Zöldfűszernek azokat a zöld színű, illatos, aromás fűszernövényeket nevezzük, melyek a kertünkben frissen leszakíthatók, és abban a minutumban felhasználhatók.

A legalapvetőbb háztartási fűszerek a rozmaring, a kakukkfű, a korianderzöld, a petrezselyem és a snidling. Ezek termesztésével ajánlatos elsőként kísérletezni.

fuszeres-kisokos-kezdo.jpg

Hiszen a legtöbb leves, mártás, szaftos hús készítésekor azonnal felhasználhatjuk őket.

A fűszernövények többsége jól viseli a szárítást, ám utána nemegyszer sokkal erőteljesebb, intenzívebb ízt kapnak. Szárításhoz vágjunk le néhány szép, egészséges ágat a növényről. Ezeket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, végül az aljuknál fogva szorosan kössük össze.

Csokrainkat 4-5 napra akasszuk meleg, szellős, pormentes helyre, ügyelve arra, hogy a nap ne tűzzön rájuk. Máskülönben színükből és illatukból egyaránt veszíthetnek.

Hazait az export rovására!

„Noha kertünkben kísérletezünk exportált növényekkel is, én annak a híve vagyok, hogy a fűszerek terén meg kell maradni a gyökereknél. Egyértelműen az itthon honos fűszereket ültetem, mert ezekről biztosan tudom, hogy az itthoni levegőn és táptalajon érzik a legjobban magukat. S a mi sejtjeink, gyomrunk is ezekre van ráállva!” – hívja fel a figyelmemet Czucz Péter, mesterséf.

Istenek eledele

Lássuk a fűszereket! A borsikafű (csombor) a régi erdélyi konyha kedvelt alapanyaga. A kastély fűszerkertjében tíz éve termesztik, bár vidékünkön kevésbé elterjedt. Íze hasonlít a fekete borséhoz; az a mítosz övezi, hogy ezzel fűszereztek, míg nem ismerték a fekete borsot.

fuszerkert-borsika.jpg
Borsikafű

borágót ugyancsak a virága miatt tartják; az árvácskához hasonlóan (akár dekorációképp azzal kombinálva) jól mutat a tányéron. A borágónak enyhe uborkaíze van, de cseppet sem tolakodó – így remekül illik a halhoz.

fuszerkert-borago.jpg
Borágó

A kastély fűszerkertjében számos mentafaj található: kezdve az olyan különlegességekkel, mint az epermenta, az ananászmenta és csokoládémenta, egészen a hagyományos fodormentáig. Nevüket illatukról kapták, ottjártunkkor az aromák már kevésbé voltak jelen. Amennyiben a különböző fajtákat szorosan egymás mellé ültetjük, keveredhetnek az illatok.

fuszerkert-menat.jpg
Menta

zsálya díszítő- és fűszernövény. Frissen szakított levelének illata rágógumira emlékeztet, ám hő hatására gyengül.

fuszerkert-zsalya.jpg
Zsálya

rozmaring markáns, erőteljes ízű fűszernövény, leginkább a jellegzetes ízű húsok – nyúl, bárány, kecske, szarvas – mellett érvényesül (képes elnyomni a hús ízét). Gyakran citromhéjjal együtt tálalják.

fuszerkert-rozmaring.jpg
Rozmaring

tárkonyról az emberek többségének a tárkonyos ragulevesek jutnak eszükbe, pedig ezenfelül is rengeteg ételt fűszerezhetünk vele. Tökéletesen passzol az illatos húsokhoz (például bárány, kecske), de akár szörpöt is készíthetünk belőle.

fuszerkert-tarkony.jpg
Tárkony

elofizetes_uj_no.png

Olláry Ildikó
Cookies