Vessük bele magunkat a természetbe Nagy Enikő tanácsaival, akinek szívét rabul ejtette a természet patikája. Fűben-fában orvosság!

Nézzük milyen teákat és növényeket érdemes fogyasztani, hogy megőrizzük egészségünket!

fitoteka-kisokos.jpg

A rooibostea igazából nem tealevélből, hanem a vörös fokföldi rekettye hajtásaiból készül. Ez egy dél-afrikai cserje, aminek alkotórészeit összezúzzák és fermentálják. Nagyon jó hatású, koffeinmentes, gyulladáscsökkentő, jót tesz a csontoknak, fogaknak, szívnek.

rooibos-tea.jpg

A citromfű nyugtató hatású fitotrankvilláns: a hipotalamusz izgalmát szünteti meg, ami többek között az érzelmi életünkre is hatással van. A tinktúra gyógynövénykivonat, növényi részekből vagy vegyi anyagokból készülő alkoholos vagy vizes-alkoholos oldat. Az áztatás ajánlott hőmérséklete 10-30 Celsius-fok. (Melegebb helyen az alkohol veszít a hatásából.) Az áztatás 6-8 napig tart. Utána a folyadékot vászonkendőn szűrik át. Pár csepp teába, vízbe téve gyógyital.

citromfu-tea.jpg

A medvehagymás tinktúra szívbetegeknek jó, a fokhagymacseppek értisztításra szedhetők.

medvehagymas.jpg

A matchatea nem olcsó mulatság, hisz 25-30 éves cserjék leveléből készül a legjobb matcha. A matcha a zöld tea levelének őrleménye, a japánok kedvelt itala. Betakarítás előtt a cserjéket letakarják, és sötétben nevelik: így klorofillt termelnek, hogy pótolják a napfény hiányát. A klorofilltől olyan csodás zöld a matcha! Koffeint is tartalmaz, miáltal az elmét élénkké teszi. Ám vigyázzunk az olcsó zöld porokkal, mert többet árthatnak, mint használnak.

matcha-tea.jpg

Matcha teás tiramisu

A következő, őszies színű és (ízű) tiramisut Alexandra Gubelová készítette. Alexandra számítógépes szakember, és az édességek világában kapcsolódik ki.

Hozzávalók:

20 db babapiskóta
1 evőkanál zöld matcha teapor megszórásra
1 evőkanál porcukor

Hozzávalók a matcha sziruphoz:

1/2 pohár kristálycukor (pohár = 2 dl)
1 pohár víz
2 evőkanál méz
2 evőkanál Malibu kókuszos rum
3 teáskanál matcha teapor

Hozzávalók a matcha teás mascarponekrémhez:

3 evőkanál kristálycukor
250 g mascarpone
250 g tejszín
1 evőkanál matcha teapor
1 és 1/4 teáskanál forró víz

matcha-teas-tiramisu_0.jpg

Elkészítés:

Elkészítjük a matcha teás szirupot. Kis fazékban felforraljuk a víz, a cukor, a méz és a rum keverékét. Alacsony hőmérsékleten két percig keverjük, míg szirup állagú nem lesz. Ezután belekeverjük a matcha teaport. Mikor elkészült, hagyjuk kihűlni. A mascarponét habosra keverjük kb. 1 percig, majd hozzáadunk 1 evőkanál matcha teaport, és összekeverjük. Egy másik tálban a lehűtött tejszínhabot felverjük, és óvatosan belekeverjük a mascarponés matcha teás masszába. A babapiskótát matcha teás szirupba mártjuk, ezután a pohár aljára helyezzük, föléje a krém kerül. A végén 1 evőkanálzöld matcha teaport és 1 evőkanálporcukrot összekeverünk, ezzel szórjuk meg a tetejét.

web-bannerek-instagram.jpg

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies