Mulatozó britek, büszkén lengedező zászlók és víg kedélyű királynő – így telt a hosszú hétvége az Egyesült Királyságban. Boldog születésnapot, Őfelsége!

,,Isten, óvd kegyes királynőnket, Éljen soká nemes királynőnk, Isten óvd a királynőt:
Adj neki győzedelmes,
Boldog és dicsőséges, Hosszú uralmat: Isten, óvd a királynőt.”
(Az Egyesült Királyság himnusza, részlet)

kiralyno-kezdo.jpg
A királyi család (© Getty Images)

Június 2-án az egész világ szeme Nagy-Britanniára szegeződött. A britek II. Erzsébet trónra lépésének platinajubileumát, vagyis uralkodásának 70. évfordulóját ünnepelték. Történelmi esemény szemtanúi lehettünk, hiszen ez volt a világ első platinajubileumi ceremóniája, melyet uralkodó tiszteletére szerveztek.

Őfelsége már réges-rég megdöntötte ükanyja, Viktória királynő rekordját, aki hatvanhárom évig ült a trónon. A négy napon át tartó mulatság a brit zászlós díszszemle ünnepségével kezdődött, melynek hivatalos angol megnevezése Trooping the Colour.

A díszszemlét minden év júniusában szervezik, ugyanis a királynő ezzel a nagyszabású eseménnyel ünnepli hivatalos születésnapját. A felvonulást kiképzett és hivatásos királyi gárdisták – gyalogosok és lovasok – vezetik. Barack Obama is üzent a királynőnek, és még a Stonehenge szikláit is beborították az uralkodó fotóival.

Születésnapi ünneplés vagy platinajubileum? Mindkettő!

Őfelsége 1926. április 21-én született Londonban. S hogy miért nem tavasszal ünnepel? Nem ritka, hogy egy uralkodó hivatalos születésnapja eltér valódi születési dátumától. A királyi fenségek akkor járnak el így, ha hűvös időszakban látták meg a napvilágot. Nagy-Brittaniában II. György honosította meg ezt a szokást 1748-ban. A király novemberben született, de mivel szabadtéri katonai felvonulásra vágyott, nemes egyszerűséggel nyáron tartotta az ünnepi díszszemlét.

A Trooping the Colourt ettől fogva emlegetik a brit uralkodó hivatalos születésnapjaként. II. Erzsébet korábban június második csütörtökén ünnepelte születésnapját, akárcsak édesapja, VI. György. 1959-től viszont június második szombatján tartják a születésnapi felvonulást.

kiralyno-felvonulas.jpg
A felvonulás egy részlete (© The Royal Family)

Akkor idén miért június 2-án mulatoztak?

A királynő édesapja 1952. február 6-án hunyt el. II. Erzsébet abban a pillanatban Nagy-Britannia uralkodója lett, ugyanis a brit törvények szerint a trón egy percig sem állhat üresen. A koronázásra viszont csak jóval a gyászidőszak után került sor, ezért hivatalosan 1953. június 2-án került Erzsébet fejére Szent Eduárd koronája. Ezért tartották most június második szombatja helyett június második napján a brit zászlós díszszemlét – összekötötték a jubileumi és a születésnapi ünnepséget.

A BBC villáminterjúkat készített a palota környékén ünneplőkkel. Egy idős hölgy elmesélte, hogy a jubileumi ünnepély sokkal szebb, mint a koronázás volt 1953-ban, mert akkor esett az eső, most pedig gyönyörű idő volt. Az említett koronázási fejdísz egyébként az utolsó előtti angolszász királyról, a szentté avatott Hitvalló Eduárdról kapta a nevét. A jelenlegi fejék 1661-ben készült II. Károly koronázására.

kiralyno-korona.jpg
A királyi korona (© Anwar Hussein // Getty Images)

Június 2-a (csütörtök)

A királynő fiatalabb korában lóháton vagy hintón utazva vett részt a díszszemlén, de idén mozgási problémái miatt a Buckingham-palota erkélyéről fogadta a tisztelgést Kent hercegének társaságában. A felvonuláson ezerötszáz katona és tiszt, négyszáz zenész és kétszázötven ló vett részt. Károly herceg, Vilmos herceg és Anna hercegnő lóháton vonult, míg a királyi család többi tagja hintón érkezett a palotához.

