Nagy Enikő érdekes dolgokat mond a következő cikkünkben, például hogy érdemes volna visszaszokni az étkezés előtti gyomorkeserűre, mert ez a jó emésztés biztosítéka. Vessük bele magunkat a természetbe Nagy Enikővel, akinek szívét rabul ejtette a természet patikája. Fűben-fában orvosság!

Saját bevallása szerint a palántázóasztalon nőtt fel, mert a kamocsai szülői háznál az egész család kertészkedik. „Nyáron ha megkérdezték, hova megyünk nyaralni, mindig azt feleltük: Görögbe, vagyis a görögdinnyeföldekre” – kezdi a beszélgetést.

nagy-eniko-kezdo.jpg
Nagy Enikő

– Hogy lesz valaki fitotékás?

– A fitotéka gyógynövény-kereskedést jelent. A fitotékás a gyógynövényekkel közvetlen kapcsolatban van. Az egyetem után Budapesten maradtam, ahol évekig egy fitotékában dolgoztam. Itt rengeteg hatóanyagot megismertem, és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Százötvenféle szálas teát kínáltunk. A gyógynövényteák kiválóak folyadékpótlásra, hiszen manapság kevés megfelelő folyadékot fogyasztunk. Másrészt a teában a gyógynövények koncentrátuma nem olyan erős, ezáltal lassabban hatnak, s így kevésbé veszélyesek.

– Veszélyesek? Számomra ez újdonság. Mitől veszélyes egy gyógynövény?

– Kevés olyan gyógynövény van, amit hosszú ideig fogyaszthatunk. Az emberek nagyon kevés gyógynövényt ismernek, ebből pedig még kevesebbet használnak biztonságosan. A gyógynövényeket kúraszerűen érdemes fogyasztani. Bár a galagonyateát egész évben ihatják a szívbetegek, időnként azért érdemes szünetet tartani. Egyes gyógynövények befolyásolhatják a gyógyszerek hatását. Ezért mindig egyeztessünk a kezelőorvosunkkal! Vannak olyan gyógynövények, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk, mindenféle mellékhatás nélkül: ilyen például a citromfű és a rooibostea is. Ez utóbbit a gyerekek is nyugodtan ihatják, édes ízét nagyon szeretik. Nyáron tökéletes kiegészítője lehet a gyümölcsleveknek, de ősszel és télen is kiváló ital. Enyhe gyulladáscsökkentő hatású, a gyomorpanaszosak és koffeinérzékenyek is ihatják. A citromfű gyomornyugtató és idegnyugtató hatású, úgynevezett fitotrankvilláns: segít oldani a stresszt.

Nagy Enikőt a kamocsai közösségi gyógynövényes kert tervezőjeként ismertük meg. „Otthon, Kamocsán görögdinnyét, fokhagymát termesztünk. A kertészkedés életszemléletnek is megteszi.”

– Hol tanultad ezt a sok okosságot?

– Amikor a Corvinus Egyetemre (ma Szent István Egyetem) jelentkeztem, az volt az elképzelésem, hogy a tudásomat a családi zöldségtermesztésben kamatoztatom. Ám annyira elbűvöltek a gyógynövények, hogy vettem egy kanyart, és végül a gyógynövényekre szakosodtam. A családomban csak a nagypapámnak volt némi gyógynövényismerete: azt is a neves osztrák gyógynövényes, Maria Treben könyvéből szerezte. Könyve, Egészség Isten patikájábólaz újdonság varázsával hatott rám, és nem bántam meg a választásomat. A természettel együtt élni a legnagyobb harmóniát jelenti a léleknek. Belénk van kódolva az emberiség sok ezer éves tapasztalata alapján.

– Gyakorlatra hol tettél szert?

– Sok mindent megtanultunk az egyetem falai között. Emellett rendszeresen kijártunk a soroksári tangazdaságba. Viszont a legtöbb tapasztalatot a saját gyógynövényes kertemből nyertem itthon, Kamocsán. Itt nap mint nap találkoztam a növények illatával, gazdag formavilágával. Megtapasztaltam, melyik növény mit igényel, mi használ, és mi árthat neki. Az egyetem utolsó évében pedig külső szakmai gyakorlaton az egyik budapesti fitotékában helyezkedtem el. A gyakorlati helyem később a munkahelyemmé vált. Öt évet töltöttem itt. Számomra ez volt az álommunka, ma is szeretettel gondolok rá. Most irodai munkát végzek, ám mindenképp szeretném a hivatásomat gyakorolni! Nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor felkértek a kamocsai közösségi gyógynövényes kert megtervezésére.

kamocsa-indito_0.jpg

– Gyógynövényügyben kihez érdemes tanácsért fordulni?

– Sokan kérdezik ezt. Akinek tudok, segítek, szívesen megosztom a tapasztalataimat. Mindenképp szakértőtől kérjünk tanácsot. A magyar fitotékákban általában hozzáértő személyzet található. A gyógynövényes kollégák mellett gyógyszerészek vesznek részt a szaktanácsadásban. Sajnos, Szlovákiában nem ez a helyzet. Az egyre népszerűbb bioboltokban a kiszolgálószemélyzet nem mindig tudja, mit árul. Manapság felhígult a szakma, a világhálón pedig sok a félrevezető információ. A jó szakember tiszta forrásból tájékozódik, figyelemmel kíséri az akkreditált laborok vizsgálati eredményeit, a szaktekintélyek kutatásait. Nálunk a gyógyszertárak is árulnak gyógynövényes készítményeket, ott is érdemes körülnézni – hiszen a gyógyszerész tudja, mit kínál.

– Miként használhatjuk biztonságosan a gyógynövényeket?

– Ha valamit kúraszerűen fogyasztunk, fel tudjuk mérni a hatását. A kevesebb hatóanyag hosszabb ideig módszere általában jobb, mint a magas dózis rövid ideig. Egy problémára, betegségre nem csak egyféle megoldás létezik. Ami az egyik embernek segít, az nem biztos, hogy a másiknak is jó lesz. Érdemes megfigyelni a tünetet és azt, hogy mi okozhatja. Önmagában a gyógynövénykúra nem elég, kell melléje pihentető alvás, mozgás, helyes táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel. Ezek összessége tart minket harmóniában. Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy rohanunk, és a gyors megoldást keressük a bajunkra. Csakhogy a legtöbb esetben a probléma sem két perc alatt alakul ki, így a gyógyulás sem megy egyik napról a másikra. A gyógynövényeknek, de a szervezetünknek is idő kell.

Ezért szeretem a teázást. Van rítusa, ami időt igényel: s ezt az időt magamra fordíthatom. Ha pedig valamiből nagyobb mennyiséget szeretnék fogyasztani, akkor egy megbízható márkától választok kivonatot vagy kapszulát. A tinktúrát alkoholban oldják: ez sem ördögtől való, csak az adagolásra kell odafigyelni. És a gyomorkeserűt is megemlíteném...

– Az aperitifre gondolsz?

– Így van! Érdemes volna visszaszokni az étkezés előtti gyomorkeserű fogyasztására. Vigyázat, ezzel nem az alkoholizálást támogatom! A gyomorkeserűk általában 40 százalékos alkoholban oldott gyógynövénykoncentrátumok, mint a svédcsepp, ami Magyarországon vény nélküli növényi gyógyszernek minősül. De ilyen gyomorkeserű a jól ismert Unicum és a Jägermeister is. Nagyon kevés keserűt fogyasztunk, pedig ezek biztosítják a megfelelő emésztést. Egy kis adag étkezés előtt beindítja az emésztőenzim termelődését, ezáltal a gyomrunk sokkal könnyebben lebontja az ételt, és nem gyomorsavval akar mindent megoldani. Túlzott gyomorsav-termelődés esetén könnyen kialakulhat a gyomorfekély. Aki gyomorfekéllyel küzd, annak a gyomorkeserűt semmiképp sem ajánlom. Miért fontos ez? Sokan nem tudják, de immunrendszerünk alapja a jól működő bélrendszer. A tápanyagok java része a bélrendszerben szívódik fel. A rendszeres testmozgás is segít abban, hogy bélrendszerünk jól működjön.

– Milyen teákat használsz otthon?

– Én nagy teagyűjtő és teafogyasztó vagyok, nagy készlettel rendelkezem. Mindig tartok otthon teakeveréket megfázásra, sztresszoldásra, női problémákra, immunerősítésre, de a mindennapi élvezetekre is. Az élvezeti teák közül is nagyon soknak van jótékony hatása. Akinek alacsony a vérnyomása, esetleg nehezebb az emésztése, módjával fekete teát fogyaszthat. Aki mozgalmas, pörgős életet él, annak a kávé helyett a zöld teát ajánlom. Ne áztassuk sokáig, hogy a zöld tea csersava ne kerüljön bele. A szálas zöld tea nem olyan erős, mint a kávé, de élénkítő hatású: fokozatosan emeli az élénkségünket. S nem a kiindulópont alá zuhanunk, hanem afölött maradunk, ha szűnik a hatása. A zöld teák közül nagy kedvencem a matchatea. Jó hatással van a vércukorszintre, az idegrendszerre és a gyomorpanaszokra. Emellett gyógynövényes illóolajakat is használok.

kert.jpg

– Ebben mit tudnál tanácsolni nekünk?

