Tavasszal mindig egy kicsikét újjászületünk. Nyeljük a napenergiát, pozitívan gondolkozunk, mozogni kezdünk, és vágyunk a romantikus pillanatokra. Így hát ismerkedünk, randizunk, és mielőtt még észbe kapnánk, máris összebútorozunk életünk legnagyobb szerelmével.

Kis idő elteltével azonban egyre több aprócska dolog zavar a másikban, melyeket nem bírsz elnézni szó nélkül. Vegyünk egy olyan esetet, amikor a pasid túl későn ér haza, te pedig rögtön kételkedni kezdesz benne és abban, hogy az igazat mondja-e neked arról, hogy merre kóborolt... Ismerős? Csak semmi pánik! Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, és duzzogóra fogni. Megnyugtatunk, hogy ezek az apró akadályok és zavaró tényezők minden kapcsolatban felszínre bukkanhatnak. Csak tudni kell kezelni őket. 

Íme, azok a rossz szokások, melyekkel azonnal fel kell hagynod, ha kapcsolatba lépsz:

Duzzogsz, mert nem jelentkezik
A kapcsolatotok hajnalán állandóan a telefonon és a tableten lógtatok. Az összes szabad perceteket arra fordítottátok, hogy a másiknak írjatok. Azonban ez egy kis együttélés után elmarad, végtére is, most már reggel és este is mindent meg tudtok személyesen beszélni. Szóval: ne érezd magad csüggedtnek és letörtnek azért, mert álmaid lovagja, a legújabb lakótársad nem halmoz el napi 300 szerelmes üzenettel. Hagyd dolgozni, kiteljesedni, és meglásd, hogy az esti vacsoránál izgatottan meséli majd neked a nap eseményeit! 

Rosszalló megjegyzések
Ha összeköltözik két idegen ember, gyorsan felszínre kerülnek a problémák. Nem hiába mondják, hogy lakva ismered meg a barátodat, társadat. S ha már közös a kuckó, és minden csak ti kettőtökről szól, akkor előbb-utóbb ki fog csúszni néhány olyan megjegyzés vagy mondat, amit mindketten megbánhattok: „Nem gondolod, hogy egyszer az életben te is kivihetnéd a szemetet?” – kezdődhet egy ilyennel, de a csipkelődés egészen ragályos lehet, és jól el is fajulhat. Éppen ezért javasoljuk neked azt, hogy legyél egy kicsit lazább. Ha a párod csipkelődni kezd, igyekezz nem vitát szítani mindenből. Elvégre is, most már ketten vagytok egy háztartásban, így kénytelenek lesztek önkontrollt gyakorolni. Na meg a kompromisszumot!

A férfiak gyengeségei, avagy az állandó vitatéma
Igen, van ilyen pontunk is, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy a férfiak is ismerik a mi gyenge pontjainkat. Nekünk, nőknek általában két nagyon zavaró tényező borítja fel a lelki nyugalmunkat a férfiakkal kapcsolatban. Ez pedig a rend és az idő. Azaz ha egy férfi nem pontos és nem rendszerető, akkor előbb-utóbb házsártos hárpiákká válunk mellette. „Ne hagyd állandóan szanaszét a ruháidat!” – mondogatjuk, vagy éppen azon sóhajtozunk, hogy szívszerelmünk megint elkésett az esti, beígért vacsoráról. Javaslatunk tehát: állj le ezekkel a piszkálódásokkal, ha késik, vagy ha széthagyja a cuccait a lakás különböző pontjain. A késést egy idő után ki tudja küszöbölni, ha figyelmessé válik, s még a ruháit is össze tudja rakni, ha nagyon akarja. Csak ezt a két dolgot valahogy egy férfi sem preferálja. Szóval: nem éri meg ezen túl sokat stresszelni!

Szülők miatti feszültség
Az első találkozás a szülőkkel mindig nagyon rémisztő, éppen ezért, ha egy apró kis jelét is látod annak, hogy a legújabb lakótársad még nem akarja megismerni a szüleidet, akkor tényleg ne erőltesd. Azonban ha tényleg sor kerítettetek már rá, és nem sült el jól a dolog, akkor ne őt hibáztasd emiatt. Elsőre mindenkinek remeg a lába, és/vagy összevissza locsog és fecseg. Adj időt neki, elvégre is még csak az elején vagytok. Lehet, hogy egy kis idő elteltével majd kinyílik, és sokkal könnyebben kezeli a közös családi szituációkat is.

„Sosem fogok neked és az elvárásaidnak megfelelni!”
Nagy baj, ha néhány civakodás után az egyik fél bezárja a lelki „kapuit”. Ez azt jelenti, hogy nem hajlandó megnyílni a másik előtt. Jobbik esetben ezt a helyzetet egy jó társ hamar felismeri, és beszélgetésre készteti a párját. Azonban sokan úgy vannak vele, hogy inkább ráhagyják arra a másikra az egészet. „Ha akarja, majd úgyis elmondja” – alapon. Csak ahogy telik-múlik az idő, a probléma nem lesz megoldva, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy félszavakkal bántjuk a másikat a régi sérelmek miatt. Ezt nevezik felhánytorgatásnak, ami odáig kulminálódhat, hogy az egyik fél rájön arra, ő aztán sosem fog a másik elvárásainak megfelelni. Pedig erről szó sincs, csak a problémák megoldása, a kommunikáció és a beszélgetések kimaradtak. Tessék pótolni őket, és minden átbeszélni újra, nem pedig a sarokba fordulni, háttal a másiknak!

Sokszor szingliként észre sem vesszük, mennyire elszokunk a másik ember jelenlététől. S pont ezért, amikor arra kerül a sor, hogy még közelebb kerüljünk egy másik emberhez, bekattanunk, és minden zavarni kezd minket. Csakhogy ez így nem működőképes! Saját magadnak kell felhagynod az olyan szokásokkal, melyekkel a másikat az őrületbe kergeted. Hiszen ilyenkor a jellemét, a tulajdonságait akarod megváltoztatni... S ha erre kerül a sor, megkérdőjeleződik az is, vajon biztosan ő lesz számodra az igazi. Megérte összebútorozni?

Dunai Mira

Ha kapcsolatba lépsz, ezekkel a rossz szokásokkal azonnal fel kell hagynod
forrás: glamour.com