Az első lovas kocsin Katalin hercegné ült gyermekeivel, Györggyel, Saroltával és Lajossal, valamint anyósával, Kamillával. A cambridge-i gyermekek számára különleges esemény volt, hiszen most először csatlakoztak a felvonulók tömegéhez.

A díszszemle legédesebb pillanata egyértelműen az volt, amikor Sarolta nővéri gyengédséggel lefogta a kis Lajos kezét, hogy ne integessen, amikor nem illik.

A királyi család tagjai a vezérőrnagy hivatalából nézték a felvonulást, majd csatlakoztak a királynőhöz az erkélyre, ahol együtt csodálták a brit királyi légierő hetven gépének tisztelgő átrepülését. Az Egyesült Királyság mind a négy sarkában, Hillsborough Castle-ben, Cardiffban, Edinburgh-ben és Londonban is ünnepi ágyúlövés dörrent a platinajubileum alkalmából. Este a királynő meggyújtotta a jubileumi jelzőfényt.

minden_reggel_ujno.sk_391.png

A jubileumi jelzőfény

A jelzőfények eredetileg kommunikációs eszközként funkcionáltak, de ma már olyan királyi mérföldkövek megünneplésére használatosak, mint az esküvők, koronázások és jubileumok. Őfelsége 21:45-kor gyújtotta meg – jobban mondva kapcsolta fel – a jelzőfényt a Buckingham-palota udvarán, melyet Thomas Heatherwick kifejezetten a jubileumi ünnepségre tervezett.

Az említett fény valójában egy 21 méter magas fa volt, mely a Fák fája nevet viselte. Érdekessége, hogy az óriási fa további 350 darab facsemetéből állt, melyeket alumíniumcserepekbe ültettek.

A jubileumi ünnepség végével az ország különböző pontjain ültetik el a csemetéket. A Fák fájával a természet védelmének fontosságára hívták fel a figyelmet. 1897-ben jelzőlámpákat gyújtottak Viktória királynő gyémántjubileumának megünneplésére.

1977-ben, 2002-ben és 2012-ben jelzőfényekkel emlékeztek meg a királynő ezüst-, arany- és gyémántjubileumáról, 2016-ban pedig Őfelsége 90. születésnapjáról. Június 2-án több mint ezerötszáz jelzőfény világított az Egyesült Királyságban, a Csatorna-szigeteken, a Man-szigeten és a királyság tengerentúli területein.

kiralyno-jelzofenyek.jpg
A királynő egy gomb megnyomásával bekapcsolja a jubileumi jelzőfényeket (© Steve Parsons/PA)

,,Kék csütörtök”

A jubileumi ünnepség első napján Őfelsége elképesztően stílusos volt halvány galambkék Angela Kelly kosztümjében, melyet gyöngyberakás díszített. Öltözékéhez egy pompás halvány galambkék kalapot viselt – mondanunk sem kell, szintén gyöngyberakással ékesítve.

kiralyno-kek.jpg
Kékben a királynő (© Jonathan Brady/PA via AP)

Katalin és Vilmos gyermekei követték dédanyjuk példáját. György elegáns kék nyakkendőt kötött, Sarolta kék ruhácskába bújt, Lajos pedig ugyanabban a matrózegyenruhában jelent meg, melyben édesapja állt az erkélyen 1985-ben. Katalin hercegnő ámulatba ejtő volt fehér Alexander McQueen kabátjában. Ékszerválasztásával Diana hercegnő előtt tisztelgett, ugyanis a Szívek Királynőjének zafír fülbevalóját viselte.

kiralyno-feher-kabat.jpg
Kate, Vilmos és gyermekeik a teraszról figyelik az eseményeket (© Getty Images)

Harry herceg hazatért

A hír igaz, Harry herceg valóban hazatért – ráadásul nem egyedül! Feleségét, Meghant és gyermekeit, Archiet és Lilibetet is magával hozta az ünnepi hosszú hétvégére. A kis család szerdán érkezett Londonba. A díszszemle alatt a királyi család többi tagjával a vezérőrnagy hivatalában tartózkodtak – ott kapták őket először lencsevégre. Sussex hercege és hercegnéje semmiképp sem állhatott ki az erkélyre, hiszen 2020-tól már nem dolgoznak a koronának.

A dolog érdekessége, hogy a kis Lilinek – akit dédnagymamája most látott először – szombaton volt a születésnapja.

