Minden nő titkos vágya a formás fenék. A műmell feltalálása óta mindenkinek lehet szépséges melle, a kerek fenék már nehezebb dió. Pedig most minden nő arra vágyik!

Takács Zsuzsanna (Bős) edző segítségével a formás popó titkát járjuk körbe.

fenek-derek-kezdo.jpg

Plasztika saját zsírból?

Napjainkban kerültek képbe a veszélyes fenékemelő plasztikai műtétek, melyeket ma még csak az igazán elszántak választanak. Megereszkedett fenék, felesleges zsír, kontúrtalan vonalak: milliónyi nő életét keserítik meg. Ezek orvoslására a plasztikai sebészet két megoldást javasol: az implantátum vagy a saját testzsír beültetést (ezt nevezik brazil fenékemelésnek). Az elsőnél szilikonos implantátum kerül behelyezésrea farizom alá.

Azoknak ajánlják, akik nem rendelkeznek felesleges zsírral ahhoz, hogy annak segítségével formálják feneküket. Nagyobb fogyás következtében is megnyúlhat a bőr, és a lógó bőrt ki kéne tölteni: ilyenkor is a fenékimplantátumot ajánlják.

A brazil fenékemelés

Avagy fenékplasztika saját testzsír betöltésével „kettő az egyben“ megoldás (mondhatnánk). Hisz eltünteti más tájékokról a felesleget, s ezt a zsírt, a saját „anyagot“ fecskendezik be fenekünkbe, ezzel formát adva neki. Előnye, hogy semmilyen idegen anyag nem kerül a szervezetbe, az eljárás kíméletesebb, nagy heg nem, csupán apró tűszúrások maradnak. Ezt követően egy speciális nadrág is felhelyezésre kerül, mely segíti a gyógyulást.

web-bannerek-instagram.jpg

Kockázatok!

Ami a műtéti szövődményeket illeti, a gyulladás, a vizesedés, a nem szép hegképződés, aszimmetria mind-mind előfordulhatnak. Az implantátum fertőzésveszélyt is jelenthet. Ráadásul a protézis elmozdulhat, és ide-oda csúszkálhat a szövetek között. Ettől függetlenül a szakorvosok többsége ezt az eljárást jobban támogatja, mint a brazil fenékemelést. A brazil fenékemelés az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás az olyan hírességeknek köszönhetően, mint Kim Kardashian. Sajnos, ennek a legmagasabb a kockázata és a halálozási aránya. Egy tanulmány kimutatta, hogy a halálozási arány 3 000/1. Ha az arányokat tekintjük, más plasztikai beavatkozásnál 50 000/1 halálos kimenetelű esetről beszélhetünk. A halál oka leggyakrabban a zsírembólia, ami akkor fordulhat elő, amikor a fenékbe fecskendezett zsírt véletlenül túl mélyen, a fenék nagy vénáihoz közel injektálják be.

A neutrális tartás a legfontosabb! Alacsonyabb nőknek szebb a fenekük! Fokhagymagerezd fenekük a magasabb lányoknak van. Az anatómia adottságokat nem lehet tornával átírni.

Inaktív farizom?

Sokat ülünk, ezért a farizom ellustul. Séta, lépcsőzés közben inaktív marad, pedig dolgoznia kéne. Helyette valakinek el kell végezni a munkát, ezért más izmok veszik át a szerepét – a gerinctáji izmok, a derékcombhajlító izmok. Ezek viszont egy idő után túlterhelődnek, s akkor kezdődnek a szokásos panaszok: beállt a derekam és a többi. Pedig már egyszerű gyakorlatokkal is aktivizálni tudjuk a farizmot, elég, ha buszra várakozás vagy a kasszánál sorakozás közben befeszítjük a fenekünket.

Brazil fenék midenkinek?

A farizom fontos izom. Se sétálni, se felállni, se ugrálni, se felemelni valamit a földről nem tudnánk nélküle. A fenekünket három izom alkotja: a nagy farizom, a középső és a kis farizom, ezeket csak együtt tudjuk edzeni. A nagy farizom a felelős fenekünk formájáért. Edzésével gömbölyűbbé tehetjük a popónkat, de a keresztcsontot nem tudjuk megemelni (képen pirossal). Ma minden nő brazilos fenékre vágyik, ilyenkor oldalnézetben a fenék kiugrik a test körvonalából. Ám sok nőnek kemény edzések ellenére sem lesz „kiálló“ popója. A súlyzós gyakorlatokkal tudunk rá izmot pakolni, de a keresztcsont dőlésszöge adott.

keresztcsont.jpg
A keresztcsont dőlésszögén nem lehet változtatni. Ebből sosem lesz brazil fenék

Pucsítás

A nők ma már pucsítva fotózkodnak, sokan pucsítva is járnak. Sőt, sokan pucsítva – feneket kitolva – végzik a súlyzós guggolásokat, azt hiszik, ettől lesz kerek a popójuk. Sajnos, sokszor az edzőjük sem tudja, hogy súlyzós edzés közben is a gerinc neutrális helyzetét kell fenntartani. A pucsítást szakszóval fokozott ágyéki lordózisnak nevezik.

Ilyenkor a gerinc természetes görbülete megváltozik, és az ágyéki csigolyákra nagyobb nyomás nehezedik – amitől idővel gerincsérv alakulhat ki, és kinövések keletkezhetnek a csigolyákon.

Nem a guggolás a legjobb!

Nemrégiben jelent meg az amerikai Bret Contreras: Glute Lab című könyve (lent), akinek van egy fitneszteremmel összekötött laboratóriuma. Egész életében azt vizsgálja, hogy mely gyakorlatok hatékonyak fenékre. Ő állapította meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a guggolás a legjobb fenékerősítő, hanem a csípőemelés súllyal.

glute-lab.jpg
A közhiedelemmel ellentétben nem a guggolás súlyokkal a legjobb fenékgyakorlat (fent), hanem a csípőemelés (lent)

Vagy: a legtöbb edző úgy tanítja, hogy guggolásnál a térd nem mehet a lábfej elé – de ez nem igaz! Az egyik embernek megáll a térde a lábfej előtt, a másiknak nem, ez alkatfüggő. Gyakorlat közben a térddel nem kell foglalkozni, az a fontos, hogy a testsúly a sarkon legyen, a gerinc pedig neutrális pozícióban.

csipoemeles.jpg
A csípőemelés a hatékonyabb

Gyenge fenék, fáj a derék!

A modern testkultúra a core megerősítését tűzte ki célul, hogy megelőzze a gerincsérvet, a derékfájdalmakat. A core leegyszerűsítve a hasizmot körülvevő izmokat jelenti. Mikor megemelünk egy táskát, akkor bekapcsol a core, mikor köhögünk, szintén: a core a stabilitásunkat biztosítja. Ma már sok szerző a core-ba beleszámítja a feneket is. Ha túl gyenge a fenék, attól fájhat a derék! Ezért fontos, hogy megerősítsük a farizmokat. A középső és a kicsi farizom a csípő stabilitásért felelős, ezek stabilizálják a térdizmot is.

Az élet pucsítás után

A pucsító lányok háta sokszor görbe! Kitolják a feneküket, ám a gerinc azonnal próbál korrigálni, amitől a hát meg fent púposodik, kialakul az S görbület, kopnak a csigolyák. Ha időben észrevesszük a bajt, nyújtással jó eredményt lehet elérni. Ilyenkor a medencét picikét előre billentve korrekciós gyakorlatokat végzünk, saját testtel vagy kis súlyokkal. Amúgy a fenékformálást is ajánlott pici súlyokkal kezdeni – ezért lesz lassúbb az előrehaladás. Sajnos, a legtöbb lány nem türelmes, mindjárt kerek popsit akar, és ha az edző nem ad mindjárt nagyobb tárcsasúlyt, átmegy a másikhoz. Pedig itt is a helyes testtartás a kulcsszó. Amíg torna közben nem tudjuk neutrálisan tartani a gerincet, nem szabad guggolásokat végezni.

Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies