Káosz van a világban, a feketéből fehér lesz s a fehérből fekete, de mi azért próbáljunk megmaradni fehérnek.

Térjünk vissza kicsit önmagunkhoz s azokhoz a foglalatosságainkhoz, melyeknek kézzelfogható eredményük van. Készítsünk például fenyőszirupot, olvassuk el Novák Zita receptjét! (© Fotók: Dömötör Ede)

fenyorugyszirup-kezdo.jpg

Minden évben izgalommal várom azt az időszakot, mikor kis udvarom néhány fenyőfáján megjelennek az új hajtások. Olyan üdék, olyan puhák! Mint a kis naposcsibék: se az egyik, se a másik nem hasonlít még arra, ami később lesz belőle. Ilyenkor kell leszedni és üvegekbe zárni a friss hajtások megannyi kincsét, hiszen jótékony hatással vannak az egészségünkre.

A tűlevél illóolajokat, gyantát, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Többek között nyákoldó, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása van, ezért jó elővenni az elkészített szirupunkat, ha köhögni kezdünk vagy fáj a torkunk.

A legtöbben a cukorral készített verziót ismerik, én mézzel is variálom, s bár így drágább befektetés – csakis ismert forrásból, termelői mézzel érdemes próbálkozni –, a végeredményben ott lesz a fenyőrügy és a méz csodálatos ereje.

fenyorugyszirup_cukros_3.jpg
Készítsünk fenyőszirupot Novák Zitával!

Hurutos köhögés, torokfájás, légúti megbetegedés első jeleinél rögtön kezdjük el a fenyőrügyből készült szirup alkalmazását. Sok esetben olyannyira segít, hogy pár nap múlva el is felejtjük, hogy volt valami bajunk. Az immunrendszerünk megerősödik, s így felvértezve várhatjuk – az ovis és iskoláskorú gyerekekkel – az iskolás őszi időszakot.

Az elkészítés menete – így készítem cukorral

A friss hajtásokat érdemes aránylag tiszta területről szedni – a fenyőfák legyenek minél messzebb a forgalmas autóúttól.

fenyorugyszirup_cukros_5.jpg

Ajánlatos hideg vízzel átmosni a 3-7 centis zsenge rügyeket, hogy ne maradjanak bennük bogarak. Majd, amennyire csak tudjuk, szárítsuk meg őket.

fenyorugyszirup_cukros_2.jpg

fenyorugyszirup_cukros_6.jpg

fenyorugyszirup_cukros_1.jpg

fenyorugyszirup_cukros_7.jpg

Mézes variáció!

Mennyiséget nehéz írni, függ az üvegek nagyságától is, én úgy 10 marék rügyet szedtem.

fenyorugyszirup_cukros_4.jpg

A csatos üveget elmosom, megszárítom, majd jól megtömöm fenyőrüggyel: amennyi csak belefér.

fenyorugyszirup-mezes-1.jpg

Ezután óvatosan felöntöm kb. 2 deciliter virágmézzel.

fenyorugyszirup-mezes-2.jpg

A rügyeket közben megmozgatom, hogy mindenhová jusson a mézből.

fenyorugyszirup-mezes-3.jpg

Mikor úgy látom, hogy az üveg tele van, rácsatolom a csatot, és felfordítom az üveget.

fenyorugyszirup-mezes-4.jpg

A teli üveget sötét helyen kell tárolni, naponta átforgatva.

fenyorugyszirup-mezes-5.jpg

Néhány hét múlva szűrjük át, és torokfájás esetén vegyünk be belőle egy kanállal, naponta több alkalommal; de langyos teába is keverhetjük.

fenyorugyszirup-ketto.jpg

Jótékony hatása miatt azoknak is ajánlatos fogyasztani, akik gyakran érzik magukat kimerültnek, fáradtnak. A gyerekeknek egyéves korig nem ajánlják.

minden_reggel_ujno.sk.png

Novák Zita
Cookies