A büszke szülők édes fotót osztottak meg a kis ünnepeltről hétfő este. Talán a Netflix készülő produkciójában többet láthatunk a Sussex-gyerekekből, ugyanis Harryt és Meghant szüntelenül követte egy stáb az ünnepi hétvége folyamán. Egyébként a pár még vasárnap visszatért Los Angelesbe, néhány órával a jubileumi ünnepségek vége előtt.

kiralyno-harry-meghan_0.jpg
Harry és Meghan is hazatért az ünnepségre (© AP Photo/Matt Dunham, Pool)

Június 3-a (péntek)

A királynő hetvenéves uralkodásának hálaadó istentisztelete 11:30-kor kezdődött a Szent Pál-székesegyházban. Még Nagy Pált, az ország legnagyobb templomi harangját is megkongatták. A harang 1882-ben készült, 1970-ben elhallgatott egy meghibásodott szerkezet miatt, de 2021-ben rekonstruálták, s azóta már nyolc alkalommal hallatta robusztus hangját. Bár nem ez volt Nagy Pál első fellépése, mégis ez volt az első királyi esemény, amelyen az óriásharang is szerephez jutott.

Az istentisztelet háromnegyed óráig tartott, majd a királyi család tagjai Guildhallba indultak, ahol London főpolgármesterének fogadásán vettek részt.

Június 4-e (szombat)

Anna hercegnő Surrey-be látogatott, ahol édesanyját képviselte az Epsom Derby 243. futamán. II. Erzsébet mozgási problémái miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, de windsori kastélyából a televízión át követte az eseményeket. Anna hercegnő sikkes öltözékeiről kevés szót ejtenek a lapok, pedig a királyi hercegnő megjelenése mindig kifogástalan – akárcsak édesanyjáé. A derbin például egy lovat ábrázoló brosst viselt. 

Nem ő az egyetlen, aki szombaton elhagyta Londont. A királynő legfiatalabb gyermeke, Eduárd és felesége, Zsófia Észak-Írországba látogattak. (Érdekes tény, hogy a királynő négy gyermeke közül Eduárd az egyetlen, aki első feleségével él boldog házasságban.) Első megállójuk Belfast volt, második pedig Bangor, amely ebben a jubileumi évben kapott városi rangot. Cambridge hercege és hercegnéje sem tétlenkedett. Wales fővárosába, Cardiffba utaztak, ahol bepillantást nyerhettek a jubileumi koncert összeállításának folyamatába. György és Sarolta is velük tartott, akik nagyon élvezték a különleges dobbemutatót. Este – a kis Lajos kivételével – az egész királyi család mulatni indult.

kiralyno-harry-anna-derby.jpg
Anna hercegnő a derbyn (© Andrew Rendington / Getty Images)

A királynő egy medvével teázott?

A jubileumi koncert minden kétséget kizáróan az évszázad partijaként vonul majd be a történelembe. A királynő például Peddingtonnal, a britek kedvenc medvéjével teázott, miközben az éljenző tömeg a Queen We Will Rock You című dalát tapsolta ütemesen. Varázslatosan hangzik, de csak félig igaz! A leírt jelenet csupán egy kisfilm volt, melyet a koncert előtt vetítettek óriásvászonra. A királynő híres a humoráról, így nem volt kérdés, hogy megcsillogtatja színészi tehetségét, és vállalja a mulatságos teázást.

kiralyno-paddington.jpg
A királynő Paddingtonnal teázott (© BUCKINGHAM PALACE/STUDIO CANAL/BBC STUDIOS/HEYDAY FILMS VIA GETTY)

Drónok repültek a magasba, majd kirajzoltak egy lila színben tündöklő hetvenest, miközben a pompás Buckingham-palota fényárban úszott. Károly és Vilmos herceg beszédet mondtak, melyben az uralkodót méltatták. Bár Őfelsége személyesen nem volt jelen a koncerten, nagyságához méltó méretben mégis megjelent a Buckingham-palota falára vetítve. Néhai férjéről, Fülöp hercegről egy szívszorító videó keretében emlékezett meg. Az eseményen 22 000 ember vett részt.

Olyan legendás előadók léptek a Victoria Memorial színpadára, mint a Queen + Adam Lambert, Lord Andrew Lloyd Webber, Sir Elton John, Sir Rod Stewart, Andrea Bocelli, a Duran Duran, Alicia Keys és Diana Ross. A vetítők játékának köszönhetően David Attenborough is felbukkant a Buckingham-palotán. Lelkesen szónokolt bolygónk védelméről, s arról, hogy a királynő és családja milyen kulcsfontosságú szerepet vállaltak a bolygó zöldebbé tételében.

koncert-helyszine.jpg
A koncert helyszíne (© skynews.com)

Június 5-e (vasárnap)

Az Egyesült Királyságban több mint 10 millió ember kezdett ünnepi falatozásba. Közösségek jöttek össze a Nagy Jubileumi Ebéden, hogy megosszák egymással az ételt, az italt és a jó hangulatot. Gondoljunk bele, milyen különleges élmény lehetett a nyílt utcán körbeülni az ünnepi asztalt! Akadtak, akik a leghosszabb utcai parti világrekordját is igyekeztek megdönteni.

A királyi család tagjai is csatlakoztak a lakomázáshoz. Katalin hercegnő és gyermekei süteményeket sütöttek a Cardiffban mulatozó közösségeknek. Cambridge hercegnéje bűbájos fotókat osztott meg a konyhában serénykedő gyermekeiről. De nem csak Nagy-Britannia népe tömte a pocakját. Szerte a világon csatlakoztak a jubileumi ebédhez – Kanadától Brazíliáig, Új-Zélandtól Japánig és Dél-Afrikától Svájcig.

kiralyno-asztal.jpg
Közös ünneplés az utcán (© The Royal Family)

Miután mindenki jóllakott, elkezdődött a tízezer fős Platina Parádé, amely fesztiválhangulatot zúdított egész Londonra. A királynő portréival ellátott buszok, katonai személyzet, hírességek, előadóművészek, légtornászok, óriásflamingók és plüsscorgik lepték el a várost. A fesztivál a királynő uralkodásának ikonikus pillanatait elevenítette fel, valamint bemutatta, miként változott meg társadalmunk az elmúlt hetven év folyamán.

Még a Gold State Coach-ot, vagyis a Királyi Aranyhintót is bevetették, melyet húsz évvel ezelőtt a királynő aranyjubileumán használtak utoljára. A fogaton először III. György utazott 1762-ben, amikor a Parlament megnyitójára igyekezett. Azóta koronázásokon, valamint a királynő ezüst- és aranyjubileumán használták a káprázatos monstrumot.

kiralyno-aranyhinto.jpg
Érkezik a Gold State Coach, vagyis a Királyi Aranyhintó (© Getty Images)

Őfelsége is benne ült a hintóban – és mégsem! Egy új technológia segítségével ugyanis ,,beleültették” a kocsiba a fiatal, koronázására igyekvő Erzsébetet. Az éljenző tömeg számára úgy tűnhetett, mintha visszarepültek volna 1953-ba. A fogatot nyolc táltos paripa repítette át a főváros utcáin.

A négynapos mulatság végén az uralkodó újfent kiállt a világhírű erkélyre. Károly herceg, Kamilla, Vilmos herceg, Katalin hercegné, György, Sarolta és Lajos a tömeggel együtt énekelte a God Save the Queen-t. Ez volt az a pillanat, amikor London, az Egyesült Királyság és az egész nemzetközösség köszönetet mondott királynőjének!

kiralyno-hintoban.jpg
Egy új technológia segítségével ,,beleültették” a kocsiba a fiatal, koronázására igyekvő Erzsébetet. (© Getty Images)

A rakoncátlan Lajos herceg...

A hétvége sztárja egyértelműen a királynő volt, de Lajos herceg számtalanszor igyekezett ellopni a show-t dédnagymamájától. Az egész világ odavolt a kis csínytevőért, aki önfeledten kacagott, grimaszolt, táncolt, s egy ponton még anyukája száját is betapasztotta.

kiralyno-lajos.jpg
Kate a kis Lajossal (© Getty Images)

Bár a négyéves Lajos két lábon járó huncutság, azt nem lehet mondani, hogy nem kötelességtudó; felnőtteket megszégyenítő fegyelmezettséggel énekelte a himnuszt. Szülei egy Instagram-posztban azt írták: Mindannyian hihetetlenül jól éreztük magunkat, különösen Lajos

Kórósi Lilla
Cookies