Minden nő titkos vágya a formás fenék. A műmell feltalálása óta mindenkinek lehet szépséges melle, a kerek fenék már nehezebb dió. Pedig most minden nő arra vágyik!

A padányi Kázmér Kitti (27) okleveles személyi edző, Nagymegyeren, egy fitneszközpontban dolgozik. Elmeséli, hogy mennyi lemondás áll egy kidolgozott test mögött. Nem hetek, nem is hónapok, hanem évek kitartó munkájának gyümölcse az ő kerek tompora.

kitti-szines.jpg

– Milyen testalkatot tartasz ideálisnak?

– A vékony derék és a nagy, izmos fenék. Így nézek ki én is. Ám a nők többségének én túl izmos vagyok, pedig voltam ennél jóval kidolgozottabb is. Amúgy jellemző, hogy a nők a felsőtestüket nem akarják erősíteni. Ha szóba jön az izomépítés, azt mondják: de én nem akarok hízni. Pedig senki nem lesz formás csak a diétától és a kardiózástól.

– Igen, nem akarunk izmos karokat. Hányszor hallottad, hogy csak az alsó részre – has, comb, fenék – eddzünk?

– Közben az meg számtalanszor kivitelezhetetlen. Ha a felsőtest nincs megedzve, az alsó sem fejlődik. A guggolás az egyik legismertebb fenékgyakorlat, de muszáj hozzá megerősíteni a hátat is. Guggolásnál a feneket kitoljuk, és a hátunkat egyenesen tartjuk. A sérülések pont abból adódnak, hogy nem erős a hátizmunk.

Elterjedő kultuszról, hogy a fenék az új mell. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a női test hátsó része, és szerintem nagyon jól van ez így. Inkább a popó legyen nagy, ne a mell. A nagy alatt az izmos feneket értem.

– Szerinted mi, nők miért akarunk megfelelni mindig valamilyen ideálnak?

– A média megmondja, hogyan kellene kinéznünk. Közben egyetlen kockahassal rendelkező nő se néz ki perfektül az év minden napján. Az internetnek bomlasztó hatása van – egy rakás becsapós képpel. Has behúzva, segg kinyomva, a férfiak meg szanaszét lájkolgatják a posztokat. A nő pedig, mivel vagy épp partnert keres, vagy végre szeretné megtartani a meglévőt, meg akar felelni az ideálnak. Persze, egy piszkafa nőnek nem lehet olyan nagy popója, mint a képen van, az anatómiai képtelenség. Az ott fenékimplantátum – vagy éppen „photoshop”.

– Miért foglalkoznak a nők annyit a testükkel?

– Megfelelési kényszerből. Én egész életemben magamnak akartam megfelelni, nem másnak. Mikor a fitneszversenyre készültem, azzal riogattak: ejnye, milyen férfinak fogok így tetszeni. Minden alkalommal azt tudtam csak válaszolni: bizonyosan akad, akinek tetszeni fogok. Akinek pedig nem tetszem, valószínűleg ő sem tetszene nekem. Saját magunknak akarjunk megfelelni, edzőként is mindenkinek ezt tanácsolom. Ellenben nem hiszek azoknak, akik azt mondják, hogy őket nem zavarja a túlsúly. Olyan jó érzés tenni ellene! Edzés után sugárzik a nő.

– Melyik testrészeddel vagy a legelégedettebb?

– Helyben vagyunk, mert a fenekemmel. Feszes és kerek. Hét éve bizony nem így néztem ki.

web-bannerek-instagram.jpg

– Mennyi idő kell a változáshoz?

– Egy év alatt, heti három-négy edzéssel már látványos eredményt lehet elérni.

– Van olyan testrészed, amelyik nem tetszik magadon?

– A genetikámmal állok hadilábon. Könnyen izmosodom, de gyorsan hízom is. Ha kicsit elengedem magam – pékárut, csokit eszem –, rögtön felszaladnak a kilók.

– Mondta neked valaki az utóbbi időben, hogy szép vagy?

– Igen, a párom.

– Ráteszel még egy lapáttal az öltözködéssel?

– Szeretem a testre feszülő darabokat. Miniszoknyát azért nem veszek fel.