– Az illóolajak az aromaterápiához tartoznak. A teázás mellett az illóolaj párolgásával javíthatjuk a hangulatunkat, csökkenthetjük a stresszt vagy erősíthetjük a koncentrációképességünket. Amitől jó kedvem lesz, azok a könnyed illatok, mint az eukaliptusz, menta, kakukkfű és a citruszos illatok valamely keveréke. A citrom és az ylang-ylang kombinációja segíthet a koncentrációban. Mindig megbízható illóolajat vásároljunk. Még a párologtatóba sem szabad kétes eredetű terméket használni, hiszen bejut a szervezetbe! Továbbá: amit az üzletben egyszer kinyitottak, azt már ne vegyük meg. A levegő érintkezésével változik a minősége. Magyarországon Feller Adrienne az illóolajok nagyasszonya, aki tiszta és megbízható termékeket kínál. Továbbá senkinek sem ajánlom az illóolaj fogyasztását, vagyis belső alkalmazását.

Kockacukorra csöpögtetve is nagyon tömény koncentrátumot kapunk, általa könnyen sérülhet a nyálkahártyánk. Gondoljunk csak bele, hogy több kilogrammnyi növényi alapanyagokból vonnak ki 10 ml illóolajat, így az a pár csepp sokkot jelenthet a szervezet számára. Külső használat esetében is inkább elegyítve, testápolóval, krémmel vigyük fel a bőrünkre.

– Beszéljünk a termesztésről is. Mit ajánlasz, mit ültessünk a kiskertünkbe?

– A lelkes kezdő gyógynövénytermesztőknek mentát, bazsalikomot, citromfüvet ajánlok. Magról szépen kikelnek, egyszerűen nevelhető növények. Emellett bármivel érdemes kísérletezni, attól függ, kinek mekkora hely áll a rendelkezésére. Az igazi klasszikusok azok a gyógynövények, amelyek egyben fűszernövények is – jó emésztésjavító hatásuk van. Ilyen a majoránna, a kakukkfű, az izsóp, a kapor, a koriander és köményfélék is. A termesztésnél fontos a jó minőségű porhanyós feketeföld – de akár lakásban, erkélyen is nevelhetünk gyógynövényeket. Ügyeljünk arra, hogy növényünk meleg helyen legyen, mindig kapjon elegendő fényt, és rendszeresen öntözzük.

– Mire ügyeljünk a szárításkor?

– Minden gyógynövénynek más az igénye, de szellős, száraz, meleg helyen – semmiképpen sem napon! – szárítsunk. Érdemes fehér papíron és ablak mellett végezni a szárítást, ahol nincs közvetlen napfény. Vigyázat: a jól szárított növény levele nem fakul ki teljesen, fakózöld lesz, nem pedig barna. A legtöbb gyógynövény hatóanyaga szárazon koncentráltabb, mint frissen szedve. Van, ami frissen jobban ízlik, például a mentalevél, nyáron a hűsítő limonádé alkotórésze. Ősszel viszont a pár napos szárított citromfűteának intenzívebb az íze. Elég 3-4 darab szárított levelet leforrázni, és kész a csodás tea.

kiskert_2_0.jpg

– Mit tanácsolsz az Új Nő olvasóinak?

– A változatosság gyönyörködtet, ezért ügyeljünk arra, hogy szervezetünk túlságosan ne szokjon hozzá egyfajta gyógynövényhez. Ne fogyasszuk állandóan ugyanazt! Érdemes a szervezet jelzéseit figyelni: mindig megmondja, mire van szükségünk. Ha megkívánunk egy csésze mentateát, akkor főzzük meg. Az araboknál nem véletlen a nagy mennyiségű mentatea fogyasztása, hiszen hatással van az emésztésre, és segíti a szervezet hőkiegyenlítését. Sőt, a hormonháztartásra is jótékony hatással van. Az őszi megfázásos időszakban ajánlatos mentaillóolajat párologtatni, mert nyákoldó hatású, antibakteriális, elősegíti a légzést. Izomgyulladás esetén külsőleg hűsítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Merjük megismerni az új fűszernövényeket! A só, bors, pirospaprika mesterhármasán túl is van élet. Csodatévő gyógynövény nincs, mégis mindegyik egy csoda. Hisz tudjuk: fűben-fában orvosság.

Fotó: Cséfalvay Á. András

hirlevel_web_banner_1_45.jpg

M. Ando Krisztina
Galéria 
Cookies