsort kínál a hétköznapokra, a Fiesta étterem jóvoltából. Egy levest és három főételt. Ár-érték arányban kifejezetten megéri e mellett letenni a voksot. Volt idő, hogy az évek alatt a húsleves minden nap opció volt – hol májgaluskával, hol grízgombóccal –, a szerdai nap pedig a párán főtt buktáké, aranygaluskáké és egyéb kalácskombinációké volt. Sőt, olykor a pacalpörkölt, a csülök pékné módra, de még a harcsapaprikás túrós csuszával is felbukkant a korábbi kínálatban.

A spanyol madár pedig „komáromi tornádó” név alatt futott, Szlovákiában egyedülálló módon. A diákok hellyel-közzel a mai napig találkozhatnak ezen ételekkel is, melyeket 3,60 euró/adag áron fogyaszthatnak.

Az ételérzékenységet tekintve előzetes telefonos egyeztetés után lehetőség adódik egyedi óhajok teljesítésére is. A rendelés jelenleg az egyetemi online rendszeren keresztül történik. Berakjuk a menüt a kosárba, megadjuk a kiszállítás helyszínét, mindezt előző nap 12.00 óráig. Ebben az esetben biztos, hogy a kinézett ételt meg is kapjuk.

Akinek a pillanatnyi ingerenciáját nem elégíti ki az egyetem, alias a Fiesta étterem menükínálata, az kuponok felhasználásával is csillapíthatja étvágyát. Irány a Tripl’s vagy bármelyik pizzéria: mert a gyorsételek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében.

egyetemista-menza-kajak-2.jpgPankovics Katica így írta le a komáromi „selyések” táplálkozási szokásait!

„Az ISIC-kártyával a LUX pizzéria kedvezményeit választják sokan. Napközben – a belvárosban tartott tanórák idején – a Melinda büfét lepik el gyakran a diákok. Mindemellett hallgatóbarát árakat tapasztalunk a Neptunban, a Tatai pizzériában és a Bianca büfében is.”

A Melinda büfé pedig az Európa-udvar ikonikus helyszíne évek óta. A kifőzde minden alkalommal óriási adagokkal látja el a vendégeket – a tumultus itt állandó, főleg ebédidőben. Egy adag étel akkora, hogy akár ketten is bőven jóllaknak belőle. Sőt, olykor még palacsinta is jár mellé desszertként az édesszájúak nagy örömére.

egyetemista-menza-portrek.jpg
Balról: Mészáros János, Fóthy Noémi és Pankovics Katica

Ne hagyjuk ki a kollégiumi főzős sztorikat sem!

A Sirály Kollégium konyháit nemrégiben újították fel, így újfent egyre többen veszik igénybe a közös helyiséget. „Ez egyrészt annak köszönhető, hogy többen is odafigyelnek a helyes táplálkozásra, másrészt e közös foglalkozás jobban összekovácsolja a lakókat. Hisz társaságban a főzés is jobb időtöltés, megoszthatjuk egymással saját tapasztalatainkat, tanácsainkat” – meséli Katica a kollégiumi éveiről.

Az SJE-n eltöltött éveim alatt bőven hallottam én is a nosztalgiázásokból. Egyik kollégám például az ő idejében kocsonyát főzött a kollégium konyháján, de volt több palacsintaparti is. Ha nem volt sodrófa, akkor a borosüveg is kiváló segítőeszköznek bizonyult a tészta gyúrásánál. A jó nagy adag gulyások főzése pedig a Sirály Menti Partyk közös szórakoztató programja volt. Oszd meg és uralkodj – ha kajáról van szó, az egyetemisták képzeletének semmi sem szab gátat.

Fóthy Noémi a következőképp nyilatkozott az egyetemi közétkeztetésről, s általában a kínálatról: Komáromban szerintem nem panaszkodhat egy egyetemista, hisz rengeteg lehetősége van megfizethető áron étkezni, kezdve a konferencia-központ épületében biztosított menzával, ahonnan már a kollégiumba is kiszállítanak.

Az órák közt gyakran ott ebédelünk a csoporttársaimmal, mert az étel változatos és megfizethető, mindemellett jó közösségi élmény együtt enni... Mindemellett sosem lehet tudni, kivel fut össze az ember – és felejti ott magát egy hosszú beszélgetésre.

„Amikor még az egyetem kollégiumának lakója voltam, szoros baráti társaságok alakultak ki. Rengetegszer fordult elő, hogy közösen megbeszéltük, hogy együtt fogunk vacsorázni vagy ebédelni, amihez közösen is vásároltunk be. Nagyon szerettem ezeket a szinte családi vacsorákat, melyekhez mindenki hozzátette a magáét: ki a fűszereket, ki más alapanyagokat. A jó hangulat mindig garantált volt. Komáromban több kedvenc éttermem is van: a Melinda büfé, ha igazán kiadósat szeretnék ebédelni, a Francesco vagy a SushiKo – utóbbiból mindig egy sikeres vizsga után szoktam rendelni, egyfajta hagyományként.”

Pásztó Vivien érsekújvári ingázóként – bár nem sok időt tölt Komáromban – tett már jó néhány próbát a gasztronómiai egységekben.

„Számtalanszor előfordul, hogy a városban kapok be néhány falatot. Egy-két alkalommal kísérletet tettem az egyetemi ebédlőben is a jóllakásra, az azonban nem igazán felelt meg mindig az én ízlésemnek. Persze nem panaszkodom – ízlések és pofonok –, és nagy igazság az is, hogy éhes ember nem válogat. Az én meglátásom szerint a komáromi fiatalság legközkedveltebb étkezési helyszíne a Francesco Street Food és a Tripl’s, azaz a komáromi McDonald’s. Legalábbis akikkel én találkozom, ezen a véleményen vannak – köztük én is.”

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Mészáros János az egész napra, hétre terjedő étkezési rituálét felvázolta.

„Az átlag egyetemista mindennapi étkezése nem a kiegyensúlyozott és egészséges ételeken alapul. A hallgatók nagy része ráadásul próbál minél inkább pénztárcabarát módon hozzájutni a harapnivalóhoz. Erre Komáromban szerencsére számtalan lehetőség adódik.” Jani személy szerint a Sirály Kollégium lakója, ezért íme egy kollégista étrendjének szemléltetése manapság:

Az első főétkezés, a reggeli

„A reggelizés nem éppen a legfontosabb témakör számunkra, a reggeli falatnak valót boltban vásárolható péksüteményekkel szoktuk fedezni. Esetleg valamilyen gyorsan elkészíthető ételt választunk, mint például a virsli, a rántotta vagy a müzli.”

A második főétkezés, az ebéd

„Itt elsősorban az egyetem nyújtotta lehetőséget emelném ki. Az egyetemi étkezőben az összes hallgatónak lehetősége van tápláló és egészséges meleg ételt fogyasztani, ráadásul kedvezményesen. Ezzel a lehetőséggel sok hallgató él is, mivel napközben az étkezést az órák közti időszakban kivitelezni a legnehezebb. Éppen ezért ez a megoldás a legkézenfekvőbb számunkra. Emellett Komáromban rengeteg kiváló étterem, kifőzde, gyorsétterem és street food található, amelyek szintén említést érdemelnek.”

egyetemista-menza-kajak-1.jpg
A menza épülete

A harmadik főétkezés, a vacsora

„A vacsora már kevésbé kényes pont, mivel a kollégiumban este már van idő főzni. Itt az a nagyobb kérdés, hogy milyen napja volt az adott embernek, illetve mennyi pénzt szán a vacsorára. Általában ilyenkor főzni szoktunk. Van, amikor a szobatársakkal közösen, de előfordul, hogy külön-külön. Gyakran akár több napra előre is elkészítjük az ételt, esetlegesen a másnapi reggelit, hogy ezzel is időt és pénzt takarítsunk meg.”

Persze büfé is van!

Félkész ételekkel, ropogtatnivalókkal és frissítő kávéval, teával. Nemcsak a konferencia-központban, de a Tanárképző Kar alagsorában is. Utóbbinál még rántott hús, sajt, karfiol, gomba és gyrostál is szerepel az étlapon. Az egészséges életmódot tekintve azonban itt sem a tudatos táplálkozás a jellemző.

Az üzemeltetők hiába próbálkoztak már müzliszeletekkel és egyéb fehérjedús nassolnivalókkal – a hot dog, a gyrosos besütött bagett és a melegszendvics a sláger.

Így étkezik tehát manapság egy egyetemista. Tíz évvel ezelőtt, főiskolás éveim alatt mi például nem a menza, hanem a főzelékfaló ételbár kínálatát (v)ettük sorra; akkoriban a főételt két darab mekis sajtburgerrel egészítettük ki. Később emeletes lasagnék készültek az irodában, ahol diákmunkában takarítottam, vagy a koleszon a szükség nagy úr-alapon a hűtő mélyén felejtett tojásos tészta bizonyult életmentőnek.

Összességében, amint olvashattuk, Komáromban is széles a választék, illetve helyszínek szempontjából szintén bő megoldások állnak rendelkezésre a diákok számára. A pocak tehát a mai generáció számára sem marad üresen!

Milány Kincső
Cookies