A legtöbb bókkal a fenekemet dicsérik, egyébként zavarba hoznak vele. Más is szép rajtam!

– Mi a legrégebbi emléked a külsőddel kapcsolatban?

– Egyértelmű: szerettem tininek lenni, mert akkor kezdtek érdeklődni irántam a fiúk.

– Ezek szerint elégedett vagy az alakoddal?

– Érdekes kettőség van bennem. Mindig van hova fejlődni. Négy évvel ezelőtt fitneszversenyre készültem, akkor tizenhat kilóval kevesebb voltam: ami jobban hangzik. Ellenben hetente hatszor edzettem, napi két alkalommal. Rengeteg kardiogyakorlatot végeztem, mert hízékony vagyok. Keményen meg kellett küzdenem a versenysúlyomért. Hétközben Nagymegyeren edzettem, szombatonként pedig felmentem az edzőmhöz Budapestre, aki előírta az étrendemet, illetve az edzésprogramot. Végig diétáztam, mai fejjel senkinek nem ajánlanám. Csirkéből, zabpehelyből, rizsből, tojásfehérjéből és zöldségből állt a diétám. Kora reggel, éhgyomorra lenyomtam egy kardioedzést. Egész nap dolgoztam, délután még egyszer edzettem, kilenckor ért véget a munkanapom. Mikor hazaértem, elkészítettem a következő napi ebédemet, és irány az ágy. Nem egész négy hónapig bírtam. Tizenhat kilót leadtam – és még mindig nem voltam elég jó! Ráadásul elkezdtem vizesedni, testem elraktározta a vizet. Nem értettük az edzővel, mi történik. A családom nem igazán tudta, min megyek keresztül, hiszen alig láttak. Ha kimentem a barátokkal, nem ihattam, nem ehettem. A végén elvesztettem a motivációmat. Egy hónappal a verseny előtt feladtam. Nem ment tovább!

– Jelentkezett bármilyen problémád?

– Megviselt, hogy feladtam. Egy évre rá már azt mondtam, jobb is volt így, mert a vízhajtás nagyon durva valami. A felkészülés utolsó hetében emelni kezdik a napi vízfogyasztást, akár 10 literig, a verseny előtti napon pedig megvonják tőled a vizet. A vese megzavarodik, s azt a kevés vizet is, ami benned van, kihajtja. Ilyenkor szépen kirajzolódnak az erek, az izmok. Gond volt az is, hogy magas lett a pulzusom: percenként 110 körül mozgott. Gyógyszert is kaptam, de már jól vagyok. Voltam vékonyabb is, mégis azt érzem, jobb ez így. Végre nem kell számolgatni a kalóriákat, néha egy kis pohár bort is megengedhetek magamnak.

fenek-ill.jpg
Egy piszkafa nőnek nem lehet olyan nagy popója, mint amilyeneket a magazinok képein látunk, hiszen anatómiai képtelenség.

– Most milyen gyakran sportolsz?

– Heti három-négy alkalommal. Igyekszem kihagyni az étrendemből a lisztet, a cukrot, a szénhidrátokat.

– Van valami bevált tornád a formás popóért?

– A guggolás, de ahhoz fejben is összeszedettnek kell lenni. Az agy-izom kapcsolat nagyon fontos: legyünk tudatosok torna közben is. A kitörések is jók, illetve a csípő fekvő helyzetből való felnyomása. Gumiszalaggal a lábon is lehet állva, térdelve, oldalra, hátra fordulva gyakorolni... Ahogy kinézünk, az 70 százalékban a táplálkozástól – és 30 százalékban a mozgástól függ. Ha valaki egészségesen étkezik, fogyni fog, még ha nem is edz. A torna feszesít. Egyébként úgy gondolom, veszélyes korban élünk. Ma már mindannyian testképzavarral küzdünk, mást látunk a tükörben, mint ami a valóság. Ez a vizuális kommunikáció és manipuláció felerősödésének a hatása.

– Babát vársz, miben változik meg az életed?

– A változás az élet rendje. Az edzőtermek bezártak, inkább csak sétálni járok. Egy kis babázás után viszont megint újra kezdem.

Sallay Erika, Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies